Ramp, risico en hulpdiensten

Bel in geval van nood alarmnummer 112

Lees voor meer informatie de Rampenbewaarkaart(pdf, 83,88kb)

Als de sirene afgaat

In geval van een crisis, ramp of ernstig ongeval met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, kan het van belang zijn dat u gewaarschuwd wordt. Hiervoor maakt de brandweer gebruik van sirenes en de politie van geluidswagens. Bij dreigend gevaar voor de bevolking geven de sirenes tenminste 3 maal achtereen gedurende 30 seconden geluid.

Wat moet u doen als de sirene afgaat?

  1. Ga direct naar binnen
  2. Sluit ramen en deuren (schakel zo mogelijk de ventilatie uit)
  3. Luister voor informatie naar Radio Rijnmond (etherfrequentie 93,4 FM, kabel 102.9 FM)

Meer informatie:

Voor verdere vragen en informatie belt u naar de coördinator crisis- en rampenbestrijding: tel. 010 - 284 84 14.

Test van de sirenes

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt het sirenestelsel luid getest. Valt deze maandag op een feestdag dan vindt de test op de eerstvolgende maandag plaats. De sirenes kunnen ook afgaan door een storing. Via Radio Rijnmond krijgt u dan zo spoedig mogelijk te horen dat er niets aan de hand is.

SMS-alarmering

Wilt u bij gevaar een sms-alarmering ontvangen? Meldt u één keer aan met uw postcode. Dat kan door uw postcode en ‘aan’ te sturen naar 5100 of via www.alarmbericht.nl. U ontvangt een bevestigings-sms, die 0,25 eurocent kost. De alarmberichten zelf zijn gratis. Als u niet alleen thuis, maar ook op uw werk, op school, bij familie of ergens anders wilt worden getipt, geeft u ook dáárvan de postcode door. Voor deze postcode(s) betaalt u per aanmelding jaarlijks 0,40 eurocent.

Bij een calamiteit gaan de sirenes in Rijnmond. Een sms-alarmering op uw mobiele telefoon werkt trefzeker. U weet meteen wat u te doen staat: Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en luister naar Radio Rijnmond. Voor nadere informatie stemt u uw radio of televisie af op RTV Rijnmond of op tekstpagina 112.

Lees voor meer informatie de brochure SMS-alarm(pdf, 60,81 KB) of kijk op www.vr-rr.nl.

Crisis- en rampenbestrijding

In het gemeentelijk crisisbestrijdingsplan is vastgesteld dat de veiligheidsregio de spil is van de hulpverlening in de crisis- en rampenbestrijding. Dat wil zeggen dat de veiligheidsregio operationele voorbereidingen treft en afspraken maakt om in geval van een crisis of ramp de hulpverlenende diensten zo goed mogelijk te laten samenwerken. Ook neemt zij bij een crisis of ramp de leiding van de bestrijding op zich.

Naar boven