Zorg en Welzijn

Wij willen een gemeente zijn waarin het voor alle Capellenaren goed wonen en leven is. Zorg en Welzijn is het terrein waarin we voorzieningen, diensten en producten aanbieden die uw leef- en woonsituatie zo aangenaam mogelijk maken.

Ons streven is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan meedoen in de maatschappij.

Binnen dit deel van de website vindt u onder andere informatie over de wijzigingen op het gebied van zorg, jeugd en werk. Net als contact- en informatepunten waar u terecht kunt met uw vragen.

Capelse Wegwijzer

De website www.capelsewegwijzer.nl wijst u de weg naar informatie over zorg, gezondheid, wonen, inkomen, wonen, werk en jeugd. U kunt op deze site eenvoudig zelf informatie vinden over organisaties, regelingen en voorzieningen. U kunt zoeken binnen thema‚Äôs of u kunt een zoekterm opgeven.

Decentralisaties

De gemeente heeft sinds 1 januari 2015 nieuwe taken en verantwoordelijkheden op het gebied van werk, zorg en jeugd. De gemeente staat dicht bij haar inwoners en kan daardoor snel en goed hulp bieden.

Alle veranderingen zijn vastgelegd in drie nieuwe wetten:

Wat doet de gemeente en wat kunt u zelf?

De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners actief en zelfredzaam zijn. Daarom wordt ook een beroep gedaan op de directe omgeving van Capellenaren zoals familie, vrienden, buren en vrijwilligers. Wat kunt u zelf nog, of met hulp van uw omgeving? Wanneer het echt noodzakelijk is, helpt de gemeente. Capelle heeft ervoor gekozen om deze hulp niet alleen te verzorgen. Zij hebben daarvoor contact met veel organisaties in de wijken en een aantal zaken uitbesteed.

Daarnaast zijn de verantwoordelijke wethouders regelmatig in de wijk te vinden om informatie op te doen over de praktijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkbezoeken aan zorginstellingen waar de wethouder zich laat informeren door verzorgers en bewoners of een bezoek aan een Wijk Overleg Platform waar de wethouder praat met de bewoners.

Landelijke informatie

Voor landelijke informatie van de Rijksoverheid over de veranderingen op het gebied van Jeugd, WMO en Participatie kunt u terecht op een van de volgende websites:

Naar boven