Terugblikken commissievergaderingen in juni en juli
In de afgelopen weken vergaderden de raadscommissies Samenleving en Economie, Bestuur, Veiligheid en Middelen en Stadsontwikkeling en -Beheer in het gemeentehuis. De raads- en burgerraadsleden spraken over verschillende onderwerpen, waaronder de Jaarstukken 2024, de Kadernota 2026, woningbouw en kinderboerderij de Klaverweide.
Raadscommissie Samenleving en Economie
De raadscommissie Samenleving en Economie vergaderde op maandag 23 juni en besprak het volgende onderwerp.
Jaarstukken 2024, ontwerpbegrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026 van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond
De Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) is een samenwerking tussen verschillende gemeenten in de regio Rijnmond, waaronder Capelle aan den IJssel. Deze gemeenten hebben afspraken gemaakt om samen specialistische jeugdhulp te regelen.
De GRJR levert elk jaar haar jaarstukken en begroting aan bij de gemeenteraad. In een brief aan de GRJR vraagt de gemeente aandacht voor het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en de financiën. In de bespreking in de commissie zijn er vragen gesteld over de termijn waarbinnen de brief bij de GRJR moet liggen en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.
Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Gecombineerde raadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen/Samenleving en Economie
De gecombineerde commissie vergaderde op maandag 23 juni en besprak het volgende onderwerp.
Jaarstukken 2024, ontwerpbegrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026-2029 van de Gemeenschappelijke Regeling IJSSELgemeenten
De Gemeenschappelijke Regeling IJSSELgemeenten is een samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas.
Voor de regeling geldt een zienswijzenprocedure voor het vaststellen van de begroting en begrotingswijzigingen. De jaarrekening wordt ter kennisname aangeboden. Voorgesteld wordt om ten aanzien van de conceptbegroting 2026-2029 wel een zienswijze en ten aanzien van de 1e begrotingswijziging 2025 geen zienswijze in te dienen.
Tijdens de vergadering stelde de commissie een aantal vragen. Bijvoorbeeld waarom er momenteel, in vergelijking met het verleden, veel meer zienswijzen worden ingediend. En of het doel van de zienswijze als instrument niet duidelijker gemaakt moet worden.
Het college beantwoordde de nodige vragen. Met betrekking tot het onderwerp zienswijze geeft wethouder Van Woudenberg aan dat er afgesproken is bij elke gemeenschappelijke regeling een zienswijze in te dienen, om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de financiële situatie van Capelle. Verder doet hij de suggestie om het instrument zienswijze te bespreken in de commissie verbonden partijen. De voorzitter, tevens voorzitter van de commissie verbonden partijen, geeft aan dit in dit gremium te willen bespreken.
Geadviseerd wordt om het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Raadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
De raadscommissie Bestuur, Veiligheid en Middelen vergaderde op maandag 23 juni en besprak de volgende onderwerpen.
Agiostorting 2025 Sportief Capelle
In 2013 heeft er binnen Sportief Capelle een structuurverandering plaatsgevonden in de manier waarop in het onderhoud wordt voorzien. Om de liquiditeitspositie te versterken is destijds een bedrag van €216.741 in een reserve gestort.
Sportief Capelle heeft de gemeente verzocht om dit bedrag aan de gemeente terug te mogen betalen omdat, gezien de gezonde financiële positie van Sportief Capelle, deze reserve geen functie meer heeft.
Zonder inhoudelijke discussie wordt geadviseerd het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Normenkader rechtmatigheid 2025
De accountantscontrole is een wettelijke verplichting voor de gemeente. Op grond van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) is de gemeente verplicht om het normenkader jaarlijks vast te stellen. Het normenkader wordt gebruikt voor zowel de accountantscontrole als voor de interne controlewerkzaamheden. De auditcommissie heeft hier positief over geadviseerd.
De commissieleden kunnen zich vinden in het voorstel. De fractie van het CDA geeft aan dat zij een aantal vragen heeft gesteld die nog niet beantwoord zijn en vraagt of de antwoorden hierop nog verwerkt worden in de stukken. Wethouder Van Woudenberg geeft aan dat als de beantwoording daar aanleiding toe geeft de stukken nog aangepast worden.
Geadviseerd wordt het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Jaarstukken 2024 (Jaarverslag en Jaarrekening)
Met het Jaarverslag en de Jaarrekening 2024 legt het college verantwoording af, presenteren zij ontwikkelingen en wordt ingegaan op de belangrijkste beleids- en financiële resultaten.
