We zijn weer aan het snoeien (09-01-2020)

Deze week zijn we gestart met het snoeien en onderhouden van de beplanting in de wijken Schenkel, Capelle-West, Fascinatio en 's Gravenland. De werkzaamheden worden uitgevoerd tot en met maart op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur.

We gaan niet alles snoeien. Op de kaart kunt u zien welke gebieden we gaan snoeien.

Waarom snoeien we?

Snoeien is een normale vorm van onderhoud en noodzakelijk om de beplanting te verjongen: “Snoeien doet bloeien”. Dit is vergelijkbaar met het snoeien van de struiken in uw eigen tuin in het voor- en najaar. Door te snoeien brengen we de beplanting weer in de juiste verhoudingen terug. Zo zijn er bijvoorbeeld locaties waar de struiken te hoog zijn en voor hinder zorgen. Binnen een half jaar krijgen de planten weer nieuwe takken en bladeren. En is het kale beeld dat ontstaat na de werkzaamheden weer verdwenen. 

Welke planten snoeien we?

We snoeien 3 soorten beplanting:

Bosplantsoen

Dit zijn wat ruigere stukjes plantsoen met hogere beplanting. De planten groeien vooral aan de rand van de woongebieden. Minimaal 1/3 deel van de takken snoeien we vlak boven de grond af. Hierdoor blijft het grootste deel van de beplanting staan, maar wordt het vak transparanter. Dit is nodig om de planten te verjongen.

Op de plekken waar we takken wegknippen, komen weer jonge takken terug. In een cyclus van 9 jaar (iedere 3 jaar snoeien we 1/3 deel weg) verjongen we de beplanting. Als we dit niet doen, dan groeien de planten uit tot bomen. Uiteindelijk vallen ze dan door onbalans om.

Halfheesters

Dit zijn voornamelijk bloeiende struiken. Deze snoeien we tot 10 cm boven de grond. Na de snoei groeien er weer nieuwe takken aan. Aan deze takken komen weer nieuwe bloemen. Als we niet snoeien bloeit de struik niet of minder. Voor een bloemrijke buurt is snoei dus belangrijk.

Sierheesters

Sierheesters snoeien we minimaal. De beplanting brengen we terug tot een hoogte van 10 tot 30 cm boven de grond. Op veel plekken zijn de planten zo ver uitgegroeid, dat we meldingen hebben gekregen over te hoge of te brede beplanting. Door te snoeien lossen we deze meldingen op. Ook verjongen we hiermee de beplanting: na de snoei groeien er weer nieuwe takken aan waardoor de beplanting er groen en gezond uit ziet.

(Weg)werkzaamheden volgen

Op www.capelleaandenijssel.nl/wegwerk vindt u het overzicht aan (weg)werkzaamheden in Capelle.

Digitale nieuwsbrief

Ook kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief. Dan kiest u zelf welk nieuws u ontvangt. (Weg)werkzaamheden is één van de onderwerpen die u kunt kiezen.