Geldtips: werk en inkomen

Als u geen of een laag inkomen heeft of u heeft schulden kan dat veel zorgen geven. Hieronder een overzicht van regelingen en dienstverlening op het gebied van werk en inkomen. De koppen vormen de link naar meer informatie op deze website of de website van andere organisaties. En wellicht zijn ook regelingen voor kinderen, wonen of zorg voor u interessant.

Werkplein

U bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk als u geen inkomen heeft. Op het Werkplein IJsselgemeenten brengen we onze diensten aan werkzoekenden met een bijstandsuitkering en werkgevers bij elkaar. We ondersteunen werkzoekenden bij het vinden van werk en werkgevers bij het invullen van vacatures.

Schulden aanpakken

Het is verstandig om bij schulden zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo voorkomt u dat u nog dieper in de problemen komt. Als het u niet lukt om er zelf uit te komen, kan Sociale Zaken IJsselgemeenten u hierbij helpen. U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw schulden.

Loonbeslag

Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Dan krijgt een beslaglegger een deel van uw loon of uitkering. Maar u heeft geld nodig om uw vaste lasten te betalen. Daarom mag u een deel van uw inkomen houden. Dit deel kunt u gebruiken om uw vaste lasten te betalen en om boodschappen van te doen. Het bedrag dat u elke maand van uw loon of uitkering mag houden heet de beslagvrije voet. Reken zelf uit welke beslagvrije voet voor u geldt.

Bijstand

Wanneer u zelf niet in uw levensonderhoud kunt voorzien, doordat u onvoldoende middelen (vermogen en inkomsten uit bijvoorbeeld werk, een uitkering, alimentatie, een aantal heffingskortingen van de Belastingdienst) heeft, dan kunt u een beroep doen op de Participatiewet. Bijstand is altijd een aanvulling op uw eigen inkomsten. Deze inkomsten worden aangevuld tot het bijstandsbedrag waarop u recht heeft.

Individuele inkomenstoeslag

Inwoners van 21 jaar tot de AOW-leeftijd die 5 jaar of langer een inkomen op bijstandsniveau ontvangen en geen vermogen hebben, kunnen in aanmerking komen voor de Individuele inkomenstoeslag (voorheen: Landurigheidstoeslag). Dit is een extra geldbedrag. U mag zelf bepalen waaraan u dit bedrag besteedt. Het soort inkomen (uitkering, loon uit werk, WW-uitkering, alimentatie, heffingskortingen van de Belastingdienst enzovoort) is niet van belang.

Budgettraining: omgaan met geld

Vindt u het lastig om uw financiƫn op orde te houden? Is de maand altijd net te lang? Wij helpen u om met een klein budget de maand door te komen. U leert omgaan met schuldeisers en krijgt goede tips om geld te (be)sparen. De budgettraining is gratis.

Budgetmaatje

Als u moeite heeft met uw financiĆ«le administratie, schulden heeft of dreigt te krijgen. Een Budgetmaatje ondersteunt en leert u de administratie op orde te krijgen.

Individuele studietoeslag

Met individuele studietoeslag krijgen mensen met een arbeidshandicap die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen een bijdrage als ze een studie volgen. Dit vraagt u aan via de bijzondere bijstand.

Meubel- en kledingbank

Heeft u niet genoeg geld voor kleding en meubels? Dan kunt u deze gratis krijgen bij de meubel- en kledingbank van de Stichting CapelleWerkt. Hiervoor heeft u een verwijsbrief van een hulpverlenende organisatie nodig.

Bij de Kringloopwinkel aan de Kanaalweg 49 kunt u voor een klein bedrag meubels en kleding kopen.

Voedselbank Capelle

Heeft u niet genoeg geld om in uw dagelijkse levensonderhoud te voorzien dan komt u wellicht in aanmerking voor de pakketten van de Voedselbank. U heeft daarvoor wel een verwijzing nodig van een hulpverlener van bijvoorbeeld Stichting Welzijn Capelle of de afdeling Sociale Zaken van IJsselgemeenten.

Dierenvoedselbank 010

U kunt in bij de dierenvoedselbank eens per 2 weken diervoeding krijgen. Voorwaarde: u moet rondkomen van een minimuminkomen. Aanmelding via een hulporganisatie of zelf doen.  

Terug naar overzicht Geldtips