Vakantieboodschap burgemeester Oskam (14-07-2021)

Het kabinet heeft voor de zomervakantie een aantal coronaregels aangescherpt. Burgemeester Oskam vertelt over de huidige situatie in Capelle aan den IJssel, de gevolgen van het toenemende aantal besmettingen en de stand van zaken rondom de vaccinatie. Ook wenst hij alle Capellenaren een mooie zomervakantie toe.

Het interview in tekst:

Interviewer: Burgemeester Oskam, vrijdag heeft het kabinet een aantal versoepelingen teruggedraaid vanwege een snelle toename in besmettingen hoe is de situatie nu in Capelle?

Burgemeester: Jammer genoeg is in heel Nederland het aantal besmettingen flink toegenomen. Ook hier in Capelle. Het komt met name doordat mensen bij elkaar samen komen, en wat onvoorzichtig zijn. Het gebeurt op scholen, het gebeurt op feesten en ook in uitgaansgelegenheden. Tot nu toe heeft het nog geen consequenties gehad voor de zorg en voor de ziekenhuizen. Maar we zitten wel op een kantelpunt, het gaat wel die kant op.

En er is natuurlijk ook risico voor de mensen die nog niet gevaccineerd zijn of voor een deel gevaccineerd zijn. Betekent dat de maatregelen ook in Capelle gelden voor de horeca, daar zijn de mogelijkheden wat beperkter geworden. Maar het zit vooral in het gedrag van mensen. Wat ik u toch mee wil geven is: Houd voldoende afstand! We zijn er nog niet van af, probeer met elkaar te zorgen dat het leefbaar en gezellig blijft.

Interviewer: U noemt zojuist dat het gevolgen heeft voor Capellenaren die nog niet gevaccineerd zijn Hoe staat het eigenlijk met de vaccinaties in Capelle?

Burgemeester: We hebben een eigen priklocatie bij Sportpark Schenkel en ik krijg daar goede berichten over. Men is heel gastvrij en wordt snel geholpen. 50% van de Capellenaren is volledig gevaccineerd, betekent dat de andere 50% toch nog wel risico loopt. Sommige mensen hebben 1 prik gehad of nog geen prik en die blijven risico lopen. Maar mensen moeten zich echt realiseren dat pas 2 weken na je tweede prik je volledig beschermt bent. En ook dan bestaat de mogelijkheid dat je het virus op anderen kunt overbrengen of dat je ziek wordt.

Meestal is dat dan met mildere klachten maar er is geen 100% bescherming en toch wil ik vragen aan de mensen om zich te laten vaccineren. Je loopt daardoor minder risico voor jezelf maar ook voor anderen.

Interviewer: Als Capellenaren vragen hebben over vaccinatie  of moeite hebben met het maken van een prikafspraak waar kunnen zij dan terecht?

Burgemeester: De Capelse huisartsen zijn bereid en in staat om voorlichting te geven over vaccinaties. Als mensen het lastig vinden om een prikafspraak te maken bijvoorbeeld omdat zij anderstalig zijn of digitaal minder vaardig dan kunnen zij terecht bij de bibliotheek maar ook bij de stichting Welzijn Capelle.

Interviewer: Veel Capellenaren willen deze zomer graag op vakantie, kunt u daar iets over zeggen?

Burgemeester: Ja ik spreek veel mensen in de stad en iedereen hunkert naar vakantie. De periode komt er nu aan, in ieder geval kunnen we op vakantie in Nederland. Voor het buitenland is het ook mogelijk, maar daarom is het wel verstandig  om de site van de overheid in de gaten te houden www.wijsopreis.nl

Deze site geeft iedere dag de laatste ontwikkelingen aan van wat je kunt doen als je naar Oostenrijk wilt of naar Frankrijk of naar Italiƫ, dat is belangrijk om dat in de gaten te houden. Wees voorzichtig wat de ellende is nog niet voorbij.

Heeft u nog een vakantieboodschap voor de Capellenaar?

Het is voor iedereen een zwaar jaar geweest en we hebben enorm veel veerkracht getoond. We hebben het met elkaar volgehouden daar ben ik ook heel trots op. Maar iedereen is nu toe aan een welverdiende vakantie. Ik hoop dat iedereen veel zon, gezelligheid heeft, nieuwe energie op doet voor de tweede helft van dit jaar. Belangrijk is wel: Houd je aan de regels, houd je aan de maatregelen. Neem voorzorgsmaatregelen en houd die site goed in de gaten.