Capelle aan den IJssel vangt – net als alle andere gemeenten in Nederland – Oekraïense vluchtelingen op. Voorlopig zullen dat er circa tweehonderd zijn. Waar het kan pakken we onze verantwoordelijkheid en rol. We staan in nauw contact met hulporganisaties en werken met hen samen.

Hieronder vindt u het antwoord op veel vragen die aan ons worden gesteld, zowel door inwoners als door vluchtelingen. Klik op de vlag voor informatie in de Engelse en Oekraïense taal.

Melden voor opvang

Bij de gemeente

Bent u zelf gevlucht of zoekt u onderdak voor een vluchteling? U kunt telefonisch of via email contact opnemen, tijdens kantooruren (9.00 – 17.00 uur):

Bij de politie

Krijgt u buiten kantooruren geen contact met de gemeente, neem dan contact op met de politie.

Heel veel vragen worden beantwoord op de website van de Rijksoverheid of de site van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Informatie voor inwoners

Wij werken samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om de opvang van vluchtelingen in onze regio zo goed mogelijk te faciliteren. Dat is een flinke opgave. Onderstaand proberen wij een aantal vragen die u mogelijkerwijs heeft, zo goed mogelijk te beantwoorden.

Hoe is de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen geregeld?

Vluchtelingen die zich in Capelle aan den IJssel melden worden eerst een paar dagen in een hotel ondergebracht om een beetje bij te komen. Daarna krijgen ze een plek in één van de noodopvanglocaties in Capelle, waarvan de locatie aan de Rivium Boulevard de grootste is. Daar kunnen momenteel (april 2022) maximaal tweehonderd personen verblijven. Vluchtelingen die bij particulieren verblijven, kunnen gewoon blijven waar ze zijn, tenzij er reden is om daar verandering in te brengen.

Wanneer Oekraïners zich eerst in Sporthal de Wielewaal, Brammerstraat 1 in Rotterdam hebben gemeld, dan is het mogelijk dat zij via Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRRR) naar Capelle komen. De VRRR verdeelt vluchtelingen over de regio en de gemeente biedt de vluchtelingen zo goed mogelijk noodopvang.

Intussen werkt de gemeente aan korte en lange termijnoplossingen om de vluchtelingen op een veilige en humane manier te huisvesten. Omwonenden zijn of worden hierover geïnformeerd.

Hoe lang blijven de vluchtelingen in de opvang?

Niemand weet hoe lang de oorlogssituatie in Oekraïne gaat duren. Naast de noodopvang werken we daarom aan locaties waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen verblijven, zoals voormalige kantoren en zorginstellingen. Deze locaties zijn vaak niet meteen geschikt voor bewoning en moeten worden verbouwd. Dat is bijvoorbeeld van toepassing op de locatie aan de Rivium Boulevard.

Waarom 2000 plekken in regio Rijnmond?

Het Rijk heeft iedere veiligheidsregio in Nederland (er zijn er 25) verzocht om 2000 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond proberen dus binnen de regio 2000 opvangplekken te regelen. Het aantal kan oplopen als er meer vluchtelingen naar Nederland komen dan nu is voorzien.

Hoeveel vluchtelingen gaat Capelle opvangen?

De gemeente verwacht op korte termijn 150 tot 200 vluchtelingen onder te brengen, maar dit aantal kan nog oplopen.

Wat als er meer opvang nodig is?

Regio Rotterdam-Rijnmond kan nog opschalen om meer vluchtelingen op te nemen. Dat betekent dat er in dat geval ook meer vluchtelingen naar Capelle aan den IJssel komen.

Hoe lang vangen wij Oekraïense vluchtelingen op?

Zo lang als nodig is.

Ik wil een actie opzetten om spullen te doneren

Hebt u een actie opgezet of wilt u een actie gaan opzetten om spullen in te zamelen? Meld dit bij ons door dit formulier in te vullen:

Activiteit melden spullen doneren

(Let op: dit formulier is niet bedoeld om een onderdak/woonruimte aan te melden.)

Doel van het melden bij de gemeente:

 • Zicht krijgen op de hulpacties die in Capelle ontstaan
 • Waar mogelijk initiatiefnemers aan elkaar koppelen
 • Initiatiefnemers doorverwijzen naar bekende hulporganisaties

Ik wil een actie opzetten om geld te doneren

Wilt u een actie opzetten om geld te doneren of heeft u dat al gedaan? Meld dit bij ons door dit formulier in te vullen:

Activiteit melden geld doneren

(Let op: dit formulier is niet bedoeld om een onderdak/woonruimte aan te melden.)

Wilt u gewoon zelf geld doneren, dan kan dat via de acties van landelijke organisaties als Giro 555, het Rode Kruis of Vluchtelingenwerk. Kijk voor meer informatie hieronder bij Hulp en informatie.

Informatie voor ondernemers

Doet u zaken in Oekraïne of Rusland?

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Deze hebben gevolgen voor ondernemers die zakendoen met dit land. Voor vragen kunnen ondernemers terecht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of bij het RVO Ondernemersloket.

