Lukt het u niet om zelf uw geldzaken te regelen? Heeft u geldzorgen door schulden of een psychische of lichamelijke beperking? Dan kan een bewindvoerder u misschien helpen. Dit noemen we ook wel beschermingsbewind. Het is vooral bedoeld om uw geldzaken te beschermen.

Welzijn Capelle(externe link) kan u helpen de oplossing te kiezen die bij u past. 

Wat is een bewindvoerder?

Een (beschermings)bewindvoerder past op uw inkomsten en betaalt uw rekeningen op tijd. Ook zorgt een bewindvoerder dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. In dit filmpje van Steffie(externe link) kunt u zien wat een bewindvoerder doet. 

Een bewindvoerder vinden

U mag zelf een bewindvoerder kiezen. Welzijn Capelle(externe link) kan u helpen het zoeken van een bewindvoerder en bij de aanvraag.

Heeft u een keuze gemaakt? Dan kunt u zelf het bewind aanvragen. Ook een partner of familielid kan dit doen.

Bewind vraagt u aan bij de rechter. Stuur dit aanvraagformulier(externe link) naar de Rechtbank Rotterdam. Daarna krijgt u een uitnodiging voor de zitting. Tijdens de zitting beslist de rechter of u de gekozen bewindvoerder krijgt. De rechter stuurt u een brief met de beslissing. 

Kosten

Een bewindvoerder kost geld. Het is daarom belangrijk dat u zeker weet dat een bewindvoerder de juiste oplossing is voor uw situatie. Kunt u de kosten niet zelf betalen omdat u een laag inkomen hebt? Dan kunt u bijzondere bijstand(externe link) aanvragen voor de kosten.

Niet tevreden over uw bewindvoerder?

Heeft u een klacht over de bewindvoerder? Bespreek dit eerst met de bewindvoerder zelf. Alle bewindvoerders hebben regels over hoe ze met klachten omgaan. Komt u er samen niet uit? Schrijf dan een brief aan de kantonrechter over uw klachten. Deze brief stuurt u naar de rechtbank (sector kanton) die uw bewind onder toezicht heeft. De rechter bekijkt of de klacht klopt en wat ermee gedaan moet worden. Welzijn Capelle(externe link) kan u hierbij helpen.