Voorgesteld wordt om het nadelig resultaat te dekken vanuit de Algemene Reserve. Tijdens deze commissie worden uitsluitend behandeld de aanbiedingsbrief, programma 0 – Bestuur en Ondersteuning, programma 1 – Integrale Veiligheid en Openbare Orde en de financiële paragrafen. De Auditcommissie kan zich vinden in het voorliggende voorstel.
Het college beantwoordde de nodige vragen. Wethouder Faassen doet de toezegging dat hij, naar aanleiding van een vraag van de fractie van D66, laat uitzoeken hoe het zit met de niet ingevulde 40 fte’s en of en op welke wijze deze werkzaamheden dan wel uitgevoerd zijn. Het college komt hierop terug via de collegebrief.
Geadviseerd wordt het voorstel als bespreekstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Raadsbesluit financiële wijzigingen n.a.v. de 1e Bestuursrapportage 2025
In de eerste Bestuursrapportage 2025 (Berap) wordt een overzicht gegeven van de stand van de uitvoering van het (financiële) beleid in 2025. Verder wordt er vooruit gekeken op de rest van het jaar en wordt benoemd waar bijsturing nodig is.
Het college geeft aan dat deze Berap nog in ontwikkeling is en dat met het nieuwe college in 2026 pas echt van start wordt gegaan. Er zitten nu nog beleidskeuzes in, omdat het een overgangsjaar is met de Voorjaarsnota.
De voorzitter doet de suggestie om de Berap voortaan in een raadsbrede commissie te bespreken. Dit zal worden meegenomen naar de agendacommissie.
Aangezien er in het voorstel een beslispunt staat dat nog in de commissie SOB van 25 juni besproken moet worden, kan nog niet worden geadviseerd of het een hamer- of een bespreekstuk wordt.
Ontwerpbegroting 2026 Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en beleidsnota’s reserves, voorzieningen en fondsen
Het dagelijks bestuur (DB) van de MRDH heeft de Ontwerpbegroting 2026 en de Beleidsnota reserves, voorziening en fondsen aan de raad aangeboden met als doel de raad te informeren.
Het college stelt voor om geen zienswijze kenbaar te maken. Alle commissieleden kunnen zich vinden in het voorstel. Op de vraag van de fractie van de SGP waarom nu geen zienswijze wordt ingediend antwoordt wethouder Van Woudenberg dat de MRDH, in zijn ogen, al voldaan heeft aan de plicht om te bezuinigen.
Geadviseerd wordt het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Jaarrekening 2024, 2e begrotingswijziging 2025 en ontwerpbegroting 2026 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR)
Het dagelijks bestuur (DB) van de VRR heeft bovenstaande stukken aan de raad aangeboden, waarbij de Jaarrekening ter kennisname en de overige stukken voor een zienswijze in aanmerking komen.
Het college stelt voor om een zienswijze in te dienen bij het DB. Aan de hand van de gestelde vragen antwoordt burgemeester Manusama dat eventuele bezuinigingen niet uit de primaire processen komen en dus nooit ten koste gaan van de veiligheid. Omdat de formulering van de teksten nogal ingewikkeld is, zal hij hier nogmaals naar laten kijken om te bezien het concreter kan. Dit zal nog voor de raad van 10 juli gebeuren.
Geadviseerd wordt het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Opheffen van geheimhouding en openbaarmaking van documenten
In artikel 89 lid 4 Gemeentewet staat daar waar geheime informatie is verstrekt aan de raad, de raad het bevoegde orgaan is om deze geheimhouding op te heffen. Voorgesteld wordt om de geheimhouding van de documenten genoemd in de bijlage bij dit het voorstel op te heffen.
Zonder inhoudelijke discussie wordt geadviseerd het voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Gecombineerde raadscommissie Stadsontwikkeling en -Beheer/Samenleving en Economie
De gecombineerde commissie vergaderde op dinsdag 24 juni en besprak de volgende onderwerpen.
Toekomst kinderboerderij de Klaverweide
De commissie sprak zich vanavond uit over het voorstel om kinderboerderij de Klaverweide te verhuizen van de huidige locatie aan de ’s Gravenweg naar een nieuwe locatie aan de rand van het Schollebos.
Net als de 2 insprekers (mevrouw Vos en de heer Twigt) uitte de commissie haar zorgen over de parkeeroverlast die de nieuwe locatie mogelijk met zich mee zal brengen. De commissie benadrukte dat hier nog eens zorgvuldig naar moet worden gekeken.
Alle fracties waren het er echter wel over eens dat de nieuwe kinderboerderij er moet komen. Echter waren er ook meerdere fracties (o.a. D66, SGP, CDA en CU) die de beslissing over verkoop van het pand aan de ’s Gravenweg en de gemeentelijke gronden erachter, evenals de mogelijke herbestemming, nog niet willen nemen.
