De verplichte klokkenluidersregeling voor het mkb blijkt in de praktijk lastig. Sinds eind vorig jaar moeten mkb-bedrijven een klokkenluidersregeling hebben. Maar veel bedrijven hebben nog geen regeling en weten zelfs niet van het bestaan van deze nieuwe wet af.

Een man die een bel luidt (stockfoto van Canva)

Wat houdt de wet in?

De regeling maakt het mogelijk voor werknemers om anoniem en zonder gevolgen melding te maken van misstanden binnen een bedrijf.

Waarom is deze regeling belangrijk?

De klokkenluidersregeling is er zodat werknemers ernstige misstanden kunnen melden zonder bang te hoeven zijn voor eventuele gevolgen. Voor werkgevers is het ook belangrijk omdat het vertrouwen van medewerkers in het bedrijf vergroot wordt. Door te luisteren naar meldingen kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering verbeteren en ernstige problemen voorkomen.

Wat moet er in zo’n regeling staan?

De meldprocedure moet in ieder geval de volgende punten bevatten:

  • Interne behandeling: Beschrijf hoe meldingen intern worden afgehandeld en door wie.
  • Vermoeden van misstand: Leg uit wanneer er sprake is van een vermoeden van een misstand.
  • Gebruik van de regeling: Informeer werknemers over hoe ze de regeling kunnen gebruiken, zoals schriftelijk, mondeling via de telefoon of een spraakberichtsysteem, of face-to-face.
  • Contactpersoon: Geef aan bij wie de klokkenluider zich kan melden, dit kan een onafhankelijke functionaris zijn, intern of extern.
  • Opvolging van meldingen: Specificeer welke functionarissen de melding zullen opvolgen en hoe dit zal gebeuren.
  • Raadplegen van een adviseur: Geef werknemers de mogelijkheid om vertrouwelijk een adviseur te raadplegen.
  • Ontvangstbevestiging: Beloof dat de klokkenluider binnen 7 dagen na ontvangst van de melding een ontvangstbevestiging krijgt.
  • Informatie over opvolging: Garandeer dat er binnen maximaal 3 maanden na de ontvangstbevestiging informatie wordt gegeven over de opvolging van de melding.

Geen regeling? Misschien een boete!

Het is belangrijk voor mkb-bedrijven om op de hoogte te zijn van de klokkenluidersregeling en deze goed toe te passen. Als je de wet niet uitvoert kan dit leiden tot boetes. Het hebben van een goede regeling draagt bij aan een veilige en transparante werkomgeving voor alle medewerkers.