In bijzijn van zo'n 100 buurtbewoners openden wethouder Nico van Veen en afdelingshoofd Stadsbeheer Mounir el Achrafi de rotonde op feestelijke wijze. En dat is niet zomaar. Met 429 betonnen heipalen in de grond is de rotonde aan de Herenburg uniek in Capelle aan den IJssel.

Wethouder Nico van Veen en afdelingshoofd Stadsbeheer Mounir el Achrafi reden op 30 juni als eersten een rondje over de rotonde. Na een feestelijke opening voor de buurtbewoners kunnen veel Capellenaren vanaf nu weer hun vertrouwde route rijden.

Verkeersveiligheid

Nico van Veen en Mounir el Achrafi openen rotonde Herenburg
Nico van Veen en Mounir el Achrafi openen rotonde Herenburg (fotograaf: Frank de Roo)

Op de Burgemeester Van Dijklaan en de Burgemeester Van Beresteijnlaan zijn in totaal 3 rotondes aangelegd. De aanleg was antwoord op de noodkreet van bewoners om de verkeersveiligheid te verbeteren. En rotondes zorgen er nu eenmaal voor dat verkeer minder hard rijdt. “Veiligheid blijft een belangrijk speerpunt voor de gemeente. We hebben de meningen van bewoners uit de wijk serieus genomen”, vertelt Nico van Veen.

429 heipalen

Het hele traject duurde iets meer dan een jaar; met de rotonde Herenburg als laatste pronkstuk. Waarom is deze rotonde bijzonder? In de grond – onder de rotonde - liggen leidingen van onder andere de stadsverwarming en de energiecentrale. De grond mag dus niet verzakken, want dan kunnen de leidingen breken. Om die reden moest de rotonde gefundeerd worden met 429 heipalen. Net als een huis. Kijk hier in vogelvlucht hoe de werkzaamheden eruit zagen.

De Rotonde Rond

Speciaal voor de opening is zanger, gitarist én Capellenaar Ben Blue gevraagd een toepasselijk lied te schrijven. Ben vertolkte tijdens de opening de song “De Rotonde Rond”. Nieuwsgierig? Het liedje is via Spotify te downloaden.