Om de beslispunten over deze onderwerpen uit het raadsvoorstel te halen zal zeer waarschijnlijk een amendement (wijziging van het raadsvoorstel) door deze fracties worden voorbereid.
Dit onderwerp gaat door als bespreekstuk naar de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Actualisatie Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs Capelle aan den IJssel
De gemeente telt 28 scholen waarvan de gemeente of het schoolbestuur eigenaar is. Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en exploitatie van schoolgebouwen en de gemeente is dat voor de bekostiging van (vervangende) nieuwbouw, waarvoor ook middelen uit het gemeentefonds worden ontvangen. Tegen die achtergrond wordt in overleg tussen de gemeente en scholen periodiek een strategisch huisvestingsplan onderwijs (SHO) opgesteld.
Het afgelopen jaar is met de schoolbesturen hard gewerkt aan de actualisatie van het SHO, waarvan in 2024 de laatste nieuwe uitgangspunten zijn vastgesteld. Deze uitgangspunten hebben uiteindelijk geleid tot een concrete actualisatie van het perspectief voor elk schoolgebouw.
Na enkele aanpassingen van het SHO (als gevolg van eerder overleg met de raadscommissie) bleek dat alle fracties kunnen instemmen met het nu voorliggende voorstel. De fractie van de VVD maakt, in afwachting van beantwoording van enkele vragen, nog een klein voorbehoud.
Vooralsnog wordt dit voorstel op de hamerlijst geplaatst voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Raadscommissie Samenleving en Economie
De raadscommissie Samenleving en Economie vergaderde op dinsdag 24 juni en besprak de volgende onderwerpen.
Advies aan Commissariaat voor de Media aanwijzing lokale omroep Capelle aan den IJssel
Het Commissariaat voor de Media vraagt de Capelse gemeenteraad eens in de vijf jaar een advies uit te brengen over de aanwijzing voor de lokale omroep. Op 3 maart 2025 heeft het Commissariaat bekendgemaakt dat er voor Capelle aan den IJssel slechts één inschrijving is ontvangen, namelijk van Stichting Streekomroep CKZ.
De commissie kan zich vinden in het advies om Stichting Streekomroep CKZ aan te wijzen als lokale omroep. De commissie heeft wel nog aandacht gevraagd voor het maken van beeldmateriaal en het maken van een brede programmering.
Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Jaarrekening 2024, bijgestelde begroting 2025, financiële begroting 2026 en Meerjarenraming 2027-2029 Recreatieschap Hitland
De gemeente Capelle aan den IJssel zit, samen met de gemeente Zuidplas, in de gemeenschappelijke regeling van het Recreatieschap Hitland. Het Recreatieschap Hitland levert elk jaar haar jaarstukken en begroting in bij de gemeenteraden.
De commissie brengt haar complimenten over aan de wethouder over de buitenruimte in Hitland. Er is een enkele vraag gesteld over de financiën van Hitland met betrekking tot de toekomstvisie.
Ook dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 10 juli.
Raadscommissie Stadsontwikkeling en -Beheer
De raadscommissie vergaderde op woensdag 25 juni. De volgende onderwerpen werden besproken.
Vereveningsreserve sociale woningbouw
Om bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen de bouw van sociale huurwoningen te stimuleren, wordt met een raadsvoorstel voorgesteld om een vereveningsfonds sociale woningbouw in te stellen.
Wanneer er in een nieuw project minder sociale huurwoningen worden gerealiseerd dan de vastgestelde norm, moet de ontwikkelende partij een bijdrage aan de vereveningsreserve betalen. Andersom ontvangt de ontwikkelende partij een bijdrage uit het fonds als er meer huurwoningen dan de sociale norm worden ontwikkeld.
Met een positieve grondhouding van alle fracties zal het voorstel in de raadvergadering van 10 juli als hamerstuk worden geagendeerd. Daarbij is door de wethouder wel aangegeven dat in het raadsvoorstel nog iets nadrukkelijker zal worden ingegaan op de noodzaak van een goede onderbouwing, in het geval een ontwikkelaar minder sociale huurwoningen realiseert dan de norm.
Update woningbouwprogramma voorjaar 2025
Met de update van het woningbouwprogramma wordt de raad in staat gesteld om de voortgang en uitvoering ten opzichte van het woningbouwprogramma uit het Programma Wonen te controleren en waar nodig kaders (bij) te stellen.
Ondanks de zorgen van het realiteitsgehalte van de gepresenteerde informatie in het programma bij een enkele fractie, zal ook dit raadvoorstel als hamerstuk worden geagendeerd in de raad van donderdag 10 juli.
