Week van het Geld-krant (24-03-2021)

Met de volgende onderwerpen:

 • Hoe leer ik mijn kind goed omgaan met geld?
 • Hoe kan ik zelf overzicht houden in mijn financiële zaken en schulden voorkomen?
 • Wat kan ik doen als ik de rekeningen niet meer kan betalen of schulden heb?
 • Welke mogelijkheden voor extra geld zijn er als ik een laag inkomen heb?
 • Welke mogelijkheden zijn er voor ondernemers / zzp’ers die last hebben van de maatregelen tegen corona?

Goed leren omgaan met geld is goud waard

Wethouder Harriët Westerdijk en het kindercollege vinden de week van het geld een goed idee.

Wethouder Harriët Westerdijk met het kindercollege

“Het is deze week de Week van het Geld. Van 22 tot en met 26 maart zijn er in het hele land activiteiten. We willen vooral kinderen en jongeren goed leren omgaan met geld. Ook in Capelle doen we mee. Samen met andere organisaties hebben we een programma voor iedereen, zoals digitale budgettrainingen, chatsessies met jongeren, een voorlichtingsbus op verschillende plaatsen en allerlei activiteiten in onze KinderLabs en op scholen”.

“Aandacht voor geldzaken bij de opvoeding van kinderen en jongeren is goud waard. Leer ze sparen, niet meer geld uit geven dan je hebt en om te gaan met de verleiding van reclames. Dan komen ze als volwassenen minder vaak in de problemen. Als ouder speelt u daarbij een belangrijke rol. De activiteiten van de Week van het Geld helpen daarbij. En ook de informatie in deze Geldkrant. Wordt uw kind binnenkort 18 jaar? Dan verandert er veel op geldgebied. Kijk hieronder voor tips.”

Programma

In de IJssel- en Lekstreek van 17 maart stond ons programma voor Week van het Geld. Kunt u deze week niet meedoen aan de activiteiten? Een aantal activiteiten kunt u het hele jaar doen. Bijvoorbeeld de (gratis) budgettraining van Welzijn Capelle. Ook kunt u iedere week terecht bij de wijkwinkel in uw buurt voor informatie en advies over geldzaken. Ook dit is gratis. Meer informatie: www.welzijncapelle.nu of 010 – 707 49 00

Week van het geld op school

Tijdens de Week van het Geld geeft een aantal scholen lessen over geld. Doet de school van uw kind niet mee? Of wilt u thuis samen wat activiteiten doen? Op de website van de Week van het geld staan veel filmpjes, spelletjes en lessen. 

Ook na 26 maart kunt u de online-activiteiten nog doen.

Leren omgaan met geld

Het is belangrijk dat kinderen goed leren omgaan met geld. Ze hebben dan als volwassene minder kans op geldproblemen of schulden. Met zak- en kleedgeld leren uw kinderen wat dingen kosten, sparen, kopen en betalen via internet. Ook is het belangrijk dat ze leren omgaan met de verleiding van reclames. U kunt uw kind het goede voorbeeld geven door te laten zien en bespreken hoe u financiële keuzes maakt.

Goed omgaan met geld

Deze websites geven tips en advies over goed omgaan met geld:

www.scholieren.nibud.nl

www.wijzeringeldzaken.nl

U kunt ook informatie vragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, telefoon 010 – 242 32 00 en Welzijn Capelle, telefoon 010 -707 49 00.

Test financiële opvoeding #hoedan?

Herkent u dit? Opmerkingen als ‘iedereen krijgt meer zakgeld dan ik’ of ‘ik kan zelf wel bepalen wat ik met mijn zakgeld doe’. Veel ouders vinden dit lastige vragen. Benieuwd hoe andere ouders hiermee omgaan? Doe de financiële opvoedtest. Deze test legt u vragen voor van kinderen van vier leeftijden. Beantwoord de vragen, zie wat andere ouders doen én krijg tips van het Nibud.

Kindpakket: alle kinderen doen mee!

Kinderen kosten veel geld. En alle kinderen willen meedoen. Ook als hun ouders minder inkomen hebben. Het Kindpakket helpt. Met extra geld voor u en uw kind. Voor sport, uitstapjes, cultuur, kinderopvang, onderwijs, schoolreisjes, meubilair, speelgoed of kleding. Op www.capelleaandenijssel.nl/kindpakket vindt u alle mogelijkheden en tips.

Heeft u een lager loon, een uitkering of niet veel inkomen als ondernemer? Dan kunt u het extra geld aanvragen. Laat geen geld liggen en geef uw kind alle kansen. Maak net als vele anderen gebruik van de mogelijkheden. Daar zijn ze voor…

Uw kind 18 jaar! Wat regelt u (samen)?

Is uw zoon of dochter bijna 18 jaar? Dan wordt uw kind zelf verantwoordelijk voor veel financiële zaken. Ook voor u verandert er veel. Hieronder staan de dingen voor u op  rij. Dan kunt u samen alles op tijd regelen.

Uw inkomen

Een aantal zaken veranderen in uw inkomen als uw kind 18 jaar is. Soms gaat dat vanzelf. Soms moet u daar zelf iets voor regelen.

 • U krijgt geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer.
 • Woont uw kind thuis en werkt hij of zij? Bereken op www.toeslagen.nl of dat gevolgen heeft voor uw huurtoeslag en zorgtoeslag.
 • Krijgt u een bijstandsuitkering? Dan gelden daarvoor ook andere regels als uw kind 18 wordt. Vraag het na bij Sociale Zaken IJsselgemeenten mail: socialezaken@ijsselgemeenten.nl of bel: 010 – 284 84 57. 
 • Krijgt u alimentatie voor uw kind? Laat dat op de bankrekening van uw kind betalen als u een uitkering uit de bijstand heeft.
 • Uw kind moet zelf bijdragen van bijvoorbeeld bijzondere bijstand aanvragen.
 • Als ouder moet u uw kind tot 21 jaar onderhouden. U blijft tot 21 jaar verantwoordelijk voor onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp.

Wat regel je als je 18 wordt?

Met de volgende dingen moet je rekening houden en regel je zelf als je (bijna) 18 bent.

 • Volg je een opleiding? Vraag studiefinanciering of tegemoetkoming schoolkosten aan bij DUO
 • Vraag een DigiD aan
 • Open een eigen bank- en spaarrekening bij een bank (als je die nog niet hebt)
 • Sluit je eigen zorgverzekering af. Sommige verzekeraars hebben een speciaal jongeren- of studentenpakket
 • Vraag zorgtoeslag aan. Hiermee kun je (een deel van) je zorgverzekering betalen.
 • Krijgt je ouder kinderalimentatie voor jou? Dan kun je dat nu op je eigen bankrekening ontvangen. De alimentatie stopt als je 21 jaar wordt of zelf genoeg geld verdient.
 • Sluit een verzekering voor aansprakelijkheid af. Daarmee ben je verzekerd tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. Misschien kun je bij je ouder(s) verzekerd blijven. Check de voorwaarden van de verzekering.
 • Schrijf je alvast in voor een huurwoning. Ook als je nog (lang) niet het huis uit wilt. Het kan jaren duren voor je aan de beurt bent.
 • Vraag zelf bijzondere bijstand en andere bijdragen aan (als je die nodig hebt).

Vragen?

Ben je tussen de 16 en 27 jaar en heb je een vraag over jouw geldzaken? Stel 'm dan via Whatsapp! Supersnel antwoord op alle vragen. Het chatspreekuur van Naomi van De Jonge Krijger over geld is open op vrijdag 26 maart van 15.00-16.00 uur op: 06 – 47 11 59 66

Websites met meer informatie

Op www.duo.nl, www.nibud.nl en www.rijksoverheid.nl (zoek op ‘18 jaar’) staat meer informatie.

Geldplan Bijna 18 + Geldwijzer bijna 18

Het is best wat werk om alles te regelen als je 18 wordt. Wil jij niets vergeten? Vul dan het (gratis) digitaal Geldplan Bijna 18 van het Nibud in. Of lees het het boekje ‘Geldwijzer bijna 18’ (ook van het Nibud) . Hierin staat welke geldzaken je voortaan zelf moet regelen. De Geldwijzer Bijna 18 helpt je met handige stappenplannen, tips en links.

Maak uw eigen geldplan

Geld tekort aan het einde van de maand? Geen goed overzicht over uw geldzaken? Of geldzorgen? Het geeft allemaal een onrustig gevoel. Met de Geldplannen van het Startpunt Geldzaken krijgt u meer overzicht in uw geldzaken. Zo blijft u zorgen over geld beter de baas.

Op www.capelleaandenijssel.nl/geldplannen kunt u zelf een geldplan maken. Er zijn (gratis) geldplannen voor verschillende onderwerpen en situaties, namelijk: beter rondkomen, geldzorgen, sparen, pensioen, ZZP’ers, ouders met kinderen, bijna 18 en statushouders.

