Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement. Woont u in Nederland, maar heeft u de nationaliteit van een ander EU-land? Dan mag u zelf kiezen in welk EU-land u wilt stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit.

Wilt u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement. U moet wel kiezen: 2 keer stemmen mag niet.

This information is also available in English

Ik wil stemmen in Nederland

Registreren met Y 32-formulier

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Vul dan het formulier Verklaring Stemmen voor het Europees Parlement in Nederland (Y 32-formulier) (PDF, 553,2 KB) in. Met dit formulier verklaart u dat u niet van plan bent om in een ander land te stemmen en dat u niet van het stemrecht bent uitgesloten.

Begin maart 2024 ontvangt u dit formulier met antwoordenvelop per post. Als u tijdens de volgende Europese Verkiezingen nog steeds in Nederland woont, hoeft u dit niet opnieuw te doen.

Formulier indienen

  • vul het Y 32-formulier (PDF, 553,2 KB) in
  • maak een kopie van uw paspoort of ID-kaart

Zorg ervoor dat wij uw formulier uiterlijk op dinsdag 23 april ontvangen. Dat kan op 3 manieren:

Ik wil stemmen in het land van herkomst

Wilt u stemmen in het EU-land waar u vandaan komt? Dit hoeft u niet aan ons door te geven. Kijk op de website van het Europees Parlement(externe link) of u zich moet registreren in uw land.

Stempas

Als u mag stemmen, krijgt u in mei 2024 een stempas van de gemeente. De stempas is alleen voor u bedoeld. Met uw stempas kunt u in elk stembureau binnen de gemeente Capelle aan den IJssel stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement.

Contact

Hebt u vragen over uw registratie? Neem dan contact op met het Team Verkiezingen.

Voting as a non-Dutch citizen for the European Parliament election

Information in other European languages

Are you a resident in the Netherlands, but a national of another Member State of the European Union (EU)? As such, you are permitted to decide for yourself in which EU country you wish to vote in the elections for the European Parliament:

  • in the Netherlands (the EU country in which you are resident) or
  • in the EU country of which you are a national

If you choose to vote in the Netherlands in the elections for (Dutch) members of the European Parliament, you must register accordingly, with your municipality.