Raadscommissie Samenleving en Economie
De raadscommissie Samenleving en Economie vergaderde op dinsdag 1 juli en besprak het volgende onderwerp.
Rekenkamerrapport Samen op zoek naar zicht – onderzoek GR Jeugdhulp Rijnmond
De Rekenkamer Capelle aan den IJssel heeft onderzoek gedaan naar de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR).
Door de commissie zijn er vragen gesteld aan zowel de Rekenkamer als aan het college over de aanbevelingen die de Rekenkamer doet aan het college, de rol van de gemeenteraad, het inkoopmodel van de GRJR en de aanbieders van jeugdhulp.
Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Commissiebehandeling jaarstukken 2024 en Kadernota 2026
Jaarstukken 2024
Met de jaarstukken legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over het beleid van het afgelopen jaar en hoe het geld is uitgegeven. De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening van 2024. Tijdens de verschillende commissievergaderingen zijn deze stukken besproken.
In de jaarstukken is aangegeven dat de gemeente het jaar 2024 heeft afgesloten met een positief saldo van €3,87 miljoen. Echter is dit positieve resultaat met name te wijten aan het feit dat er vanuit de reserves een bedrag van €7,3 miljoen is onttrokken en ten gunste gebracht van het resultaat. Zonder deze toevoeging bedraagt het resultaat dus feitelijk 3,43 miljoen negatief.
Enkele beleidsinhoudelijke wapenfeiten uit het jaarverslag 2024 zijn;
- de benoeming van een nieuwe burgemeester in Capelle;
- de impact van de vele bom- en vuurwerkaanslagen op woningen van inwoners;
- de grote instroom van vluchtelingen waarbij een belangrijke inspanning is geleverd met o.a. de opvang van bijna 300 Oekraïense vluchtelingen in Rivium;
- de vaststelling van een nieuw fietsbeleid;
- er is een verkenning gedaan van doorstromingsmaatregelen op de Algeracorridor;
- de toegankelijkheid van bushaltes is verbeterd;
- de Sport en Beweegnota 2024 ‘Capelle in beweging’ is vastgesteld;
- de beleidsnota vrijwilligerswerk ‘samen voor Capelle: vrijwilligerswerk versterkt en verbindt’ is herzien en opnieuw vastgesteld.
In alle commissies is in algemene zin positief gereageerd op de jaarstukken. Wegens het belang van het document zal raadsvoorstel wel als bespreekstuk worden geagendeerd voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.
Kadernota 2026
De kadernota schetst de hoofdlijnen van het (financiële) beleid voor 2026. Tevens wordt met de kadernota een doorkijk gegeven naar de jaren 2026 tot en met 2029. De uitwerking van de kadernota vindt plaats in de begroting die in november door de gemeenteraad wordt vastgesteld.
De voorliggende kadernota is bijzonder in die zin dat het college zeer terughoudend is geweest met het opnemen van nieuwe (beleids)voornemens in de nota. Dit omdat de financiële situatie van Capelle dat niet toelaat. Tegen deze achtergrond is in de kadernota dan ook een aparte bijlage opgenomen met ombuigingsvoorstellen, welke de komende maanden (richting de begroting) nog verder worden uitgewerkt. Het betreft hier een pakket ombuigingen van ruim €7 miljoen in 2026, oplopend tot bijna €16 miljoen in 2029.
Op 30 juni vergaderde een raadsbrede commissie over de kadernota, waarbij met name het voorgestelde ombuigingspakket centraal stond. Er waren vooral veel vragen over de wijze waarop de voorgestelde verlaging van subsidies (ruim €500.000) zou moeten worden vormgegeven. Ook hebben meerdere fracties problemen met het vormen en inzetten van een kapitaallastenreserve als ombuigingsmaatregel (waarbij de kapitaallastenreserve moet worden gezien als een pot geld die apart wordt gezet om de kosten van investeringen in bijvoorbeeld gebouwen en infrastructuur over meerdere jaren te kunnen uitsmeren, en waarbij dus de eerste jaren geld bespaard kan worden). Verder gaf ook de gemeentesecretaris een korte toelichting op de wijze waarop invulling gegeven zal gaan worden aan de bezuiniging van structureel €3 miljoen op de gemeentelijke organisatie. Overigens werd het investeren in een nieuwe kinderboerderij en in een nieuwe sporthal Schenkel commissiebreed positief ontvangen.
Omdat door meerdere fracties moties en/of amendementen zijn aangekondigd, zal het voorstel als bespreekstuk worden geagendeerd voor de raadsvergadering van donderdag 10 juli.