Een afschrift van een geboorte, overlijden, huwelijk vraagt u aan in de gemeente waar dit is gebeurd. Een akte van scheiding of beëindiging partnerschap vraagt u aan in de gemeente waar u bent getrouwd of als partners bent geregistreerd.

Afschrift Burgerlijke Stand aanvragen(externe link)

U logt in met uw DigiD(externe link) of eHerkenning 2+(externe link) en betaalt met iDEAL en creditcard. U ontvangt de akte binnen 10 werkdagen.

Kosten

Een afschrift van een akte burgerlijke stand kost € 15,70.

Notaris, advocaat of gerechtsdeurwaarder

  • Als u online het afschrift aanvraagt, betaalt u € 15,70. 
  • Vraagt u het afschrift per post aan? Dan betaalt u € 6,30 administratiekosten extra. Voor de betaling van het afschrift ontvangt u dan een rekening. Postadres: Gemeente Capelle aan den IJssel, Unit Burgerzaken/KCC, Afdeling Dienstverlening, Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel.

Let goed op dat u het afschrift bij de juiste gemeente opvraagt. We geven namelijk geen geld terug als we het afschrift niet kunnen leveren. We hebben dan al kosten gemaakt om deze op te zoeken.

Internationaal afschrift

Wilt u een internationaal afschrift van een akte uit de burgerlijke stand? Geeft dit aan bij de aanvraag. U ontvangt dan een formulier in meerdere talen.

Afspraak maken

Wilt u zelf langskomen om een afschrift aan te vragen? Lukt het niet om een afspraak voor dit product te maken? Vraag het online aan of neem contact met ons op via telefoonnummer 14 010. Aan de balie kunt u alleen pinnen. Contant betalen kan via een betaalautomaat.

Iemand machtigen

Als u het afschrift niet zelf kunt aanvragen, mag iemand anders dit voor u doen. Ook hiervoor maakt u een afspraak. De gemachtigde neemt mee:

  • Een geldig eigen paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
  • Een kopie van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs (met duidelijke handtekening).
  • Een door u ingevuld Formulier machtiging.

Per post aanvragen

U kunt een afschrift ook per post aanvragen. Vermeld dan de datum van de aanvraag en geef aan om welke akte van de burgerlijke stand het gaat. De rekening ontvangt u samen met het afschrift. Stuur uw aanvraag naar: Unit Burgerzaken/KCC, Afdeling Dienstverlening, Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel.

Uittreksel basisregistratie personen (BRP)

Het afschrift van een akte van de burgerlijke stand is geen uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP). Een uittreksel basisregistratie personen vraagt u aan in de gemeente waar u woont.

Vraag een uittreksel BRP aan