De prijzen van gas en elektriciteit stijgen. Steeds meer gezinnen komen daardoor in de problemen. Daarom heeft het kabinet een prijsplafond ingesteld. Daarmee stijgt de energierekening voor huishoudens minder.

Tijdens Prinsjesdag presenteerde het kabinet een plan voor het prijsplafond. Dat plan was toen nog niet goed uitgewerkt. Veel mensen hadden nog vragen en kritiek. Zo was het onduidelijk of het plan ook voor mensen met stadsverwarming geldt. Verder vonden veel mensen de prijs voor elektriciteit te hoog.

Het nieuwe plan

Op 4 oktober presenteerde het kabinet het nieuwe plan voor het prijsplafond voor 2023. De bedragen voor gas en elektriciteit gingen omlaag. Ook is het plafond voor elektriciteit omhoog gegaan van 2400 naar 2900 Kwh per jaar. Tot slot is duidelijk geworden dat de prijs voor gas omgerekend ook geldt voor stadsverwarming.

Hoe werkt het energieplafond

Het energieplafond gaat in op 1 januari 2023. Dat gaat u dan merken aan een lager maandbedrag op uw energierekening. Om dit jaar nog te helpen, krijgt iedereen in november en december 2022 al € 190 korting op de energierekening.

Energieplafond in het kort:

 • De maximumprijs voor 1 m3 (kuub) gas wordt € 1,45 tot 1.200 m3 per jaar
 • De maximumprijs voor 1 Kwh elektriciteit wordt € 0,40 tot 2.900 Kwh per jaar
 • Voor verbruik boven 1200 m3 gas en 2.900 Kwh geldt de hogere marktprijs

Voor mensen met stadsverwarming (warmtenet) geldt een prijs van € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond voor stadsverwarming geldt, wordt nog bekeken.

Ook kijkt het kabinet nog naar een oplossing voor mensen met blokverwarming.

  Energie besparen

  Het prijsplafond betekent voor veel mensen: een lagere energierekening. Toch blijft energie heel duur vergeleken met vorig jaar. Daarom blijft het ook belangrijk om energie te besparen. Daarbij kan de gemeente u helpen. Bijvoorbeeld met een energiecoach en een energiebox met producten. Vraag het aan op de website van Energiebox.

  Energiebox.org/CapelleaandenIJssel(externe link)

  Energiebox met 5 producten

  College deelt zorgen

  Het college van burgemeester en wethouders ziet de grote ongerustheid bij Capellenaren. Het college deelt de zorgen over de stijgende energiekosten. En ziet dat meer mensen het risico lopen om in geldnood te komen. Wethouder Energiearmoede Sjoerd Geissler zegt hierover: “Met het plan van het prijsplafond zoals het er nu ligt, kunnen de meeste huishoudens er gebruik van maken. Het is nog niet helemaal uitgewerkt. Maar ik ben hoopvol dat het plan uiteindelijk alle huishoudens helpt. De inzet van het Capelse college blijft, dat niemand buiten de boot valt. Niemand mag straks in de kou zitten!”

  Loskoppelen stadsverwarming van gasprijzen

  Sjoerd Geissler vult verder aan: “Ook blijven we ons inzetten voor het loskoppelen van de prijs van stadsverwarming van de gasprijzen. Stadswarmte is een duurzamere vorm van verwarming. Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van stadswarmte te baseren op de echte kosten en niet op de gasprijs.”

   Meer informatie

   Wilt u meer weten over het prijsplafond? Volg dan het nieuws op www.rijksoverheid.nl(externe link), zoals: