De hoge energieprijzen raken iedereen in Nederland, ook ondernemers. Voor veel midden- en kleinbedrijven komt er daarom een prijsplafond. Dan betaal je tot een bepaald verbruik minder voor je energie. Heb je een energie-intensief bedrijf? Dan krijg je via de Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK) mogelijk steun bij het betalen van de energierekening.

Bakker haalt brood uit de oven

Prijsplafond

Verbruik je jaarlijks minder dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit? Dan krijg je in 2023 hulp bij het betalen van je energierekening in de vorm van een prijsplafond. Je betaalt van 1 januari tot 31 december 2023 een aangepast maximumtarief over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektriciteit. In november en december 2022 krijg je 190 euro korting per maand op je energierekening.

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Ondernemers die jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken en bij wie minimaal 12,5 procent van de omzet bestaat uit energiekosten, komen vanaf 1 november 2022 in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK). Via deze regeling wordt een deel van het bedrag dat is betaald voor energie teruggestort.

Voorwaarden TEK

 Om in aanmerking te komen voor TEK moet er worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Het bedrijf verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit
  • Minimaal 12,5 procent van je omzet gaat naar energiekosten
  • Het bedrijf voldoet aan de Europese MKB-definitie(externe link):
    • minder dan 250 werknemers werkzaam
    • de jaaromzet is maximaal € 50 miljoen
    • de jaarbalans is maximaal € 43 miljoen
  • Het bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister

TEK is tijdelijk

De TEK-regeling biedt tijdelijke ondersteuning tot en met 31 december 2023. Op dit moment is het niet mogelijk om een TEK aan te vragen. De verwachting is dat de eerste steun vanaf het tweede kwartaal van 2023 aangevraagd kan worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als bedrijven die aan de voorwaarden voldoen het niet lukt om de periode tot de eerste aanvraag financieel te overbruggen, dan is het mogelijk om belastinguitstel voor de omzetbelasting en loonheffing aan te vragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt de precieze details en voorwaarden hierover later bekend. Wel is al duidelijk dat het verlenen van belastinguitstel gaat om individueel maatwerk.

Meer informatie bij de Kamer van koophandel(externe link)