De afgelopen jaren is het aantal ganzen in Capelle aan den IJssel enorm toegenomen en zorgt op verschillende plekken voor overlast. We krijgen veel meldingen over poep bij speeltuinen, grasvelden en parkeerplaatsen, het blokkeren van fietspaden, geluidsoverlast en agressief gedrag naar mensen.
Om het teveel aan ganzen en daarbij horende overlast te verminderen, doet de gemeente de afgelopen jaren aan nestbeheer tijdens het broedseizoen. Op plekken waar veel overlast is, halen we eieren in een vroeg stadium uit de nesten om te voorkomen dat ze uitkomen. In plaats van gemiddeld tien jongen per jaar, krijgen ganzen er dan maar één. 
 

Nestbeheer

Het broedseizoen is meestal vanaf maart, maar door het zachte weer is het seizoen inmiddels al begonnen. De ganzen leggen nu dagelijks een ei en broeden in ongeveer 4 weken een ei uit. Daarom is het belangrijk om op tijd de ganzenoverlast aan te pakken. In Capelle zorgen voornamelijk de boerengans, de nijlgans en de grauwe gans voor overlast. Een erkend faunabeheerder haalt eieren weg uit de nesten op plekken waar teveel ganzen voor overlast zorgen. Er wordt altijd één ei  achtergelaten, zodat de ganzen niet ergens anders naar toe trekken om opnieuw te broeden. In 2023 zijn er op deze manier ongeveer 575 eieren weggehaald. We hebben als gemeente een ontheffing van de Fauna Beheers Eenheid van de provincie Zuid-Holland.

Stoppen met voeren

Een belangrijke oorzaak van de toename van ganzen is het voeren van dieren door bewoners. Dit zorgt voor een te grote ganzenpopulatie en ongezonde dieren. Met de beste bedoelingen worden brood en etensresten gevoerd aan ganzen, maar ook aan duiven, eenden en andere stadsdieren. Al hun poep vervuilt de straten, de bodem en het grondwater. Daarnaast blijft het voedsel dat ze niet opeten op straat liggen. Daar gaat het schimmelen en trekt het ook nog eens ratten aan. Door heel Capelle hebben we niet-voeren-bordjes geplaatst om mensen er bewust van te maken de dieren niet te voederen. Op meerder plekken geldt een voederverbod. Overtreders kunnen een boete krijgen.
 

Overlast melden

Last van ganzen? U kunt het melden via de website