Telt jouw organisatie 100 of meer werknemers? 

Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht het zakelijke en het woon-werkverkeer van jouw werknemers te registeren. In een rapportage moet staan: het aantal kilometers, het gebruikte vervoermiddel en de soort brandstof. Het doel is een verlaging van 1,5 miljard kilogram CO2 in 2030.

Een blokje waarop in een tabel de CO2-uitstoot dalend wordt aangegeven.

Je hebt nog een paar maanden de tijd om je voor te bereiden op de situatie. Vrijwillige registratie is nu al mogelijk. Zo kun je langzaam wennen aan deze registratieplicht en heb je sneller inzicht in de CO2-emissie van jouw bedrijf. De gegevens digitaal invoeren kan al sinds afgelopen zomer. Heb je dat nog niet gedaan? Doe het dan zo snel mogelijk. Geef jouw gegevens direct door op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Duurzamer woon-werkverkeer

De overheid moedigt het aan als je als werkgever verduurzaamt. Daarin heb je de keuze uit verschillende maatregelen. Je kiest wat het best past bij jouw organisatie. Bijvoorbeeld het wagenpark (deels) vervangen door elektrische voertuigen. Ook meer thuiswerken of op de fiets naar het werk leidt tot een verduurzaming voor een organisatie.

CO2-registratieverplichting

In het klimaatakkoord van 2019 zijn afspraken gemaakt over het verminderen van de CO2 uitstoot. Een van de afspraken is dat in 2030 ‘werkgebonden verkeer’ 1,5 miljard kilogram CO2 minder uitstoot. Het gaat om reizen met een privéauto waarvoor werknemers een vergoeding krijgen of met een auto van de zaak. Op basis van de gerapporteerde gegevens wordt bekeken of het gestelde doel, van het verminderen van 1,5 miljard kilogram C02, wordt bereikt. De formele naam van deze regeling is Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM).

Meer informatie?

Meer informatie lees je op op de website van RVO(externe link).