Glasvezel in Capelle aan den IJssel

Glasvezel in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel krijgt overal glasvezel. Glasvezel maakt snelle en stabiele internetverbindingen mogelijk. Het bedrijf Open Dutch Fiber legt het glasvezelnetwerk aan.

Open Dutch Fiber (ODF) is eind 2022 gestart met de aanleg van glasvezel. In totaal duurt het project circa 2 jaar. De gemeente faciliteert en coördineert. Vragen en opmerkingen kunt u rechtstreeks aan ODF stellen. Hieronder leest u meer over de aanleg.

Planning en overzichtskaart

De aanleg vindt in fases plaats. Zie onderstaand kaartje. De totale duur van het project is circa 2 jaar. Wilt u weten wanneer ze bij u in de straat komen? Check dan de website van ODF.

Planning aanleg glasvezel Capelle a/d IJssel (wijzigingen onder voorbehoud)
Overzichtskaart van de aanleg glasvezel (wijzigingen onder voorbehoud)

Werkzaamheden bij u in de straat

Als Open Dutch Fiber (ODF) bij u in de straat gaat starten, dan ontvangt u minimaal een week van tevoren alle informatie over de werkzaamheden en wat er allemaal bij komt kijken.

De werkzaamheden zijn zo ingericht dat in de meeste gevallen de stoep ’s ochtends open gaat en ’s avonds weer dicht is. Alle communicatie verloopt via ODF. Bewoners ontvangen minimaal een week van tevoren alle informatie over de werkzaamheden en wat er allemaal bij komt kijken.

De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig gebeurt met zo min mogelijk overlast. We overleggen continue of we werkzaamheden kunnen combineren met lopende projecten van de gemeente. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat de straat toch twee keer open moet. Dit heeft ermee te maken dat onze werkzaamheden, planning en werkwijze teveel verschillen met die van ODF.

Rol van de gemeente

De gemeente legt zelf géén glasvezelnetwerk aan voor bewoners of bedrijven. De gemeente heeft afspraken gemaakt met Open Dutch Fiber (ODF) om een glasvezelnetwerk aan te leggen.

Daarnaast zijn er goede afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de kwaliteit van het straatwerk. Na de aanleg moet de straat weer naar tevredenheid dicht zijn.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een heel snelle internetverbinding. Het is een zelfstandig netwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel en minder storingsgevoelig. De kabels in het netwerk bestaan uit bundels van dunne glasdraden. Door de glasdraden wordt laserlicht gestuurd. Zo kan met hoge snelheid veel data worden verzonden over het internet.

Waarom is glasvezel belangrijk?

Het gebruik van internet en dataverkeer is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We werken thuis, we chatten, we gamen, we kijken tv en we maken steeds meer gebruik van smart home toepassingen. Het bestaande netwerk heeft vaker moeite om de gewenste uploadsnelheden te leveren. Glasvezel zorgt ervoor dat internet en andere digitale verbindingen ook in de toekomst voldoende toereikend blijven. Daarom vindt de gemeente Capelle het belangrijk dat er een glasvezelnetwerk komt. De partij die het aanlegt, is Open Dutch Fiber (ODF).

Rol van Open Dutch Fiber en providers

De gemeente legt zelf geen glasvezelnetwerk aan. Dit gebeurt in Capelle door Open Dutch Fiber (ODF).

De Telecommunicatiewet bepaalt dat de telecommarkt in handen is van commerciële partijen. Deze partijen kunnen allemaal een eigen glasvezelkabel aanleggen. Concreet betekent het dat er meerdere bedrijven zijn die (tegelijk) glasvezel kunnen aanleggen en aanbieden in dezelfde straat. De gemeente Capelle aan den IJssel vindt dit geen wenselijke situatie. Daarom heeft zij zelf actief de markt benaderd en daaruit zijn afspraken gemaakt met ODF om één dekkend glasvezelnetwerk aan te leggen.

Providers bieden diensten aan via de glasvezelkabel. Dit kunnen dezelfde partijen zijn als de bedrijven die glasvezel aanleggen, maar dat hoeft niet. ODF legt wel glasvezelnetwerken aan, maar levert zelf geen diensten. ODF verhuurt de glasvezels aan providers. In de eerste periode is dat alleen Odido. Andere providers zijn bijvoorbeeld KPN, Vodafone of XS4ALL.

Het grote voordeel van ODF is dat zij een zogenoemd 'open netwerk' hebben. Dat betekent dat in Capelle op termijn alle providers diensten kunnen leveren aan hun klanten. 

Vragen?

Heeft u vragen over de uitvoering, dan kunt u terecht bij Open Dutch Fiber. Er is altijd iemand tijdens de werkzaamheden aanwezig om snel zaken op te lossen. Mocht u er samen niet uit komen, neem dan contact op met Open Dutch Fiber.