Nieuwe identiteitskaart per 2 augustus (13-07-2021)

Op 2 augustus 2021 geven we een nieuw model van de Nederlandse Identiteitskaart uit. Deze kaart voldoet aan de Europese richtlijnen. Uw oude ID-kaart blijft gewoon geldig tot de datum die er op staat.

Aan de identiteitskaart verandert een aantal zaken. De belangrijkste wijzingen zijn:

  • de plek van het Burgerservicenummer (BSN),
  • uw vingerafdrukken komen op de chip van de kaart.

Wijzigingen in nieuwe ID-kaart

Veiligere identiteitskaart

Om de identiteitskaart veiliger te maken neemt de overheid een aantal stappen. Het burgerservicenummer (BSN) komt als een QR-code op de identiteitskaart. Zo is het BSN-nummer niet meer zichtbaar aan de voorkant en het staat niet meer in de chip van de kaart. Zo is de kans op identiteitsfraude kleiner.

Maar er verandert meer. Net als bij de aanvraag voor een paspoort nemen we bij het nieuwe identiteitsbewijs óók vingerafdrukken af bij personen van 12 jaar en ouder. Zo kunt u altijd bewijzen dat u de eigenaar van de ID-kaart bent.

2 Dagen geen aanvragen identiteitskaart en paspoort

Door de overstap kunnen we als gemeente 2 werkdagen geen nieuwe documenten aanvragen bij de leverancier. U kunt daarom geen afspraak maken op donderdag 29 juli vanaf 11.00 uur en vrijdag 30 juli. Maandag 2 augustus kunt u weer een afspraak plannen.

Grote drukte bij aanvragen reisdocumenten

Ieder jaar richting de zomervakantie is het druk met aanvragen voor reisdocumenten (paspoort of ID-kaart). Logisch, want bij een goed voorbereide vakantie hoort een geldig reisdocument.

Alleen krijgen we veel meer aanvragen dan normaal in deze tijd. De wachttijden lopen op. We vragen u om goed naar de geldigheidsdatum van uw reisdocument te kijken. Heeft u niet direct een reisdocument nodig? Wacht dan met aanvragen tot een later moment.

Vragen over de nieuwe ID-kaart?

Op de site van www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart lees je meer over de nieuwe Nederlandse identiteitskaart. Heeft u vragen over het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort kijk op www.capelleaandenijssel.nl.