Exploitatievergunning horecabedrijf
Als u een horecabedrijf wilt openen, heeft u een exploitatievergunning nodig. U kunt tegelijk ook de volgende vergunningen aanvragen:
- alcoholvergunning
- terrasvergunning
- kansspelautomatenvergunning
Nodig bij de aanvraag?
- inlog DigiD met sms of app
- eigendomsbewijs / huurovereenkomst / verklaring geen bezwaar eigenaar
Informatie over het bedrijf
- nummer Kamer van Koophandel
- ondernemingsvorm bedrijf
- activiteiten van het bedrijf
- situatietekening horecabedrijf (eventueel met terrassen)
- een exploitatieplan. U kunt dit Voorbeeld veiligheidsplan (pdf, 158 Kb) gebruiken.
Informatie over eigenaren, leidinggevenden en/of beheerders
- arbeidscontracten / payroll-overeenkomsten (alleen van leidinggevenden)
- BSN-nummer van alle personen: exploitant, beheerder en leidinggevende
Voor een alcoholvergunning:
- een geldige verklaring van Sociale Hygiëne (SVH Diploma Sociale Hygiëne)
Heeft u als ondernemer of bestuurder geen Verklaring Sociale Hygiëne (SVH Diploma Sociale Hygiëne)? Dan vragen we om een:
- verklaring dat de eigenaar zich niet bemoeit met de dagelijkse bedrijfsvoering van het horecabedrijf.
Wanneer aanvragen?
U vraagt een exploitatievergunning aan als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- u een terras wilt starten
- uw horecabedrijf verhuist binnen de gemeente
Voorlopige exploitatievergunning aanvragen
Het aanvragen van een voorlopige exploitatievergunning is alleen mogelijk als u een bedrijf overneemt en dezelfde activiteiten blijft uitvoeren. Dit betekent dat het soort bedrijf (bijvoorbeeld een café of restaurant) en de inrichting hetzelfde moeten blijven. Met deze voorlopige vergunning kunt u alvast starten met uw bedrijf, terwijl u nog wacht op de definitieve vergunning.
Een voorlopige exploitatievergunning wordt binnen twee weken beoordeeld en is maximaal zes maanden geldig. Deze vergunning kan niet worden verlengd en vervalt zodra de reguliere exploitatievergunning is verleend of de aanvraag wordt ingetrokken. De overige regels voor exploitatievergunningen blijven gelden.
Voor wie?
Iedereen die een horecabedrijf exploiteert / uitbaat heeft een exploitatievergunning nodig. Ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
- restaurant, café of snackbar
- discotheek
- buurthuis of clubhuis
- horeca met zaalverhuur
Exploitatieplan
Een exploitatieplan laat zien hoe een horecabedrijf wordt geëxploiteerd en welke maatregelen de ondernemer neemt om overlast te voorkomen.
Een exploitatieplan wordt gevraagd bij:
- Aanvragen voor activiteiten zoals discotheken, bardancing en zaalverhuur.
- Situaties waarbij verwacht wordt dat de activiteiten meer overlast geven dan gemiddeld.
De burgemeester kan ook tijdens de looptijd van een vergunning eisen dat er een exploitatieplan komt, als dat nodig is om problemen in de buurt op te lossen.
Inhoud van het exploitatieplan
Het plan beschrijft hoe de exploitant de veiligheid en leefbaarheid waarborgt.
Alle horecabedrijven die een exploitatieplan moeten indienen, nemen hierin de volgende onderwerpen op:
- Voorkomen van overlast
Het plan moet beschrijven welke maatregelen worden genomen om de openbare orde en het woon- en leefklimaat te beschermen, zoals:- toezicht in en rondom de horecagelegenheid
- begeleiding van parkeergedrag
- instructies aan personeel
- aanpak van mogelijke overlast
- Geluidsoverlast beperken
Het plan moet duidelijk maken welke maatregelen worden genomen om geluidsoverlast te voorkomen. - Tegengaan van illegale activiteiten
Het exploitatieplan moet aangeven hoe wapenbezit, drugshandel, drugsgebruik en andere illegale of ongewenste activiteiten in of rondom de horecagelegenheid worden voorkomen. - Aanpak bij incidenten
Beschrijving van de maatregelen die worden genomen als zich toch illegale of ongewenste activiteiten voordoen. - Cameratoezicht
Camerabewaking moet worden beschreven, inclusief:- Locaties van camera’s.
- Bewaartermijn van beelden (minimaal 14 dagen).
- Beschikbaarheid van beelden voor bevoegde instanties bij calamiteiten.
Extra eisen voor discotheken, bardancing en zaalverhuur
- Inzet van portiers
Bij de inzet van portiers moet een plan worden opgesteld met:- inzettijden en het aantal portiers
- een duidelijke taakomschrijving van de beveiligers
- Deurbeleid
Het deurbeleid moet schriftelijk worden vastgelegd en voldoen aan de gestelde criteria. Dit beleid moet:- zichtbaar zijn aan de buitenkant van het horecabedrijf
- de huisregels bevatten
Kosten
2025
- Exploitatievergunning: 77,25
- Terrasvergunning: € 127,55
- Alcoholvergunning: € 259,20
- Kansspelautomatenvergunning:
- 1e automaat € 56,50
- 2e automaat € 34,00
Bibob-onderzoek
Bij de aanvraag van deze vergunning doen we een integriteitsonderzoek. De unit Veiligheid neemt contact met u op. Lees meer over Integriteitsonderzoek (Wet Bibob)
Hoe lang duurt het?
Om uw aanvraag door te spreken, nemen we binnen 3 weken contact met u op.
Binnen 12 weken hoort u of u de vergunning krijgt. We kunnen deze termijn met maximaal 12 weken verlengen.
Meer informatie
Heeft u vragen of weet u niet zeker of u melding moet doen? Neem contact op met APV-vergunningen en meldingen.
- Telefoonnummer: 14010
- E-mail: apvvergunningen@capelleaandenijssel.nl
Document
- Model veiligheidsplan horeca.pdflink naar pdf bestand158,1 KB