Glasvezel in Capelle aan den IJssel
Het gebruik van internet en dataverkeer is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We werken thuis, we chatten, we gamen, we kijken tv en we maken steeds meer gebruik van smart home toepassingen. Het bestaande netwerk heeft vaker moeite om de gewenste uploadsnelheden te leveren. Om ervoor te zorgen dat internet en andere digitale verbindingen ook in de toekomst voldoende toereikend blijven, is de aanleg van een glasvezelnetwerk nodig.
Start in november 2022
Open Dutch Fiber (ODF) start in november 2022 met de aanleg in en rond Valeriusrondeel in de wijk Middelwatering. Daarna volgen de andere wijken in Capelle aan den IJssel. In totaal duurt het project circa 2 jaar. Naar verwachting kunnen de eerste huishoudens begin 2023 al gebruik maken van glasvezel.
Planning en overzichtskaart
De aanleg vindt in fases plaats. Zie onderstaand kaartje. ODF start in november 2022 in gebied A1A, daarna in A1B, A1C, enzovoort. De totale duur van het project is circa 2 jaar.

Werkzaamheden bij u in de straat
Als Open Dutch Fiber (ODF) bij u in de straat gaat starten, dan ontvangt u minimaal een week van tevoren alle informatie over de werkzaamheden en wat er allemaal bij komt kijken.
De werkzaamheden zijn zo ingericht dat in de meeste gevallen de stoep ’s ochtends open gaat en ’s avonds weer dicht is. Alle communicatie verloopt via ODF. Bewoners ontvangen minimaal een week van tevoren alle informatie over de werkzaamheden en wat er allemaal bij komt kijken.
De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig gebeurt met zo min mogelijk overlast. We overleggen continue of we werkzaamheden kunnen combineren met lopende projecten van de gemeente. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat de straat toch twee keer open moet. Dit heeft ermee te maken dat onze werkzaamheden, planning en werkwijze teveel verschillen met die van ODF.
Rol van de gemeente
De gemeente legt zelf geen glasvezelnetwerk aan voor bewoners of bedrijven. De gemeente heeft afspraken gemaakt met Open Dutch Fiber (ODF) om een glasvezelnetwerk aan te leggen.
Daarnaast zijn er goede afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de kwaliteit van het straatwerk. Na de aanleg moet de straat weer naar tevredenheid dicht zijn. Dit wordt geregeld in een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en ODF.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een heel snelle internetverbinding. Het is een zelfstandig netwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel en minder storingsgevoelig. De kabels in het netwerk bestaan uit bundels van dunne glasdraden. Door de glasdraden wordt laserlicht gestuurd. Zo kan met hoge snelheid veel data worden verzonden over het internet.
Rol van Open Dutch Fiber en providers
De gemeente legt zelf geen glasvezelnetwerk aan. Dit gebeurt in Capelle door Open Dutch Fiber (ODF).
De Telecommunicatiewet bepaalt dat de telecommarkt in handen is van commerciële partijen. Deze partijen kunnen allemaal een eigen glasvezelkabel aanleggen. Concreet betekent het dat er meerdere bedrijven zijn die (tegelijk) glasvezel kunnen aanleggen en aanbieden in dezelfde straat. De gemeente Capelle aan den IJssel vindt dit geen wenselijke situatie. Daarom heeft zij zelf actief de markt benaderd en daaruit zijn afspraken gemaakt met ODF om één dekkend glasvezelnetwerk aan te leggen.
Providers bieden diensten aan via de glasvezelkabel. Dit kunnen dezelfde partijen zijn als de bedrijven die glasvezel aanleggen, maar dat hoeft niet. ODF legt wel glasvezelnetwerken aan, maar levert zelf geen diensten. ODF verhuurt de glasvezels aan providers. Providers zijn bijvoorbeeld T-Mobile, KPN, Vodafone, Online of XS4ALL.
Het grote voordeel van ODF is dat zij een zogenoemd 'open netwerk' hebben. Dat betekent dat in Capelle op termijn alle providers diensten kunnen leveren aan hun klanten.
Vragen?
Heeft u vragen over de uitvoering, dan kunt u terecht bij Open Dutch Fiber. Er is altijd iemand tijdens de werkzaamheden aanwezig om snel zaken op te lossen. Mocht u er samen niet uit komen, neem dan contact op met Open Dutch Fiber.