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Ik ben gevlucht uit Oekraïne en heb een verblijfplek nodig. Waar kan ik terecht?

Bent u gevlucht uit Oekraïne en zoekt u een verblijfplaats?

Bij de politie

Krijgt u buiten kantooruren geen contact met de gemeente, neem dan contact op met de politie.

Hoe lang mag ik in Nederland blijven?

U kunt visumvrij door Europa (en dus ook naar Nederland) reizen dankzij een verdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. U kunt 90 dagen in Nederland verblijven. Die periode wordt verlengd als dat nodig is. Actuele informatie hierover kunt u vinden op de websites van de Rijksoverheid en de IND.

Moet ik asiel aanvragen?

Inwoners van Oekraïne met een biometrisch paspoort (een paspoort waarin een (onzichtbare) chip zit, waarop persoonsgegevens zijn opgeslagen) hoeven geen asiel aan te vragen en kunnen zonder visum vrij reizen naar landen uit de EU. Actuele informatie hierover kunt u vinden op de websites van de Rijksoverheid en de IND.

Kan ik zelf mijn verblijfplaats kiezen?

Als u zich meldt voor opvang, kijkt de gemeente waar er plek voor u is. U kunt dan niet zelf kiezen. Uiteraard kunt u ook zelfstandig uw eigen opvang regelen.

Ik heb (met spoed) medische hulp nodig maar ben niet verzekerd. Wat moet ik doen?

Uw medische zorg wordt vergoed via een subsidieregeling. Uw zorgverlener kan de medische kosten declareren.

Voor spoedeisende hulp kunt u terecht bij:

 • IJsselland Ziekenhuis
 • Prins Constantijnweg 2
 • 2906 ZC Capelle a/d IJssel
 • 010 258 50 00

Kijk voor meer informatie over zorg en zorgkosten op

Waar kan ik terecht voor andere zorgvragen?

U kunt terecht bij GGDRotterdamRijnmond.nl of bij het Rode Kruis.

Stuur uw vraag in een Whatsapp-bericht naar 06 – 481 580 53 met uw naam en telefoonnummer. U kunt ook een spraakbericht inspreken. Het Rode Kruis geeft in uw eigen taal antwoord.

Ik wil me laten vaccineren/boosteren tegen COVID, waar kan dat?

Op alle GGD-vaccinatielocaties kunt u zonder afspraak, gratis de 1e, 2e, of boosterprik krijgen. Neemt u een geldig ID-bewijs mee. Let op: locaties zijn niet alle dagen van de week open.

Kijk voor actuele informatie op: Coronavaccinatie (zonder afspraak) | GGD Rotterdam-Rijnmond.

Hoe kan ik mij registreren in Capelle aan den IJssel

Verblijft u op dit moment in een hotel? Dan hoeft u niets te doen. De gemeente komt langs om uw registratie in orde te maken.

Bent u al ingeschreven in de BRP (Burgerregistratie Personen)?

Heeft u zelf uw opvang geregeld, bijvoorbeeld bij een gastgezin, familie of vrienden? Dan kunt u een telefonische afspraak maken om u bij de gemeente laten registreren, tijdens kantooruren (9.00 – 17.00 uur): 010 284 86 88.

Er gelden de volgende voorwaarden:

 1. U moet de Oekraïense nationaliteit hebben
 2. U moet een geldig internationaal paspoort, een ID-kaart of een verklaring van identiteit en nationaliteit van de Oekraïense ambassade meenemen
 3. Ontbreken deze documenten bij kinderen dan kunnen wij een verklaring onder ede (VOE) afnemen. Dit is ter beoordeling aan de collega’s van de Basisregistratie Personen (BRP)
 4. Indien beschikbaar neemt u geboorteaktes, huwelijksakte en/of scheidingsakte van al uw gezinsleden mee. Daarmee toont u aan dat er een relatie is tussen u en uw kinderen of tussen u en uw partner.

Kan ik van de gemeente/het Rijk geld krijgen voor mijn verblijf in Capelle aan den IJssel?

De Rijksoverheid is bezig met regelingen voor Oekraïense vluchtelingen over leefgeld, verzekeringen, enzovoort. Zodra hier meer over bekend is, laten wij dat op deze webpagina weten.

Ter overbrugging bezoeken gemeenteambtenaren de opvanglocaties, waar vluchtelingen een aanvraagformulier kunnen invullen om leefgeld aan te vragen. Dit wordt vervolgens meteen in contant geld uitbetaald.

Om leefgeld te ontvangen is een inschrijving Burgerregistratie Personen niet verplicht voor mensen die in een gemeentelijke opvang Oekraïners (GOO) verblijven. In een particuliere opvang Oekraïners (POO) is deze registratie wel noodzakelijk om leefgeld te ontvangen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Bel tijdens kantooruren (9.00 – 17.00 uur): 010 284 86 88 of 00 31 10 284 86 88 (wanneer u een buitenlandse telefoon heeft).

Er zijn heel veel mensen die in de BRP moeten worden ingeschreven. We doen een beroep op uw geduld. Wordt niet boos als we u niet meteen kunnen helpen. We doen ons best om alles zo snel mogelijk goed voor u te regelen.