Hulp bij geldzorgen

Misschien heeft u hulp nodig bij uw geldzorgen.

Welzijn Capelle

De medewerkers van Welzijn Capelle bieden professionele ondersteuning en kijken samen met u wat nodig is om uw geldzorgen aan te pakken. Zij kunnen ook helpen met uw geldplan. De vrijwilligers van de wijkwinkels geven die hulp. Door corona werken de wijkwinkels nu wel op afspraak. Welzijn Capelle is bereikbaar via 010 - 707 49 00 (werkdagen van 9.00 - 16.00 uur) of per mail via aanmelding@welzijncapelle.nu Op www.welzijncapelle.nu onder ‘huis van de wijk’ vindt u de wijkwinkels.

Budgetmaatjes

Budgetmaatjes van Samen010 zijn getrainde vrijwilligers die mensen met geldzorgen of schulden helpen. Zij komen dan een jaar 1x per week bij u langs. Veel Capellenaren hebben al een budgetmaatje. Wilt u hulp van een Budgetmaatje? Meldt u dan via bmcapelle@samen010.nl of 010 - 466 67 22.

Hoe geldfit bent u?

Op www.geldfit.nl kunt u zelf uw financiële situatie testen. Op de website vult u een aantal vragen in. U hoeft uw naam niet op te geven. In ongeveer 2 minuten krijgt u de uitslag. Daarbij een lijst met tips op maat. Op dezelfde website staat ook een geldfit-test voor ondernemers.

Doe meer met uw geld

Budgettraining

Vindt u het moeilijk om te sparen? Heeft u schulden? Of bent u bang om die te krijgen? In zes lessen leert u in de gratis budgettraining goed met geld omgaan.

Budgetkring

Met ongeveer 8 mensen komt u 12x (1x per 2 weken) bij elkaar met een begeleider. U helpt elkaar om eigen financiële doelen te halen. Behalve met geldzaken gaat u ook met elkaar aan de slag over gezondheid en duurzaamheid.

Meer informatie

Welzijn Capelle organiseert beide trainingen. meer informatie staat op: www.welzijncapelle.nu/geldzorgen. Aanmelden via aanmelding@welzijncapelle.nl of 010 - 707 49 00.

Laat geen geld liggen

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien extra geld of vergoedingen aanvragen. Wilt u weten wat in uw situatie mogelijk is? Doe de test van Bereken uw recht. U krijgt dan meteen de uitslag. Daarna kunt u een aanvraag doen.

Op berekenuwrecht.nibud.nl/ kunt u checken of u recht heeft op landelijke regelingen zoals bijvoorbeeld huur-, kinderopvang- of zorgtoeslag en hoe u ze kunt aanvragen.

Bij Bereken uw recht vult u informatie in over uw huishouden en inkomen. Zorg dat u deze bij de hand heeft.

Capelle

Er is ook een Bereken uw Recht-site met de mogelijkheden voor Capelse regelingen.

Familie Van der Veer

‘’De Capelse en landelijke Bereken uw recht lieten ons de regelingen zien die wij konden aanvragen. Zoals huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. En voor onze kinderen het Jeugdfonds Sport & Cultuur, een vergoeding voor schoolkosten en Stichting Leergeld. We wisten niet dat er zoveel kon.’’

Geldtips

Heeft u een lager inkomen? Dan zijn er veel mogelijkheden om geld te besparen. Ook kunt u vaak extra geld krijgen voor een speciaal doel. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagen voor een bijdrage in de huur en zorgverzekering. Verder kunt u via uw belastingaangifte soms geld terugkrijgen. De bijzondere bijstand kan een aantal extra kosten vergoeden. Op onze website staan de mogelijkheden op een rij

Geldzorgen aanpakken. Zet die stap!

Veel mensen hebben geldzorgen. De vraag is: wat doe je eraan? Daarvoor geven we u een plan met 6 stappen. Bij iedere stap handige tips. Zo kunt u uw zorgen aanpakken. Zelf of met hulp!

Stap 1: Maak een overzicht

Maak een lijst van uw inkomsten en uitgaven. Zet uw inkomen aan een kant en kosten aan de andere kant.

Zet ook al uw schulden op een rijtje. Bij wie heeft u een schuld? Om hoeveel geld gaat het? Lost u al af op een schuld? Zet dan dat bedrag in het rijtje kosten. Op www.nibud.nl vind u tips over zelf uw administratie regelen. Of gebruik een digitaal Geldplan.

