Terugblik op de commissies van 9 en 10 september

De afgelopen weken vergaderden de raadscommissies Stadsontwikkeling en -Beheer, Samenleving en Economie en Bestuur, Veiligheid en Middelen in het gemeentehuis. De raads- en burgerraadsleden spraken over verschillende onderwerpen.

U leest een kort verslag van deze vergaderingen. U kunt alle vergaderingen terugkijken en de agenda’s en vergaderstukken bekijken in de raadskalender.

Commissie Samenleving en Economie

De raadscommissie vergaderde maandag 9 september en besprak de volgende onderwerpen.

Derde wijziging Gemeenschappelijke Regeling Promen

Door een wetswijziging moeten alle gemeenschappelijke regelingen hun regeling aanpassen, zo ook de Gemeenschappelijke Regeling Promen. De gemeenteraad heeft in maart besloten een reactie te geven op deze wijziging. Nu vraagt het college toestemming aan de gemeenteraad om de Gemeenschappelijke Regeling Promen aan te passen. De commissie heeft geen vragen gesteld bij dit onderwerp. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 23 september.

Verordening tot 2e wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning over de gelijkstelling van de eigen bijdrage

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo) bepaalt dat de gemeenteraad regels vaststelt die gaan over de eigen bijdrage die inwoners moeten betalen voor het gebruik van maatwerkvoorziening. Voor sommige van deze voorzieningen moest betaald worden, voor andere voorzieningen niet. Het college stelt nu voor dat er voor elke voorziening betaald moet worden. Door de commissie zijn er vragen gesteld over het advies dat de Adviesraad Sociaal Domein heeft gegeven en wat deze kosten betekenen voor minima. Het college blijft goed controleren welke impact de kosten hebben op minima. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 23 september.

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR)

Door een wetswijziging moeten alle gemeenschappelijke regelingen hun regeling aanpassen, zo ook de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond. De gemeenteraad heeft in september 2023 en februari 2024 besloten een reactie te geven op deze wijziging. Nu vraagt het college toestemming aan de gemeenteraad om de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond aan te passen. De commissie heeft geen vragen gesteld bij dit onderwerp. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 23 september.

Verordening ‘Gevel- en voorterreinfonds bedrijventerrein Capelle-West’ 2024

Bedrijventerrein Capelle-West wordt aangepast en verbeterd. De gemeente gaat hier de openbare ruimte aanpakken en wil pandeigenaren stimuleren hetzelfde te doen. De gemeenteraad heeft hier al eerder geld voor vrijgemaakt. Het college ziet graag dat de ondernemers hun eigen buitenruimte gaan vergroenen om de kwaliteit van het terrein te verbeteren, biodiversiteit te verhogen en bij te dragen aan klimaatadaptatie. Het college heeft hiervoor regels gemaakt waar de ondernemers zich aan moeten houden. Door de commissie is een vraag gesteld over hoe het college in de gaten houdt dat de ondernemers zich ook aan deze regels houden. Dit wordt binnen de gemeente opgepakt. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 23 september.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

De raadscommissie vergaderde maandag 9 september en besprak de volgende onderwerpen.

Wijzigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2018

In de Algemene plaatselijke verordening (APV) worden onder andere voorschriften gegeven op het gebied van de openbare orde en veiligheid. Denk hierbij aan onder andere: verkeerszaken, horeca-aangelegenheden en bescherming van het milieu. Elke gemeente heeft een eigen APV waarin zij de dingen op haar manier regelt. Voorgesteld wordt om aan de APV een artikel toe te voegen zodat de burgemeester de bevoegdheid heeft:

  • een vergunningplicht op te leggen voor gebouwen waar zich bepaalde vormen van criminaliteit hebben voorgedaan; 
  • voor gebieden die qua leefbaarheid en veiligheid onder druk staan;
  • voor bedrijfsmatige activiteiten die kwetsbaar zijn voor criminele inmenging.

Het doel van de vergunningplicht is het stimuleren van een gezond ondernemersklimaat en het weren van malafide ondernemers. Met de aanpassing worden de APV’s van de omliggende gemeenten gelijkgetrokken, omdat criminaliteit niet stopt bij de gemeentegrens.

De commissieleden kunnen zich vinden in de voorgestelde aanpassing van de verordening. Er zullen nog wel enig tekstuele wijzigingen in het voorstel worden aangebracht en er zal, zoals gebruikelijk, ter zijner tijd. een  terugkoppeling plaatsvinden. De fractie van het CDA heeft gevraagd om nu ook al alle andere tekstuele wijzigingen/aanpassingen van de verordening mee te nemen. Burgemeester Lamers antwoordt dat dit een zorgvuldig proces is en dus meer tijd kost. De huidige aanpassing met betrekking tot ondermijning heeft nu meer prioriteit, maar de overige aanpassingen gaan zeker in het najaar 2024 plaatsvinden. Dit onderwerp gaat door als hamerstuk naar de raadsvergadering van 23 september.

Verordening tot wijziging van de Wegsleepverordening 

De wegsleepregeling wordt uitgevoerd door een externe partij. Door een aanbestedingsprocedure is per 1 juli 2024 een andere partij verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze regeling. Hierdoor zijn de tarieven en de bewaarplaats in de verordening niet meer actueel en het voorstel is deze aan te passen. Zonder verdere inhoudelijke bespreking wordt voorgesteld dit onderwerp als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 23 september aanstaande.

