Alle kinderen doen mee! Ook wanneer de ouders minder geld hebben. Dat is het doel van het Kindpakket. Dit is een pakket van vergoedingen van kosten voor uw kinderen. Niet alleen voor ouders met een uitkering, ook voor mensen met een lager loon of ondernemers. Heeft u schulden? En heeft u schuldhulp van IJsselgemeenten of via het wettelijk traject (WSNP)? Dan kunt u ook vaak een vergoeding krijgen. 

Veel vergoedingen moet u zelf aanvragen. Lukt dat niet? Vraag dan hulp in de Wijkwinkels van Welzijn Capelle

Sport, dans, muziekles, zwemles

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt (mee) aan een sport, zwem-, muziek- of dansles. Voor sport is de maximale bijdrage € 225,- en voor cultuur € 450,-. Een kind mag daarmee een jaar lang een activiteit naar keuze doen. Ouders van kinderen van 4 tot en met 17 jaar met een laag inkomen kunnen een aanvraag doen. 

Laptop, fiets, schoolgeld, hobby

Stichting Leergeld kan (mee) betalen aan een laptop vanaf groep 7 of een fiets voor kinderen op de middelbare school. Dit kan als de ouders of verzorgers een laag inkomen hebben. Ook kan Leergeld meebetalen aan:

 • schoolspullen, waarvoor de ouders moeten betalen en die niet door de gemeente vergoed worden
 • een sport of activiteit op sociaal of cultureel gebied. Dit kan als het geld van het Jeugdfonds Sport & Cultuur niet genoeg is

U kunt ook een aanvraag doen via de website Sam&

Bijzondere bijstand

U kunt bijzondere bijstand aanvragen bij IJsselgemeenten voor onverwachte kosten die echt nodig zijn voor uw kind(eren). Bijzondere bijstand vraagt u aan voor bijvoorbeeld de kosten van een gehoorapparaat of dieetkosten.

Landelijke bijdragen voor kinderen

Er zijn 4 landelijke kindregelingen die ouders financieel ondersteunen: kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting.

 • Kinderbijslag is een vergoeding voor kosten voor uw kind(eren) tot 18 jaar. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de leeftijd van uw kind en van waar uw kind woont. Deze bijdrage krijgt u van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • Kindgebonden budget is extra geld van de belastingdienst voor de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Hoeveel geld u krijgt, hangt af van het aantal kinderen, hun leeftijd en van het inkomen in uw gezin en uw bezit (vermogen).Zijn uw kinderen tussen de 12 en 18 jaar? Dan krijgt u nog extra geld voor schoolkosten.
 • Inkomensafhankelijke combinatiekorting Zorgt u voor kinderen onder de 12 jaar en werkt u daarnaast? Dan kunt u de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen bij de belastingdienst. U betaalt dan minder belasting en premies. De hoogte van de combinatiekorting hangt af van uw inkomen.

Kinderopvang

Kinderopvangtoeslag Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? Dan kunt u waarschijnlijk kinderopvangtoeslag van de belastingdienst krijgen. Hoeveel? Dat hangt af van:

 • het aantal uur opvang
 • het aantal kinderen
 • uw inkomen

Sociale Zaken IJsselgemeenten kan extra geld voor kinderopvang geven wanneer u bijstandsuitkering of studiefinanciering krijgt. Ook als u een laag inkomen heeft en een inburgeringscursus volgt.

Daarnaast geeft Sociale Zaken IJsselgemeenten soms een vergoeding voor kinderopvang bij een sociaal medische indicatie (SMI). Dat kan als u door ziekte of beperking (tijdelijk) niet volledig voor uw kind(eren) kunt zorgen. Of als uw kinderen dat zelf nodig hebben. 

Problemen door de toeslagaffaire?

Heeft de Belastingdienst uw toeslag voor kinderopvang stopgezet tussen 2005 en 2019? En bent u daardoor in de problemen gekomen? Wij bieden hulp. Meld u aan en lees meer op de pagina: Problemen door de toeslagenaffaire.

Schoolkosten

Voor sommige schoolkosten kunt u voor kinderen geld uit de bijzondere bijstand krijgen. Zoals de kosten van door de school voorgeschreven kleding en/of schoolspullen. Voor een kind op de basisschool kunt u tot € 50,- per schooljaar krijgen. Voor een kind tot 18 jaar op de middelbare school of MBO tot € 125,- per schooljaar.

Uitstapje en activiteiten

De Rotterdampas geeft gratis toegang of korting op vele uitstapjes en activiteiten in Rotterdam en omgeving. Bijvoorbeeld voor museum, speeltuin, zwembad, Euromast, cursus, bioscoop en dierentuin. Heeft u een laag inkomen? Dan is de pas € 5 voor een volwassene en gratis voor uw kinderen.