Stap 2: Neem contact op met de schuldeisers

Heeft u overzicht? Dan kunt u contact opnemen met iedereen die nog geld van u krijgt. Leg uw situatie uit en vraag of het in delen kunt betalen. U kunt zelf een voorstel doen voor afbetaling. Doe een voorstel dat past bij het geld dat u elke maand over heeft. Betaalt u al geld terug? Maar is het bedrag te hoog? Vraag dan of het maandelijkse bedrag lager kan. Maak afspraken die u kunt nakomen.

Kijk op de website: www.zelfjeschuldenregelen.nl voor voorbeelden van brieven en meer.

Stap 3: Kijk wat er mis gaat

Waarom hebt u geldproblemen? Is uw inkomen lager geworden? En hebt u nog steeds hoge kosten? Hebt u een grote lening afgesloten? Bent u veel geld kwijt aan de rente en aflossing? Hebt u veel kosten vanwege een ziekte of beperking? Of is er iets anders aan de hand? Als u dat weet, bent u al een stapje dichter bij de oplossing.

Stap 4: Bezuinigen

Geeft u meer uit dan uw inkomen? Kijk dan naar uw uitgaven. Kijk waar u minder geld kwijt bent voor uw boodschappen en abonnementen. Misschien kunnen uw telefoon, TV, verzekeringen en elektriciteit goedkoper. Bespaar energie en stop abonnementen. Kijk ook of uw huur of hypotheek wel bij uw inkomen past. Misschien kunt u een kleinere auto nemen, of hem helemaal wegdoen? Denk ook aan het kopen van tweedehands spullen en kleding.

Stap 5: Meer inkomen

Misschien kunt u en/of uw partner (meer) gaan werken. Heeft u inwonende kinderen die werken? Dan kunnen zij kostgeld betalen. Kijk of u niet teveel loonbelasting betaalt. Doe daarvoor aangifte bij de Belastingdienst. Dat kan ook als u geen brief daarover krijgt. Misschien kunt u bijdragen voor sommige kosten aanvragen. Er is veel mogelijk voor mensen met een laag inkomen. Kijk op www.capelleaandenijssel.nl/geldtips

Stap 6: Hulp vragen

Lukt het u niet om met deze tips zelf iets aan uw geldzorgen te doen? Vraag dan snel hulp. Wacht niet tot de problemen te groot zijn. Dat kan een vriend of familielid zijn. Of vraag hulp bij Welzijn Capelle. Kijk op www.welzijncapelle.nu/geldzorgen of bel: 010 – 707 49 00.

De medewerkers en vrijwilligers helpen met uw administratie of aanvragen van een toeslag of bijzondere bijstand. Ook helpen ze met uw belastingen of afspraken met een schuldeiser. Is meer hulp nodig? Dan helpen ze u de juiste hulp te vinden.

Geldzorgen door Corona?

Is uw inkomen lager door corona? Bijvoorbeeld omdat u minder uren kunt werken of uw baan verloor? Of uw inkomen als ondernemer / zzp’er lager is? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om financiële hulp aan te vragen. Zowel voor uw privé-inkomen als hulp voor uw onderneming.

Privé-inkomen

TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)

Heeft u als ondernemer/zzp-er geen of te weinig inkomen door de maatregelen tegen corona? Dan kunt u de Tozo aanvragen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen.

TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten)

Heeft u moeite om uw woonkosten te betalen? Komt dat doordat u een lager inkomen heeft door maatregelen tegen corona? Denk aan de kosten van huur, hypotheek, gas, licht en water. Vraag dan de TONK aan bij IJsselgemeenten.

Hulp voor ondernemers

Betaling gemeentelijke belastingen

Heeft u als Capelse ondernemer door corona problemen met betalen van uw aanslag gemeentelijke belastingen? Bel dan naar 14010.

Overige gemeentelijke rekeningen

Heeft u als Capelse ondernemer door corona problemen met het betalen van een gemeentelijke rekening? Mail dan naar debiteuren@capelleaandenijssel.nl.

Contact team Economische Zaken

Heeft u vragen over ondernemen in Capelle? Mail dan naar het Team Economische Zaken: ondernemersloket@capelleaandenijssel.nl. Een persoonlijke afspraak is nu niet mogelijk.

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)

Bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) kunt u met allerlei vragen terecht, zoals:

 • Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf?
 • Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen?
 • Of denkt u erover iets anders te gaan doen? Bijvoorbeeld een baan in loondienst?

Bekijk de mogelijkheden bij het RBZ 

Meer informatie voor ondernemers op:

Coronaloket van de Kamer van Koophandel

Informatie van de rijksoverheid