Voorstel herbenoeming 2 leden van de Referendumcommissie

Een referendum is een stemming onder de kiesgerechtigde Capelse inwoners over een te nemen besluit van de gemeenteraad. De inwoners kunnen voor of tegen het besluit stemmen. Raadsleden zijn niet gebonden aan de uitslag van een referendum. Een referendumcommissie, bestaande uit vijf onafhankelijke leden, houdt toezicht op het verloop van de referendumprocedure en adviseert de gemeenteraad over allerlei kwesties met betrekking tot referenda. De benoemingstermijn van de leden is vier jaar. Voorgesteld wordt twee leden van de Referendumcommissie met terugwerkende kracht (vanaf 23 juli 2024) te herbenoemen, zodat de commissie uit vijf leden blijft bestaan. Zonder verdere inhoudelijke bespreking wordt het voorstel als hamerstuk geagendeerd voor de raadsvergadering van 23 september aanstaande.

Gecombineerde commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen en Samenleving en Economie

De raadscommissie vergaderde dinsdag 10 september en besprak het volgende onderwerp.

Toekomstscenario Sporthal Schenkel

Sporthal Schenkel is gebouwd in 1984 en is aan het einde van de technische levensduur. Het college heeft verschillende onderzoeken laten uitvoeren naar de toekomst van Sporthal Schenkel vanaf 2026/2027. Het college wil op de huidige locatie van Sporthal Schenkel een nieuwe sporthal bouwen. Hier moet de bestaande sporthal voor gesloopt worden. Naast de ruimte om te sporten komen er ook ruimtes voor ontmoeting en horeca.

Om deze bouw te betalen wil het college gebruik maken van de Eneco-gelden, het gebruik van deze gelden passen niet binnen de regels die de gemeenteraad eerder vastgesteld heeft.

Tijdens de commissievergadering heeft het college de commissie gevraagd wat zij van de plannen vinden die er nu voor de sporthal zijn, en hoe de commissie de bouw van de sporthal wil betalen. De meeste partijen zijn voorstander van de plannen van het college, maar willen ook weten wat de risico’s zijn. Over het gebruik van de Eneco-gelden is meer twijfel bij de commissie, ook gezien de financiële problemen waar de gemeenten tegenaan loopt. Het college heeft alle opmerkingen van de commissie meegenomen en komt op een later moment dit jaar terug met de definitieve plannen voor Sporthal Schenkel.

Commissie Stadsontwikkeling en -Beheer

De raadscommissie vergaderde op 10 september. De volgende onderwerpen werden besproken.

Concept gebiedspaspoort Poortmolen

Zorgorganisatie Antes is grondeigenaar, initiatiefnemer van de ontwikkeling aan de Poortmolen. Doordat Antes het zorgaanbod op de locatie Poortmolen efficiënt organiseert, blijft het noordoostelijk deel over voor een andere invulling. Dit deel wil Antes verkopen om woningbouw te laten ontwikkelen door een projectontwikkelaar.

Omdat woningbouw niet past binnen het geldende omgevingsplan, is een gebiedspaspoort opgesteld waardoor van het omgevingsplan kan worden afgeweken. Door insprekers wordt gewezen op het gebrekkige participatieproces rondom de totstandkoming van het gebiedspaspoort.

Vanuit de commissie worden ook zorgen geuit met betrekking tot de platanen die mogelijk gaan verdwijnen. De wethouder heeft aangegeven, wat betreft de platanen, nog verder te willen onderzoeken wat mogelijkheden en mogelijke oplossingen hiervoor zijn. Ook de hoge mate van verdichting van de wijk en de parkeerdruk worden door de commissie als zorgpunt aangekaart. 

Toegezegd wordt dat nog vóór de wettelijke ter inzagelegging een (extra) bewonersbijeenkomst zal worden georganiseerd. Na ter inzagelegging en eventuele aanpassing van het paspoort zal het ter vaststelling aan de raad worden aangeboden.

Goudenregenhofje

In december 2023 is een ontwerpverklaring voor een omgevingsvergunning ingediend voor woningbouwontwikkeling op de locatie Goudenregenstraat 43, 45 en 47. Voor de realisatie van deze ontwikkeling moet worden afgeweken van het geldende bestemmingsplan. Hiervoor moet door de gemeenteraad een ontwerpverklaring van geen bedenkingen worden afgegeven.

Zowel vanuit insprekers als vanuit de commissie worden zorgen geuit over de ontwikkeling. Met name de kwetsbare grond (kans op verzakking) en de (in de ogen van de insprekers) gebrekkige participatie. Ook omdat de informatie voor de raad pas op een laat tijdstip beschikbaar was, neemt Wethouder Faassen het voorstel terug om te bekijken hoe het kan worden aangepast en verbeterd.

Het voorstel wordt niet in de raad van 23 september behandeld.

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling tot instandhouding en beheer van DCMR Milieudienst Rijnmond

Met name door de inwerkingtreding van de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen en enkele andere ontwikkelingen (waaronder de vorming van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee en de inwerkingtreding van de Omgevingswet) dient de GR DCMR Milieudienst Rijnmond te worden gewijzigd. De commissie was unaniem akkoord met de voorgestelde wijziging.

Het voorstel wordt als hamerstuk geagendeerd voor de raad van 23 september.

Actieplan Schone Lucht 2024-2030 

In 2023 heeft Capelle zich aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. In het concept Actieplan Schone Lucht staan 18 acties waarmee de gemeente de luchtkwaliteit wil verbeteren. Uit de consultatie van de commissie bleek dat voor de acties brede steun is vanuit de commissie. Het college zal op korte termijn dit actieplan definitief vaststellen.

Alles over deze vergaderingen terugvinden?

Raadskalender

In de raadskalender kunt u:

  • De agenda’s bekijken
  • Alle stukken bekijken
  • De vergaderingen live en achteraf bekijken
Raadzaal gemeente Capelle aan den IJssel