Maakt u zich ernstige zorgen over de ontwikkeling en/of de veiligheid van kinderen? En leidt vrijwillige hulpverlening tot onvoldoende resultaat?

Dan kunnen professionals Capelse (of Krimpense) kinderen tot 18 jaar aanmelden bij het Jeugdbeschermingsplein. Vraag hiervoor het meldformulier op via 14 010

Op het Jeugdbeschermingsplein bespreken professionals uit de jeugdhulpverlening de gewenste aanpak voor gezinnen met kinderen tot 18 jaar.

Waar en wanneer

De professionals van het jeugdbeschermingsplein komen 2 keer per week bij elkaar.

  • Wanneer: elke maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur
  • Waar: Fluiterlaan 427-429, 2903 HN, Capelle aan den IJssel.

Melding doen

Wilt u rechtstreeks een melding doen voor een Capelse (of Krimpense) jeugdige? Vraag hiervoor het meldformulier op via 14 010, Vraag naar de secretaris of van het Jeugdbeschermingsplein. 

Heeft u vragen over een melding? Of over het invullen van het meldformulier? Neem dan contact opnemen met de voorzitter van het jeugdbeschermingsplein via 14 010.

Stuur het meldformulier naar: jeugdbeschermingspleincapelle-krimpen@capelleaandenijssel.nl.

Aanleveren van stukken

Wilt u een casus maandag op de agenda? Dan moet u de melding en stukken uiterlijk op donderdag aanleveren. Zorg dat u donderdag en vrijdag telefonisch of per e-mail beschikbaar bent voor vragen en opmerkingen. U kunt een aanvulling tot uiterlijk zondag 22.00 uur naar het jeugdbeschermingsplein sturen.

Wilt u voor donderdag een casus wilt agenderen? Dan moet u de melding en stukken uiterlijk op dinsdag aanleveren. Zorg dat u dinsdag en woensdag telefonisch of per e-mail beschikbaar bent voor vragen en opmerkingen. U kunt een aanvulling tot uiterlijk zondag 22.00 uur naar het jeugdbeschermingsplein sturen.

Zorg voor kind en ouders

De hulpverlening richt zich op alle gezinsleden. Zo stemmen we jeugdzorg en zorg aan volwassenen op elkaar af. Ouders krijgen ondersteuning bij de opvoeding. Daarnaast hebben ze in veel gevallen ook zélf hulp nodig. Uiteraard staat het belang van het kind altijd voorop.

Vaste kern hulpverleners

Wat gebeurt er met een melding over een zorgelijke situatie van een kind?

Een vaste kern van hulpverleners bekijkt:

  •  wat voor aanpak nodig is
  • wie er in het hulpverleningsteam moet zitten 
  • wie de regie over dat team en de hulpverlening krijgt 

Vervolgens stelt de casusregisseur samen met het gezin een voorlopig actieplan op waarin staat welke maatregelen worden genomen. De noodzakelijke zorg wordt binnen 5 werkdagen ingezet.

Voor professionals

Heeft u zorgen over de veiligheid en/of de ontwikkeling van jeugdigen tot 18 jaar? Dan kunt u een melding doen bij het Centrum Jeugd en Gezin(externe link) (CJG) via telefoonnummer 010 242 3200

Het CJG is de toegangspoort naar jeugdhulp waaronder het Jeugdbeschermingsplein. Betrek het CJG in een zo vroeg mogelijk stadium. Dan kunnen ouders en kinderen snel worden geholpen waardoor de situatie niet verergert.