Pilot bestrijding Japanse Duizendknoop van start in Capelle

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die niet thuishoort in Nederland. Hij verdringt de planten die wel van nature voorkomen en zorgt voor overlast. Daarom moet de Japanse duizendknoop worden verwijderd. De gemeente start nu met een pilot om de Japanse duizendknoop op een natuurvriendelijke manier te bestrijden. De proef vindt plaats op twee plekken langs de A. Vuyklaan.

Wat is de Japanse duizendknoop en waarom is hij een probleem?

Je kunt de Japanse duizendknoop makkelijk herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig. De plant heeft holle stengels. In ieder okseltje zit een blad, dit zijn de knopen waar de plant zijn naam aan te danken heeft. 

De Japanse duizendknoop groeit heel snel en verdringt daarmee andere planten. Ook kan hij schade veroorzaken aan wegen, funderingen en leidingen. Het is een zogenoemde invasieve exoot: een plant die van oorsprong niet in Nederland voorkomt en zich lastig laat bestrijden. 

Voorbeeld van Japanse Duizendknoop
Voorbeeld van Japanse Duizendknoop

Hoe bestrijden we de Japanse duizendknoop?

In Capelle testen we de methode Roots Reset van SoilWise. Daarbij wordt de groeiplek van de duizendknoop zuurstofvrij gemaakt. Daardoor kan de plant niet meer groeien. Zo werkt het:

  • Eerst wordt het gras gemaaid en de grond losgemaakt.
  • Er worden korrels met bacteriën in de grond verwerkt.
  • De behandelde plekken worden afgedekt met een luchtdicht zeil.
  • De bacteriën verbruiken de laatste zuurstof in de bodem.
  • Zonder zuurstof kunnen de wortels van de duizendknoop niet overleven.
  • De planten sterven op die manier op natuurlijke wijze af.

In het voorjaar van 2026 wordt het zeil verwijderd. Als de methode werkt, zijn de wortels afgestorven en kan er geen duizendknoop meer groeien. De grond kan daarna worden ingezaaid met gras of planten die van nature voorkomen in Nederland.

Wat merk je van de pilot?

De werkplekken zijn afgezet met bouwhekken. Dat is nodig om het afdekzeil intact te houden. Je ziet geen mensen aan het werk: de bacteriën doen het werk onder de grond. Wel is tijdelijk het zigzag-voetpad naar de dijk afgesloten. Dit pad ligt op een plek waar de duizendknoop ook groeit. Tijdens de pilot kun je de dijk bereiken via de trap of de weg. De pilot duurt waarschijnlijk tot en met april 2026. 

Op de bouwhekken plaatsen we informatieborden met uitleg en een link (QR-code) naar capellebouwtaandestad.nl.

Waarom deze aanpak?

Deze methode is duurzaam en natuurvriendelijk. Er komt geen gif aan te pas en de grond hoeft niet te worden afgevoerd. Dat bespaart transport en CO2-uitstoot. Japanse duizendknoop komt op veel plekken voor. De bestrijding kan daarom ook duur uitpakken. Dit is daarom ook een betaalbare manier om de plant tegen te gaan. 

Kom je iets tegen wat niet klopt? Maak een melding!

Kom je iets tegen in de buitenruimte wat niet klopt, is iets beschadigd of is ergens extra onderhoud nodig? Help ons dan door daar melding van te maken. Gebruik de BuitenBeter app (download deze in de App Store of Google Play Store) of het formulier op de website.