Bibliotheek, lezen

Zelf lezen en voorgelezen worden zijn belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Kinderen tot en met 17 jaar kunnen gratis lid worden van de Capelse bibliotheek

Met ‘online lezen en leren’ kunnen kinderen en jongeren oefenen voor schoolvakken en informatie zoeken voor werkstukken. Er is ook informatie over omgaan met social media en internet. Ook kunt u online een studieplek reserveren.

Speelgoed

Bij Berend Botje kunt u een abonnement nemen op het lenen van speelgoed. Zo kunnen uw kind(eren) steeds met ander speelgoed spelen dat goed bij hun leeftijd past. Met uw bibliotheek- of Rotterdampas krijgt u korting. .

Meubels en kleding

Heeft u te weinig geld voor kleding en meubels? Dan kan de meubel- en kledingbank helpen. U kunt dan een bon aanvragen voor gratis tweedehands meubels of kleding. Deze kunt u gebruiken bij de kringloopwinkel van Het Goed.

Een bon voor de Meubel- en kledingbank vraagt u aan via een hulpverlener zoals maatschappelijk werkers, gezinscoaches en huisartsen.

Aanvragen tegoedbon meubel- en kledingbank

Tweedehands kleding, meubels en speelgoed

In kringloopwinkels kunt u tweedehands spullen voor een klein bedrag kopen. Ook goed voor het milieu! In Capelle zijn de volgende kringloopwinkels:

 • Bij de Kringloopwinkel het Goed aan de Kanaalweg 49 kunt u voor een klein bedrag meubels en kleding kopen
 • Romidoki aan de Meeuwensingel 7c heeft tweedehands dames- en kinderkleding
 • De koopjeskelder vindt u aan de Baronie naast nummer 327
 • Kringloopwinkel RataPlan aan de Meeuwensingel 101 verkoopt onder meer tweedehands kleding, speelgoed en meubels

Wilt u babyspullen doneren? Bij het CJG staat een box waarin u babykleding kunt doen.

Jeugd Vakantiepaspoort

Alle kinderen krijgen voor de zomervakantie het Jeugd Vakantiepaspoort gratis mee van de basisschool. Hiermee kan uw kind tijdens de zomervakantie gratis of met korting naar leuke activiteiten. Voor kinderen die niet in Capelle op de lagere school zitten en logeetjes is de pas bij de gemeente te koop voor € 4,50. 

Verjaardagsbox

Stichting Jarige Job verzorgt een feestelijke verjaardagsbox voor kinderen. Daarin zitten versiering, ingrediënten voor een taart, een traktatie voor de klas en meesters en juffen, wat lekkers voor thuis en natuurlijk mooie cadeaus. 

Kinderen uit gezinnen die aangesloten zijn bij de Voedselbank krijgen automatisch een verjaardagsbox van Stichting Jarige Job. Andere gezinnen kunnen een aanvraag doen (zes weken voor de verjaardagsdatum) bij voorkeur via een hulpverlener of direct via info@stichtingjarigejob.nl.

A-Diploma voor 9+

Kinderen vanaf 9 jaar zonder zwemdiploma kunnen hun zwemdiploma A halen. Dit kost ongeveer € 50. Uw kind krijgt op school een brief mee of neem contact op met zwembad Aquapelle. Voor de kosten van zwemles kunt u geld krijgen van het Jeugdfonds.

Activiteiten in de buurt

In Capelle worden veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Onder andere in de schoolvakanties. Informatie vindt u in de huis-aan-huisbladen en op onder meer de volgende websites:

Nationaal Fonds Kinderhulp

Het Nationaal Fonds Kinderhulp betaalt onder andere zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding, boeken of laptop. Voor kinderen en jongeren van 0 tot 21 jaar. Kinderhulp helpt als er op een andere manier geen geld voor te vinden is.

18+

Voor jongeren die 18 worden, verandert er veel op financieel gebied.

Onder meer:

 • de Kinderbijslag en het Kindgebonden budget stoppen
 • uw kind wordt met 18 jaar meerderjarig en voor veel zaken zelf financieel verantwoordelijk. Bijvoorbeeld voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten
 • iedereen vanaf 18 jaar moet zelf een zorgverzekering afsluiten
 • uw kind kan zelf zorgtoeslag aanvragen

Meer info vindt u op:

Zorgverzekering en tandarts gratis

Kinderen tot 18 jaar zijn altijd gratis meeverzekerd bij uw zorgverzekering. Wist u dat uw kinderen ook altijd gratis naar de tandarts kunnen? Ook als u zelf niet voor tandartskosten verzekerd bent. Voor de orthodontist (bijvoorbeeld voor een beugel) geldt vaak wel een maximum bedrag. Vraag dat bij uw zorgverzekering. 

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl, zoek op ‘tandartskosten’.

Gratis met de bus t/m 11 jaar

Met RET kids vrij kunnen max 3 kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis met een betalende volwassene reizen in alle bussen van de RET. Dit kan op woensdagmiddag van 13.00 tot 18.00 uur en zondag de hele dag.
Kinderen tot 4 jaar mogen altijd gratis meereizen met de RET.