Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Peter Oskam (06-01-2021)

Omdat de nieuwjaarsreceptie niet door kan gaan, kan de traditionele nieuwjaarstoespraak ook niet gewoon door gaan. Burgemeester Oskam spreekt u daarom graag toe via deze nieuwjaarsvideo. 

Beste inwoners van Capelle, beste Capellenaren,

Wat een turbulent jaar hebben we achter de rug. Een jaar dat we onmogelijk kunnen vergeten. Hoe graag we dat ook zouden willen. Een jaar ook dat ongelooflijk veel plannen die we met elkaar hadden gemaakt in de war heeft geschopt. Wat te denken van de viering van 75 jaar vrijheid? Met vele betrokkenen uit de gemeente, met u, wilden we op een bijzondere manier aandacht schenken aan de vrijheid die ons zo dierbaar is. En die ons verbindt. Het tegenovergestelde gebeurde. Onze vrijheid werd ons juist voor een groot gedeelte afgenomen. Eerst tijdens de ‘intelligente lockdown’ in maart, later, na versoepelingen in de zomer, tijdens de harde lockdown waarin we nog steeds zitten.

2020 gaat de boeken in als een jaar waarin we ons zorgen maakten over onze toekomst en onze mentale en fysieke gezondheid. Over de kwetsbaren in onze samenleving en over die talloze hulpverleners, zorgverleners, onderwijzers, handhavers, politie en ook gewoon ouders. Onzekerheid, eenzaamheid, het verlies van dierbaren en serieuze zorgen over werk, inkomen en de economie. Juist de mensen die al kwetsbaar waren, werden nog kwetsbaarder. Met groot leed tot gevolg wat ons allemaal veel verdriet heeft gedaan. De pijlers onder ons bestaan stonden te wankelen. 

Maar 2020 was niet alleen het jaar van verdriet en zorgen. Het bleek ook een jaar van veerkracht en solidariteit. Want of we nu klapten voor de zorg of boodschappen brachten bij mensen die zelf geen boodschappen konden doen, de meeste mensen kozen er echt voor om door te zetten. Ondernemers bleven knokken voor hun zaak en bedachten soms nieuwe creatieve concepten om toch geld te verdienen. Misschien vulden vooral de negatieve verhalen de krant. De positieve verhalen waren er echt ook. En eigenlijk waren die veel mooier. Verhalen van kleinkinderen die met hoogwerkers opa’s en oma’s bezochten. Zeer oude Capellenaren die het virus versloegen en hulpverleners in alle soorten en maten die hun werk bleven doen voor hun medemens.

En dat is voor een burgemeester heerlijk. Om te weten dat deze mensen in Capelle wonen. En eerlijk is eerlijk, de meeste mensen hielden zich WEL aan de maatregelen, kozen ervoor om even NIET op vakantie te gaan en bleven thuis om te werken. Prachtig toch, door vooral niets te doen hielpen ze daarmee het virus te bestrijden.

Uw veerkracht, uw doorzettingsvermogen en uw flexibiliteit het afgelopen jaar heeft me goed gedaan. Samen vonden we een nieuwe manier van met elkaar omgaan uit. We gingen anders en vanuit huis werken, onze gemeenteraad vergaderde digitaal en we vonden een mooie mix van afstand houden en thuis blijven.

Nog even. Ook al ben ik realistisch. Het virus is er nog steeds, ook al is er een vaccin. We hebben perspectief en er is licht aan het einde van de tunnel. Maar we zijn er nog niet.

Deze week starten we met vaccineren. Rotterdam – The Hague Airport is één van de locaties waar mensen worden ingeënt tegen corona. Snel volgen er daarna locaties voor grotere groepen mensen. Ook in Capelle komen er priklocaties, met de voorbereidingen zijn we volop bezig. Stap voor stap zodat we tegen de zomer, uiterlijk in september of oktober allemaal kunnen worden ingeënt.

2021 is ook het jaar van de Tweede-Kamerverkiezingen. Een enorme operatie. Dit jaar worden de verkiezingen uitgesmeerd over drie dagen: 15, 16 en 17 maart. Alles moet corona-proof zijn uiteraard en dat brengt veel werk met zich mee. Wilt u ondersteunen als teller of stembureaulid, meld u aan bij de gemeente, vele handen maken het werk lichter.

Tot slot kan ik u melden dat ik heel positief terugkijk op de nieuwjaarsnacht. Ondanks het vuurwerkverbod en de corona-maatregelen is het erg rustig gebleven en is de schade aan onder andere het straatmeubilair beperkt gebleven tot zo’n 7.500 euro. De helft minder in vergelijking met vorig jaar.

In de wetenschap dat we 2020 achter ons hebben gelaten kijk ik uit naar 2021. Een jaar dat u opnieuw de vrijheid moet geven waar we zo hevig naar verlangen.

Namens het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad, de directie en ambtenaren van de gemeente Capelle wens ik u en iedereen die u liefhebt, een heel gelukkig, ontspannen en vooral gezond nieuwjaar.

We bijten nog even door, we houden nog even afstand, om daarna elkaar weer liefdevol in de armen te sluiten. Ik wens u het allerbeste.

Peter Oskam

Burgemeester Capelle aan den IJssel