Jaarverslag Veiligheid 2024: Capelle houdt grip op veiligheid: aanpak werkt, maar nieuwe problemen vragen aandacht

De gemeente Capelle aan den IJssel werkt samen met verschillende partners om de stad veiliger en leefbaar te maken en te houden. In het jaarverslag Veiligheid, complexe zorg en handhaving 2024 is te zien dat deze samenwerking werkt. Het totaal aantal misdrijven blijft stabiel en op een aantal gebieden neemt het aantal misdrijven af. Vooral de traditionele misdrijven, zoals woninginbraken en straatroven – de zogeheten High Impact Crimes – komen minder vaak voor. Tegelijk zijn er nieuwe vormen van onveiligheid, zoals digitale oplichting en geweldsincidenten door jongeren. 

Traditionele criminaliteit blijft dalen

Woninginbraken, straatroven en overvallen – de zogenoemde High Impact Crimes – zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen. Die trend zet zich ook in 2024 voort. De gemeente ziet dit als een resultaat van een goede samenwerking met politie, handhaving, zorgpartners en andere organisaties. Door samen te werken aan preventie, persoonlijke begeleiding en een snelle aanpak bij overlast, blijft de veiligheid in Capelle op niveau.
 

Aanpak nieuwe vormen van onveiligheid

Tegelijkertijd zijn er nieuwe problemen die om aandacht vragen. Digitale fraude, zoals phishing en WhatsApp-fraude, neemt toe. Capelle vindt het belangrijk dat inwoners en ondernemers beter leren hoe zij hiermee om kunnen gaan. Daarom krijgt digitale veiligheid extra aandacht.


Ook het gedrag van jongeren verandert. Jongeren zijn vaker betrokken bij ernstiger geweld, soms met wapens. Er is zelfs een lichte toename van extreem geweld, zoals explosies. Hoewel het aantal geweldsincidenten afneemt, daalt het aantal jongeren dat erbij betrokken is minder snel. Om deze ontwikkelingen aan te pakken, werkt de gemeente nauw samen met partners. Programma’s zoals Pak je Kans en IPTA helpen jongeren met hun toekomst. Ook werkt Capelle samen met Stichting JOZ, die jongeren helpt om uit criminele groepen te blijven. Zo krijgen jongeren begeleiding, perspectief én een alternatief voor de straat.
 

Zorg en veiligheid: samenwerken aan vroege signalering

Sommige situaties zijn ingewikkeld en raken zowel de zorg als veiligheid. In 2024 is daarom een coördinator (kwartiermaker Zorg en Veiligheid) aangesteld om deze samenwerking beter te organiseren. 
Ook startten we met een screeningscommissie. Deze speciale commissie kijkt naar situaties waarin mensen meerdere problemen tegelijk hebben. Door sneller te reageren, kunnen problemen eerder worden opgelost. Op de lange termijn wil de gemeente een ‘Lokale Zorg- en Veiligheidskamer’ opzetten. Daarin werken alle betrokken partijen vast samen.

Samen werken aan veiligheid

Het jaarverslag laat zien dat een lange adem werkt. Door goed samen te werken met inwoners, professionals en andere partners, houdt Capelle grip op veiligheid. Zo bouwen we samen aan een veilige en fijne stad – voor iedereen.