Geldtips: werk en inkomen

Als u geen of een laag inkomen heeft of u heeft schulden kan dat veel zorgen geven. Hieronder een overzicht van mogelijkheden en dienstverlening op het gebied van werk en inkomen. De koppen vormen de link naar meer informatie op deze website of de website van andere organisaties. En misschien vindt u ook de mogelijkheden en tips voor kinderen, wonen of zorg interessant.

Uitkering

Als u niet genoeg geld heeft om van te leven, dan kunt u een uitkering aanvragen. Het hangt af van uw situatie welke uitkering en hoeveel geld u krijgt. Bijvoorbeeld WW als u uw baan bent kwijtgeraakt of bijstand.

Werkplein IJsselgemeenten

Het Werkplein IJsselgemeenten helpt mensen met een bijstandsuitkering. Onder meer met sollicitatietraining, cursussen en het vinden van werk.

Schulden aanpakken

Het is verstandig om bij schulden of betaalproblemen zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo voorkomt u dat u nog dieper in de problemen komt. Als het u niet lukt om er zelf uit te komen, kunt u hulp krijgen.

Bijstand voor zelfstandigen

Bent u zelfstandig ondernemer (zzp’er)? Heeft uw bedrijf (tijdelijk) financiële problemen die het voortbestaan van uw bedrijf bedreigen? Dan kunt u misschien gebruik maken van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dit geeft een aanvulling op uw inkomen tot bijstandsniveau. Ook een lening voor (startende) ondernemers is soms mogelijk. Let op: tijdens de coronacrisis ook voor de tozo-regeling. (Tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers)

Betaalproblemen

Kunt u de rekening voor de huur, water, energie of de zorgverzekering niet betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de afzender van de rekening om een betalingsregeling af te spreken. Komt dit regelmatig voor? Kijk dan bij Schulden aanpakken en Budgettraining.

Loonbeslag

Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Dan krijgt een beslaglegger een deel van uw loon of uitkering. Maar u heeft geld nodig om uw vaste lasten te betalen. Daarom mag u een deel van uw inkomen houden. Dit deel kunt u gebruiken voor uw vaste lasten te betalen en uw boodschappen. Het bedrag dat u elke maand van uw loon of uitkering mag houden, heet de beslagvrije voet. Reken zelf uw beslagvrije voet uit.

Budgettraining: omgaan met geld

Lukt het u vaak niet om uw rekeningen en schulden te betalen? Dan is de gratis Budgettraining iets voor u.

Budgetmaatje

Als u moeite heeft met uw financiële administratie, schulden heeft of dreigt te krijgen. Een Budgetmaatje ondersteunt en leert u de administratie op orde te krijgen.

Geldplannen

De gratis digitale geldplannen helpen om uw geldzaken goed te regelen. Kies een plan dat bij u past en vul het in. U krijgt dan tips op maat. Er zijn geldplannen voor: beter rondkomen, rondkomen met kinderen, kom uit de geldzorgen, bijna 18, scheiden, zzp, pensioen, sparen, aflossen of beleggen, sparen voor de (klein)kinderen en statushouders.

Individuele inkomenstoeslag

Bent u tussen 21 jaar en de AOW-leeftijd? Heeft u vijf jaar of langer een inkomen op bijstandsniveau, geen vermogen en kan uw inkomen niet hoger worden? Dan kunt u recht hebben op individuele inkomenstoeslag. Het maakt niet uit welk soort inkomen u heeft (bijvoorbeeld uitkering, loon, alimentatie).

Individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag is extra geld voor mensen die studeren en door een probleem met hun gezondheid geen geld kunnen verdienen met een bijbaan.

Meubel- en kledingbank

Heeft u niet genoeg geld voor kleding en meubels? Dan kunt u deze gratis krijgen bij de meubel- en kledingbank van Het Goed. Hiervoor heeft u een bon van IJsselgemeenten nodig. Een hulpverlener kan die voor u aanvragen.

Bij de Kringloopwinkel aan de Kanaalweg 49 kunt u voor een klein bedrag meubels en kleding kopen.

Voedselbank Capelle

Heeft u niet genoeg geld om van te eten? Dan kunt u misschien een voedselpakket van de voedselbank krijgen. U heeft daarvoor wel een verwijzing nodig van een hulpverlener, bijvoorbeeld Stichting Welzijn Capelle, het CJG of Sociale Zaken IJsselgemeenten.

Noodfonds helpt bij noodgevallen

Het Noodfonds Capelle geeft financiële steun in directe noodgevallen. Bijvoorbeeld bij huisuitzetting of afsluiting van gas, water en licht. Dit heet noodhulp. Alleen hulpverleners kunnen voor iemand noodhulp aanvragen. Bijvoorbeeld een maatschappelijk werker van Welzijn Capelle of uw huisarts.

Dierenvoedselbank 010

U kunt in bij de dierenvoedselbank eens per 2 weken diervoeding krijgen. Voorwaarde: u moet rondkomen van een minimuminkomen. Aanmelding via een hulporganisatie of zelf doen.  

Terug naar overzicht Geldtips