Heb ik een Nederlandse bankrekening nodig om leefgeld te ontvangen?

Ja, om leefgeld te ontvangen heeft u een Nederlandse bankrekening nodig. Daarvoor heeft u nodig:

 1. Inschrijving in de Burgerregistratie Personen (BRP)
 2. Burger Service Nummer (BSN)

Leefgeld kan niet worden uitbetaald op een Oekraïense bankrekening, omdat Oekraïne niet tot de zogenaamde SEPA-landen (Single Euro Payments Area) behoort en geen lid is van de EU. Met SEPA kunnen overboekingen worden gedaan van iedere Europese betaalrekening naar iedere andere Europese betaalrekening. Dat is voor Oekraïense bankrekeningen dus niet het geval.

Waar kan ik de Nederlandse taal leren?

Er is (nog) geen uitgebreid gemeentelijk aanbod voor taalcursussen aan Oekraïense vluchtelingen. Wel kunt u gebruik maken van het aanbod uit de stad. Er zijn informele (vaak gratis) taallessen in de bibliotheek en in Huizen van de Wijk.

Bibiliotheek aan den IJssel
Stadsplein 39
2903 HH Capelle aan den IJssel

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 – 15.00 uur
Zondag: gesloten

Capelle aan den IJssel heeft vijf Huizen van de Wijk, alle gevestigd in verschillende wijken. Kijk hier voor meer informatie: https://www.welzijncapelle.nu/huis-van-de-wijk

Daarnaast is er een formeel aanbod van taalscholen waarvoor u moet betalen.

Kan ik in Nederland werken?

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen straks in Nederland gaan werken, maar vanaf wanneer en onder welke voorwaarden is nog niet bekend. Zodra hier meer over bekend is, laten we het weten.

Kan ik in Nederland verder studeren?

De Nederlandse regering maakt binnenkort bekend wat de rechten en plichten zijn van studenten die gevlucht zijn uit Oekraïne. Zodra daar meer informatie over is, kunt u dat lezen op de website van het Universitair Asiel Fonds | Uaf.nl.

Wanneer kunnen mijn kinderen naar school of de kinderopvang?

De gemeente is nu druk bezig om (nood)opvang te regelen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Onder hen zullen veel kinderen zijn. De gemeente is in gesprek met scholen en kinderopvangcentra om deze kinderen zo snel mogelijk toegang te geven tot onderwijs of kinderopvang. Zodra hier meer over bekend is, laten wij dat weten.

Kan ik gratis gebruik maken van het openbaar vervoer (OV)?

Voorlopig kunt u op vertoon van uw Oekraïens paspoort gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. U kunt zich melden bij de servicebalie van de NS of RET voor een gratis kaartje.

Waar kan ik mijn auto veilig parkeren in Capelle aan den IJssel?

In Capelle aan den IJssel kunt u overal gratis parkeren.

Hoe kom ik in contact met andere Oekraïense vluchtelingen in Nederland?

Er zijn verschillende landelijke en lokale stichtingen voor Oekraïners in Nederland.

Ontmoeting in Huis van de Wijk

Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur kunnen Oekraïners elkaar ontmoeten tijdens een koffieochtend in Huis van de Wijk Fascinatio, Fascinatio Boulevard 466, Capelle aan den IJssel.

Elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur is er een koffieochtend voor Oekraïners in Huis van de Wijk Oostgaarde, De Linie 5b, Capelle aan den IJssel.

Bibliotheek aan den IJssel

Er zijn ook ontmoetingsmogelijkheden in de Bibliotheek aan den IJssel, gezellig koffie of thee drinken, taallessen, etc.

Adres: Stadsplein 39, Capelle aan den IJssel
Voor informatie: Oekraïne bibliotheekaandenijssel.nl

Ontmoetingsplek 'Oekraïens Huis'

Behalve de ontmoetingsplekken in Capelle aan den IJssel heeft de gemeente Rotterdam een ontmoetingsplek gecreëerd voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam. Hier kunnen vluchtelingen samenkomen in een huiselijke omgeving.

Oekraïens Huis
Pleinweg 196 a
3083 EV Rotterdam
Open: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

Ik heb zorg nodig voor mijn huisdier

Er is een landelijk meldpunt waar hulp aangevraagd kan worden voor de huisdieren van Oekraïense vluchtelingen. Denk aan hulp met bijvoorbeeld vaccinaties, medische hulp en praktische zaken zoals mandjes, voer of tijdelijk onderdak.

Voor hulpvragen kunt u bellen met telefoon 088 - 811 33 33 (van maandag tot en met vrijdag 9.00-17.00 uur) of stuur een e-mail naar info@hulpvoordierenuitoekraine.nl

Meer informatie

Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op een aantal punten. Deze zijn hier te lezen:

Op Refugeehelp.com vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen. Vragen aan de gemeente kunt u mailen naar hulpoekraine@rotterdam.nl.

Voor hulp en informatie

Op de websites van de volgende organisaties staat veel informatie over het aanbieden van ondersteuning en hulp: 

Belangrijke en handige links