Terugblik raadsvergadering 10 juli 2025

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel vergaderde op donderdag 10 juli 2025 over een aantal belangrijke onderwerpen die richting geven aan het beleid voor de komende jaren. De vergadering stond in het teken van de Kadernota 2026, en behandelde daarnaast voorstellen rond de gebiedsontwikkeling in de Florabuurt en de verplaatsing van de kinderboerderij naar het Schollebos. Tijdens de vergadering kwamen meerdere insprekers aan het woord en werden er verschillende moties en amendementen in stemming gebracht.

Kadernota 2026 – financiële koers voor de komende jaren

De Kadernota is een jaarlijks document waarin het college van burgemeester en wethouders de financiële en beleidsmatige hoofdlijnen voor de komende jaren presenteert. De gemeenteraad bespreekt deze nota voordat het college de begroting opstelt. De nota bevat keuzes over inkomsten, uitgaven en beleidsprioriteiten. Ook voorstellen voor ombuigingen (bezuinigingen) werden besproken. 

Fracties stelden zich kritisch op ten aanzien van het financiële perspectief van Capelle, dat onder druk staat door afnemende rijksbijdragen en stijgende kosten. Fractievoorzitter Kerver (Leefbaar Capelle) nam fel stelling tegen ‘de Haagse bezuinigingslogica’, en riep op tot een gezamenlijke gemeentelijke lobby tegen het rijksbeleid: ‘gemeenten worden behandeld als pinautomaten. We moeten ons verzetten tegen het afschalen van lokale voorzieningen.’ 

Ook andere partijen, zoals D66 en GroenLinks, spraken hun zorgen uit over de gevolgen van landelijke keuzes. De SGP benadrukte toch het belang van eenheid, ook tussen verschillende bestuurslagen, en ageerde tegen polariserende uitingen. Toch heerste er verdeeldheid over de invulling van de lokale verantwoordelijkheid. Fractievoorzitter Van Buuren (SGP) vond dat de kadernota ‘boekhoudkundige trucs’ bevatte en stemde uiteindelijk tegen, terwijl andere fracties, ondanks grote bezwaren, instemden ‘om de verdere uitwerking richting de begroting af te wachten.’ 

Tijdens de vergadering zijn diverse moties en amendementen ingediend. De volgende zijn aangenomen:

  • Motie digitalisering: het college stelt een strategie op voor digitalisering en kunstmatige intelligentie (29 stemmen voor, unaniem aangenomen).
  • Motie cameratoezicht fietsenstalling (Promen): verzoekt het college te onderzoeken of cameratoezicht wenselijk en haalbaar is (29 voor, unaniem aangenomen).
  • Amendement wijkbrandweerfunctionaris: stelt voor de wijkbrandweerfunctionaris ook in 2026 en 2027 te behouden (29 voor, unaniem aangenomen).
  • Amendement Vakantiepaspoort: regelt behoud van het Vakantiepaspoort voor kinderen in Capelle (29 voor, unaniem aangenomen).
  • Amendement ombuigingen binnen SWC: voorkomt het sluiten van voorzieningen en stelt voor samen met Stichting Welzijn Capelle in gesprek te gaan over alternatieve bezuinigingen (29 voor, unaniem aangenomen).

Andere voorstellen, zoals het behoud van wijkcentrum Schollevaar en de huidige locatie van de muziekschool, zijn verworpen of ingetrokken. De uiteindelijke stemming over het raadsvoorstel Kadernota 2026 leverde 25 stemmen voor en 4 tegen op.

Stemverklaringen

Enkele fracties maakten gebruik van de mogelijkheid tot een stemverklaring. De SGP-fractie noemde het ‘buitengewoon verdrietig’ dat de kadernota niet structureel sluitend is. GroenLinks sprak van een ‘teleurstelling’ dat zoveel voorstellen zijn verworpen, maar besloot toch in te stemmen. D66 betreurde dat er niet meer ideeën via moties zijn ingebracht.

Florabuurt – inspraak en verkeersmaatregelen

De raad besprak ook de verdere planvorming rond de gebiedsontwikkeling in de Florabuurt, waar woningbouw, mobiliteit en voorzieningen samenkomen. Meerdere bewoners maakten gebruik van het inspreekrecht en gaven aan zorgen te hebben over onder meer verkeersdrukte, parkeerproblematiek en het gebrekkige participatietraject. 

In de raad werd een motie ingediend om een verkeersadvies uit een eerder rapport over te nemen. Deze motie werd verworpen (9 voor, 21 tegen)

Het college gaf aan dat er in het najaar een voorstel volgt over het gemeentelijk participatiebeleid. Ook worden verkeersknelpunten en mogelijke maatregelen in samenwerking met omliggende gemeenten verder onderzocht. Het college zegde toe om te voorzien in tijdelijke huisvesting voor de huisartsen in de Florabuurt, nog voordat met de sloop begonnen wordt. 

Het voorstel om de verdere planontwikkeling voort te zetten in zowel middengebied zuidblok als noord- en het middenblok werd met een ruime meerderheid door de raad aangenomen.

Kinderboerderij Klaverweide – herontwikkeling en parkeren

De gemeenteraad besprak een voorstel over de toekomst van de kinderboerderij de Klaverweide in het Schollebos, waarvan verplaatsing onderdeel is van een ruimtelijk ontwikkeltraject. De verhuizing is nodig om de continuïteit van de kinderboerderij op de lange termijn te garanderen. 

Raadsleden vroegen aandacht voor het participatieproces en de parkeerdruk in het gebied, met name op zondagochtenden wanneer ook de naastgelegen kerk in gebruik is. Een amendement om passages uit het voorstel te schrappen werd ingetrokken, nadat het college aangaf een volwaardig kavelpaspoort op te stellen waarin onder andere de parkeerkwestie en participatie verder worden uitgewerkt. 

Wel nam de raad een motie over parkeerdruk rondom de kinderboerderij unaniem aan (30 voor). Het voorstel over de gebiedsontwikkeling is vervolgens met 26 stemmen voor en 4 tegen aangenomen.

Slot

Burgemeester en voorzitter Manusama sloot de vergadering met een dankwoord aan alle raadsleden voor de inzet bij de behandeling van de omvangrijke agenda.

De gemeenteraad is met zomerreces van 19 juli tot en met 31 augustus. Dat betekent dat er de komende weken geen vergaderingen zijn.