Gemeente Capelle start met preventieve bestrijding eikenprocessierups (29-04-2021)

Op 29 april start de gemeente Capelle aan den IJssel met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De werkzaamheden zijn op 29 april vanaf 20:00 uur en gaan door tot 7:00 uur de volgende ochtend.

De problemen met de eikenprocessierups vallen in Capelle aan den IJssel gelukkig mee. Dit komt omdat de afdeling Stadsbeheer de eikenprocessierups al ruim 6 jaar preventief bestrijdt door het spuiten van een biologisch middel. Hierdoor zijn er geen grote nesten aanwezig.

Waarom gaat de gemeente bestrijden?

De eikenprocessierups heeft brandharen die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups. Omdat de eikenprocessierups steeds meer voorkomt in Capelle aan den IJssel start de gemeente vroegtijdig met de bestrijdingsmethode.

Bij deze methode worden natuurlijke vijanden van de rups, minuscuul kleine aaltjes, met een vernevelaar in de boom gespoten. Deze aaltjes zoeken de rupsen op en schakelen de rups uiteindelijk uit. Voordeel van deze methode is dat hij al kan worden toegepast voordat de rups brandharen ontwikkelt. Deze aaltjes zijn niet schadelijk voor mensen, planten en dieren.

Wanneer vindt de bestrijding plaats?

Het middel wordt in de avond en nacht in de boom gespoten met behulp van een tractor en nevelspuit. Twee weken later wordt dit herhaald. De bomen die bespoten worden staan voornamelijk langs de doorgaande wegen in Capelle aan den IJssel en in grotere groengebieden.

De werkzaamheden starten om 20:00 uur in de avond omdat het biologische middel niet tegen daglicht kan. Voordat het licht wordt moet het middel met de rups in aanraking zijn gekomen. Door daglicht verliest het middel zijn werking.

Wat merkt u ervan?

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Toch kunnen wij overlast niet helemaal voorkomen. Op het moment dat het voertuig in de buurt van uw woning aan het werk is, ervaart u mogelijk kort overlast van geluid en licht.