De gemeente Capelle aan den IJssel vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Daarom stimuleren we werkgevers om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan werk te helpen of om maatschappelijke activiteiten te ondersteunen. Dat heet social return. 

Wethouder Harriët Westerdijk met Antea realisatie BV, Veerhaven Assuradeuren en Wallaard Noordeloos (Foto van Frank de Roo)

Net voor de jaarwisseling gaven weer drie bedrijven gehoor aan die oproep. Zij kochten zogenaamde Capelse Duiten, wat zich vertaalt naar een donatie aan een maatschappelijke organisatie. Wethouder Harriët Westerdijk reikte tijdens een lunchbijeenkomst de bijbehorende certificaten uit aan Antea realisatie BV, Veerhaven Assuradeuren en Wallaard Noordeloos. 

160 bedrijven in 2022

In 2022 leverden 160 bedrijven in totaal een bijdrage van ruim een miljoen euro voor social return, door mensen werk of stageplekken te bieden, voorlichting te geven of activiteiten te organiseren een percentage 

Niet vrijblijvend

Social return-activiteiten zijn overigens niet helemaal vrijblijvend. Bij alles wat de gemeente, de GR IJsselgemeenten of Sportief Capelle inkopen – boven een opdrachtwaarde van 50.000 euro - leggen we als opdrachtgever een verplichting op. Dat betekent dat gemiddeld 5 procent van de opdrachtwaarde wordt ingezet voor social return. Lukt dat niet via arbeidsparticipatie of maatschappelijke ontwikkelingen, dan kunnen bedrijven investeren in Capelse Duiten. Het bijbehorende bedrag gaat dan naar een goed doel. 

Lees meer over social return.