Overlast van rupsen? (04-06-2021)

Spinselmot niet verwarren met de eikenprocessierups.

Regelmatig ontvangt de gemeente vragen over de eikenprocessierups. In de meeste gevallen gaat het om de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet schadelijk voor de mens.

Spinselmot

De spinselmotten hebben een voorkeur voor sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, vogelkers, kardinaalsmuts, krentenboompjes en appelsoorten. De rupsen spinnen met duizenden tegelijk meterslange draden van zijde. Dat doen ze om aan vijanden zoals vogels en sluipwespen te ontkomen. Ondertussen vreten ze platen helemaal kaal. Zodra de rupsen zich over enkele weken verpopt hebben tot vlinders krijgen de bomen en struiken opnieuw blad. Het is misschien een hinderlijk gezicht, maar de rupsen kunnen voor de mens geen kwaad. Bestrijding is dan ook niet nodig.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups vormt daarentegen wel een gevaar voor de gezondheid en wordt om die reden wel door de gemeente preventief bestreden. Ieder voorjaar spuiten we met een vernevelaar aaltjes (piepkleine wormpjes) in de bomen. Door preventief te spuiten voorkomen we dat er grote nesten ontstaan. Wanneer de processierups toch wordt waargenomen, worden de rupsen weggezogen met een soort grote stofzuiger en afgevoerd naar een destructiebedrijf.