Melding verplichte zorg bij psychische problemen
Sommige mensen accepteren geen hulp, maar hebben dit wel nodig. In dat geval kunt u een melding maken bij de gemeente voor verplichte zorg.
Online melden: verplichte psychische zorg nodig
Of bel 14010. Dit nummer is bereikbaar als het gemeentehuis open is. Geef aan dat het om een melding verplicht psychische zorg (Wet verplichte GGZ) gaat, u wordt dan doorverbonden met een contactpersoon van het meldpunt.
Let op: bel bij spoed altijd 112!
Wanneer melden?
Maak een melding als u de punten hieronder herkent:
- U maakt zich ongerust over iemand (van 18 jaar of ouder) met psychische problemen.
- Er is een risico dat deze persoon schade veroorzaakt voor zichzelf of anderen. Daarbij kan het kan gaan om lichamelijke, geestelijke, financiële of sociale problemen.
- De persoon krijgt niet de juiste hulp of wil geen hulp.
Twijfelt u of er verplichte zorg nodig is? Meld het dan toch, dan kunnen mensen die ervoor opgeleid zijn met u meedenken en verwijzen naar de juiste hulp.
Maakt u zich wel zorgen, maar om andere redenen? Kijk dan op de pagina Zorgen om een ander.
Jonger dan 18 jaar
Bij de gemeente kunt u geen melding maken van personen jonger dan 18 jaar. Maakt u zich zorgen over iemand jonger dan 18 jaar, neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Wat gebeurt er met uw melding?
U ontvangt altijd een bevestiging van uw melding per e-mail. Een medewerker belt u dan zo snel mogelijk om de situatie te bespreken. Wij kijken of de gemelde persoon bekend is bij hulpverleners, of hulp nodig is en hoe we die hulp het best kunnen organiseren.
Dit doen we samen met onder andere politie, sociaal wijkteams, GGZ, het zorg- en veiligheidshuis en de familie of de omgeving. Ook nemen we contact op met de persoon zelf. Dit onderzoek duurt maximaal 14 dagen.
We maken een verslag van het onderzoek waarin we aangeven of er verplichte zorg nodig is. Over dit verslag geven we alleen informatie aan:
- de persoon zelf
- directe familie
- betrokkenen bij de zorg voor de persoon,
- de wettelijke vertegenwoordiger
Als we tijdens het onderzoek merken dat er geen verplichte zorg nodig is, gaan we samen met u in gesprek over andere vormen van zorg.
Als er wel verplichte zorg nodig is, dan vragen we aan Openbaar Ministerie toestemming voor verplichte zorg (zorgmachtiging). De rechter beslist.
Anoniem
Iedereen die zich ongerust maakt over iemand met psychische problemen kan dit melden. Vaak kunt u dit het beste inschatten als u een de persoon goed kent of vaak ziet.
Wanneer u bij de gemeente een melding maakt voor verplichte zorg, heeft u de keuze om anoniem te blijven naar degene over wie u zorgen heeft. Uw naam en gegevens worden niet gedeeld met de persoon waarover u zich zorgen maakt of met andere personen. Lees op de pagina Privacy hoe we omgaan met uw gegevens.
Hulp voor de familieleden
Wilt u met iemand in vertrouwen praten hoe u met de situatie kunt omgaan? Of wilt u contact met mensen die ongeveer hetzelfde meemaken? Dan kunt u contact opnemen met iemand die dit voor haar/zijn werk doet, een familievertrouwenspersoon.
Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Deze wet is bedoeld om mensen met psychische problemen of stoornissen beter te helpen. Het meldpunt Zorgen om een ander is daarom in het leven geroepen. Om ervoor te zorgen dat mensen met ernstige psychische problemen de juiste zorg krijgen.
Meer weten over deze wet? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.