Wil jij je eerste huis kopen? Starters tussen de 18 en 35 jaar kunnen geld lenen voor de aankoop van een eerste woning in Capelle aan den IJssel.

Akkoord voor starterslening aanvragen(externe link)

Let op de voorwaarden voor je het formulier opstuurt naar de gemeente.

Wat is de Starterslening

De Starterslening is een bijzondere hypothecaire lening. Deze lening gebruik je om je eerste woning aan te kopen en sluit je af naast een reguliere hypotheek bij een bank. Op de nieuwe woning vestigt de SVn, net als de bank, een hypotheekrecht. Dat betekent dat je SVn met de woning de zekerheid geeft dat zij het geleende geld weer van je terugkrijgen.

De looptijd van de SVn Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Hierna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de SVn Starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten.

Twee leningdelen

De SVn Starterslening bestaat uit twee leningdelen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:

 • Leningdeel 1: de Starterslening. Dit deel los je tijdens de looptijd annuïtair af.
 • Leningdeel 2: de Combinatielening. De Combinatielening loopt tijdens de looptijd op, zolang je de maandlasten voor de beide leningdelen niet kunt betalen.

De rente over het eerste leningdeel is meestal fiscaal aftrekbaar (hypotheekrenteaftrek). De rente van de Combinatielening is nooit fiscaal aftrekbaar. Je betaalt de eerste 3 jaar geen rente en geen aflossing voor de Starterslening en de Combinatielening. De rente wordt door de gemeente Capelle aan den IJssel betaald. De aflossing van de Starterslening ‘betaal’ je met de Combinatielening, waardoor de Combinatielening de eerste 3 jaar altijd oploopt.

Wanneer je inkomen na 3 jaar niet genoeg is om de gehele maandtermijn van de beide leningdelen te betalen, loopt de hoofdsom van de Combinatielening verder op met de aflossing van de Starterslening.

Of de Starterslening voor jou geschikt is, ligt aan jouw situatie. Vergelijk de Starterslening met andere leningen. Of vraag advies aan een financieel adviseur. De gemeente en de het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) geven hierover geen advies.

Voorwaarden

 • Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van aanvragen;
 • Je koopt je eerste woning;
 • Je hebt maatschappelijke of economische binding met Capelle aan den IJssel*;
 • De woning die je wilt kopen staat in de gemeente Capelle aan den IJssel;
 • Je gaat zelf in de woning wonen.


* Binding betekent dat je:

 • Minimaal drie jaar staat ingeschreven in Capelle aan den IJssel;
  Of;
 • In de afgelopen tien jaar minimaal vijf jaar onafgebroken in Capelle hebt gewoond;
  Of;
 • Werkt in Capelle aan den IJssel (en dit kunt laten zien met een werkgeversverklaring). 

Aanvragen

Voor de lening vraag je akkoord bij de gemeente. Met dat akkoord vraag je een lening aan bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Akkoord vragen bij gemeente

 1. Online via het digitale formulier(externe link)
 2. Via het schriftelijk formulier (pdf) per post

Stuur bij je aanvraag de volgende bijlagen mee:

 • Kopie van paspoort, ID-kaart of rijbewijs
 • Kopie van het paspoort, ID-kaart of rijbewijs van je partner
 • De ondertekende aanneemovereenkomst of koopcontract van de woning

Woon je (en je partner) niet in Capelle aan den IJssel en heb jij (of jouw partner) er nooit gewoond? Maar je (of jouw partner) werkt er wel? Dan ook:

 • Een werkgeversverklaring. Hieruit moet blijken dat je in Capelle aan den IJssel werkt.

Stuur het formulier en bijlagen op naar: Gemeente Capelle aan den IJssel, Starterslening, Antwoordnummer 2, 2900 VB Capelle aan den IJssel. Binnen 3 weken krijgt u een brief van de gemeente of u een lening kunt aanvragen bij SVn.

Aanvragen bij SVn

Als je akkoord van ons hebt, kun je op www.svn.nl(externe link) de lening aanvragen. Voor de Starterslening ga je een overeenkomst aan met SVn. Daarin maak je afspraken over de hoogte van de lening en het terugbetalen (aflossing en rente) van de lening. De actuele rentestand kun je vinden via www.svn.nl/rente(externe link).

Financiële toets

Als jij je aanvraag hebt gedaan via het SVn, voeren zij een financiële toets uit. Met deze toets bekijken zij in eerste instantie hoeveel geld je nodig hebt om de woning aan te kopen. Daarna kijken zij naar hoeveel je kunt lenen bij een reguliere bank. Daarbij houden ze rekening met je inkomen, en eventuele erfpachtcanon, partneralimentatie en studieschuld. Het verschil is in principe de hoogte van je Starterslening tot het maximum wat je gemeente per lening beschikbaar stelt. Als je veel spaargeld of andere bezittingen hebt, kan de SVn Starterslening worden verlaagd

Terugbetalen van de lening

Het bedrag dat je leent, zet SVn apart in een bouwkrediet. Na ons akkoord betaalt SVn de rekening uit je bouwkrediet aan de verkopende partij. Je ontvangt dus geen geld op uw bankrekening.

Vragen

Heb je een vraag over het akkoord van de gemeente of twijfel je of je aan de voorwaarden voldoet?

Neem dan contact met ons op via:

 Heb je vragen over de lening, rente en aflossing? Neem dan contact op met SVn(externe link).

Schriftelijk formulier aanvragen akkoord Starterslening