Picknicktafel van Capels plastic afval voor het Energieloket (04-05-2021)

Voor het Energieloket op het Amnestyplein in Capelle staat nu ook een picknicktafel, gemaakt uit plastic afval van Capellenaren.

Misschien heeft u de herkenbare picknicktafels eerder gezien in het Schollebos of zelfs al geluncht aan één van de tafels. Het lijkt op het eerste oog niets bijzonders, maar de bankjes zijn van kunststof afval dat circulair is verwerkt. Dat betekent dat de picknicktafel volledig is gemaakt uit gerecycled plastic. Daar is de gemeente Capelle trots op!

Plastic afval krijgt nieuw leven als picknicktafel

Samen met ondernemers en bewoners wil de gemeente iets doen aan de plastic afvalberg, om van Capelle een schonere stad te maken. Een van deze slimme initiatieven is de 100% gerecyclede picknicktafel, die nu ook voor het Energieloket staat. Zo zitten Capellenaren op hun eigen afval. Niet alleen is de picknicktafel uit Capels plastic afval gemaakt, ook zijn de tafels onderhoudsvrij en weer 100% volledig te recyclen.

Wethouder Nico van Veen (Duurzaamheid) is erg blij met de komst van de circulaire picknicktafel voor het Energieloket. Van Veen: “De picknicktafel is een mooi voorbeeld van circulair straatmeubilair voor de Capellenaar. Een fijne plek in de buitenruimte om even een tussenstop te maken voor een lunch of drinkpauze. Wethouder Marc Wilson (Buitenruimte) vult aan: ‘Het is ook een mooie, duurzame oplossing om afval in te zetten. Plastic, metaal en drinkkartons worden nagescheiden bij onze afvalverwerker. En zie hier wat een prachtig product ervan is gemaakt. Maar andere reststromen als glas en papier moet de Capellenaar zelf scheiden, zogenoemde bronscheiding. Ook van die reststromen kunnen weer nieuwe producten gemaakt worden.” 

Wethouder Nico van Veen en Wethouder Marc Wilson zitten aan de gerecyclede picknicktafel

Wethouder Nico van Veen en Wethouder Marc Wilson zitten aan de gerecyclede picknicktafel (foto: Frank de Roo).

Afvalverwerking in Capelle

Als gemeente willen we afval zoveel mogelijk voorkomen. Is er dan toch afval? Dan wordt het opgehaalde afval zo efficiënt en duurzaam mogelijk verwerkt. Dit houdt in dat afval zo wordt verwerkt dat het voor andere spullen hergebruikt kan worden. Afval is grondstof en met grondstof kan heel veel. Nieuwe producten maken, maar ook duurzame energie opwekken. Benieuwd hoe de verwerking van plastic afval eruit ziet? De afvalverwerker van het plastic afval uit Capelle heeft hier een mooi filmpje van gemaakt.

Het Energieloket voor duurzame vragen

De tafels uit 100% kunststof afval zijn een onderdeel van de duurzame en circulaire ambities van de gemeente. Wat is dan een mooiere plek voor de circulaire picknicktafel dan voor het Energieloket? In het Energieloket kan de Capellenaar terecht voor vragen over simpele besparingsmogelijkheden, isoleren, zonnepanelen, voorbereidingen op aardgasvrij wonen en hoe u afval kunt voorkomen en scheiden. Vanwege de coronamaatregelen is het Energieloket momenteel niet geopend. Heeft u vragen over het verduurzamen van uw woning? Stuur uw vraag dan naar duurzaam@capelleaandenijssel.nl. Zodra het Energieloket weer open gaat, laten wij dit weten.