Samen één tegen Eenzaamheid!

Uit de bewonersenquête blijkt dat 16% van de Capellenaren zich eenzaam voelt. Van jong tot oud. Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte band met anderen. Of je hebt minder contacten met andere mensen dan je wenst. Dat kan komen doordat sociale contacten wegvallen door veranderingen in je leven of omgeving. Of doordat je onzeker bent of te hoge verwachtingen hebt.

Er komen soms gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid bij kijken. En zelfs lichamelijke of psychische klachten. Het kan iedereen overkomen. Of je nu 18 of 80 bent. Het is een persoonlijke ervaring. En vaak is het een verborgen probleem.

Voel je je wel eens eenzaam? Of wil je weten wat je kunt doen om eenzaamheid tegen te gaan? We helpen je graag op weg:

Ik voel me eenzaam

Voel je je weleens eenzaam en wil je graag andere mensen ontmoeten? Weet je niet goed hoe je dit kunt aanpakken? Kijk of er iemand in je omgeving is met wie je dit kunt bespreken. Bijvoorbeeld een familielid, een vriend(in) of een goede buur, de huisarts, of iemand van de thuiszorg.

Vind je dit lastig of weet je niet met wie je hierover kunt praten? Iedereen die een luisterend oor zoekt of wil bespreken hoe eenzaamheid te doorbreken, kan contact opnemen met Welzijn Capelle. Bel op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur naar Welzijn Capelle: 010 - 707 49 00.

In contact komen

Eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen. In Capelle aan den IJssel zijn talloze organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid. Ze organiseren ontmoetingsactiviteiten voor jong en oud. Welzijn Capelle kan je doorverwijzen naar leuke activiteiten. Zelf eerst eens kijken wat er te doen is? Kijk op www.watisertedoenincapelle.nl. Je vindt er een agenda met de leukste activiteiten in Capelle.

Jong en eenzaam?

Eenzaamheid is niet gebonden aan leeftijd. Het komt zeker ook voor bij jongeren. Misschien dat we eenzaamheid onder ouderen wat beter kunnen begrijpen, maar op eenzaamheid bij jongeren rust vaak een taboe: weinig mensen praten erover. Het wordt gezien als cool als je veel vrienden hebt en altijd wat te doen hebt. Maar veel jongeren missen een goede vriend of vriendin. Iemand waarmee ze over van alles kunnen praten en met wie ze ook moeilijke dingen kunnen delen.

Voel jij je eenzaam en wil je hier eens verder over praten? Neem dan contact op met het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin).

Ik wil helpen

Eenzaamheid tegengaan is maatwerk. Hoe je eenzaamheid ervaart verschilt van mens tot mens. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

De drempel over

Het is soms moeilijk de drempel over te komen en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Je kunt ook iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken:

  • Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
  • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
  • Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclubje. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen.

Verwijzen

Mogelijk kun je iemand helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp. In Capelle kun je doorverwijzen naar Welzijn Capelle  (010 - 707 49 00 op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur of kijk op www.welzijncapelle.nu). Iedereen die een luisterend oor zoekt of wil bespreken hoe eenzaamheid te doorbreken, kan contact met hen opnemen.

Heeft iemand zin om wat te ondernemen?

Op www.watisertedoenincapelle.nl vind je een overzicht van allerlei Capelse activiteiten, voor jong en oud. Kijk voor activiteiten buiten Capelle ook eens op eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou.

Organiseer een activiteit en zamel geld in

www.MaakCapelle.nl is het platform voor bewonersinitiatieven in Capelle aan den IJssel. Via deze site kunnen initiatiefnemers geld ophalen voor hun initiatief, vrijwilligers werven en middelen verzamelen om hun initiatief uit te kunnen voeren. Dat geldt ook voor ontmoetingsactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een straat- of buurtfeest of een barbecue in de wijk.

Vrijwilligerswerk of oproep voor een maatje

Op www.capelledoet.nl vind je een overzicht van Capelse vrijwilligersvacatures, maar ook hulpvragen van Capellenaren. Zet je in als vrijwilliger of help iemand een oproep te plaatsen voor gezelschap of praktische steun. Wist je dat vrijwilligerswerk doen ook helpt om eenzame gevoelens te verminderen? Wellicht kun je iemand helpen een leuke vrijwilligersbaan te vinden. Of wil je samen met diegene vrijwilligerswerk gaan doen.

Factsheet eenzaamheid

Wil je meer weten over de achtergronden van eenzaamheid? Of ben je op zoek naar uitgebreidere informatie over wat je als professional of omstander kunt doen als iemand eenzaam is? Bekijk dan de factsheet over eenzaamheid.

Alliantie ‘Samen tegen Eenzaamheid’

Met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid slaan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. In Capelle is de Alliantie ‘Samen tegen Eenzaamheid’ actief, waarin 30 Capelse organisaties samenwerken om eenzaamheid tegen te gaan.

Samen stelden zij het Plan van Aanpak ‘Meer samen – minder eenzaam’ op. Zij zetten de schouders onder het voorkomen van eenzaamheid onder jeugd en ouderen. Lees meer op de website www.eentegeneenzaamheid.nl

Meer weten over de Alliantie? Of aansluiten bij de alliantie? Bel telefoonnummer 14010 en vraag naar David Keers of Fieke van der Perk. Of vul het contactformulier in.

VerbuurSamen!

VerbuuurSamen! is een initiatief van de alliantie 'Samen tegen Eenzaamheid'. Juist in deze tijd is het belangrijk om te kunnen rekenen op mensen in je buurt. Voor een gesprekje, een luisterend oor, of een helpende hand. Deze manier van aandacht hebben voor elkaar noemen we in Capelle VerbuurSamen! 

Soms is het lastig om te met elkaar in contact te komen. Daarom kan je met de VerbuurSamen!-poster laten zien dat je graag wat doet voor iemand in de buurt. Of dat je misschien graag in contact komt met een ander. Download de poster, print hem uit, en hang de poster in het zicht, bijvoorbeeld bij de deur of het raam.

Meer weten over VerbuurSamen? Bel telefoonnummer 14010 en vraag naar David Keers of Fieke van der Perk. Of vul het contactformulier in.

Te downloaden: