Periscopen langs Hollandsche IJssel geopend (13-12-2018)

Samen met Ateliereen Architecten en enkele Capelse kinderen opende wethouder Dick van Sluis vanmiddag de 6 periscopen langs de Hollandsche IJssel. “Ontzettend leuk om vanuit een andere hoogte richting de IJssel, de Algerabrug en het oude centrum van Capelle te kijken”, glunderde de wethouder.

Wethouder Dick van Sluis met enkele kinderen opende de 6 Capelse periscopen langs de Hollandsche IJssel. (foto Jan Kok)

Wethouder Dick van Sluis met enkele kinderen opende de 6 Capelse periscopen langs de Hollandsche IJssel. (foto Jan Kok)

Ze staan er al even, maar tot een officiële opening van de periscopen in het Vuykpark, was het nog niet gekomen. “Leuk dat we dit nu vieren met elkaar”, zegt Van Sluis. “We waarderen de initiatiefnemers die de kijkers langs de Hollandsche IJssel bedacht hebben. Capellenaren uit de omgeving hebben met een stedenbouwkundige en de architect een plan geschreven en daarna het idee gerealiseerd met medewerking van de gemeente.”

Een priscoop is een instrument waarmee je vanuit een verborgen positie de omgeving op een hoger niveau te kunnen bekijken, die vroeger vooral werd gebruikt in onderzeeboten en loopgraven. Door de Capelse periscopen van maximaal 10 meter hoogte heeft de waarnemer vanaf een laag standpunt een geweldig driedimensionaal zicht op de omgeving van de Hollandsche IJssel. “Vergelijk het met een periscoop in een onderzeeboot”, zegt ontwerper Bram Hurkens van Ateliereen Architecten uit Eindhoven. “Silhouetten in de blauwe periscopen, vertellen een verhaal over de historie van deze unieke plek aan de Hollandsche IJssel waarbij je het verschil tussen toen en nu prachtig kunt zien”.

Ook de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel heeft bij gedragen met haar grote kennis van de omgeving en historie. De architect ging vooraf uitgebreid in gesprek met de stedenbouwkundige van de gemeente en de bewoners. “Een inspirerend proces dat tot een prachtig ontwerp heeft geleid. Eenvoudige herkenningspunten, als een monument in een park aan de IJssel. Zonder licht, zonder opsmuk waar kinderen en volwassenen wanneer ze wandelen langs de Hollandsche IJssel urenlang door kunnen turen.”

De 6 periscopen aan de Hollandsche IJssel in het Vuykpark in Capelle zijn voor iedereen gratis te gebruiken.