We hebben ons aangesloten bij het Jongeren Perspectief Fonds. Dit fonds heeft een werkwijze ontwikkeld speciaal voor jongeren. Bij de aanpak werken we als gemeente, Welzijn Capelle en schuldhulp van IJsselgemeenten samen aan de oplossing. Het doel is jongeren in 2 jaar van hun schulden af te helpen.

Dat jongeren soms al schulden hebben kan veel oorzaken hebben. Een abonnement afsluiten zonder goed zicht op de gevolgen of minder inzicht in de rechten en plichten die horen bij volwassen worden. Soms krijgen jongeren daar ook thuis niet genoeg hulp bij. 

Laag inkomen

De meeste jongeren hebben een laag inkomen. Als starter op de arbeidsmarkt of met een bijbaan naast studiefinanciering. Het lukt dan niet om schulden zelf of met een ‘gewone’ schuldregeling af te betalen. Er is niet genoeg geld voor het aflossen. Jongeren moeten dan (meer) gaan werken om de schuld af te betalen. Een studie volgen lukt dan vaak niet meer. Op de manier van het Jeugd Perspectief Fonds kan dat wel. De jongere kan (een deel van) de schuld betalen met een tegenprestatie. Daarbij krijgt de jongere veel hulp en leert beter met geld omgaan.

Zicht op een mooie toekomst

Wethouder Harriët Westerdijk: “Schulden ontstaan door verschillende omstandigheden. En met een laag inkomen is een kleine schuld al snel een groot probleem. We willen jongeren de kans geven hun schulden op te lossen en ze tegelijk ook aan hun toekomst laten werken.
Als je al jong schulden hebt, is een goede start maken in je leven een stuk moeilijker. Een goede opleiding volgen en op jezelf gaan wonen, komen door schulden in gevaar. Er is dan ook grote kans dat iemand zijn hele leven met geldproblemen blijft zitten. Samen met het Jongeren Perspectief Fonds willen we een oplossing bieden.”

Jongerenaanpak

De jongere meldt zich voor hulp bij Welzijn Capelle via www.welzijncapelle.nu/aanmelden(externe link). Schuldhulpverlener voor jongeren, Latisha MacDonald: “Samen bespreken we de situatie en maken we een overzicht van de schulden. Schuldhulp van IJsselgemeenten gaat dan afspraken maken met de schuldeisers. En gemeente Capelle neemt alle schulden van de jongere over. Dat heet sanering. Zo krijgt de jongere rust. De jongere betaalt de gemeente terug. Dat kan voor een deel of helemaal met een tegenprestatie. Bijvoorbeeld door naar school te gaan of een maatschappelijke stage te doen. Daarbij leer ik de jongere de financiële zaken goed te regelen en op orde te houden.” 

Latisha MacDonald van Welzijn Capelle