Nieuwe gft-containers in de Hoeken (29-06-2021)

Dit item is verlopen op 29-07-2021.

In de Hoeken zijn afgelopen week 8 bovengrondse gft-containers geplaatst voor het verzamelen van groente-, fruit- tuinafval en etensresten (gft). Voortaan kunnen bewoners van de Hoeken hun gft scheiden van het restafval en gemakkelijk kwijt in deze nieuwe gft-containers. De nieuwe gft-containers staan in de buurt van de restafvalcontainers aan de Beemsterhoek, de Purmerhoek, en de Schermerhoek.

Waarom gft scheiden?

Het scheiden van groente-, fruit- en etensresten is belangrijk omdat:

  • keukenafval, zoals etensresten, grondstof is voor compost. Compost kun je gebruiken voor de planten op je balkon;
  • er minder restafval wordt verbrand. Minder verbranden betekent minder CO2-uitstoot en minder belasting voor het milieu.

Kortom, door gft goed te scheiden van het restafval helpt u mee aan een beter milieu.

Gratis verzamelbakjes voor bewoners

Een makkelijke manier om etensresten apart te houden, is door een verzamelbakje te gebruiken in de keuken. Dat is de plek waar de meeste gft ontstaat. Alle bewoners van de Hoeken krijgen daarom van de gemeente een gratis verzamelbakje. Deze hele week worden de bakjes langs de deuren gebracht en krijgen bewoners gelijk tips om makkelijker hun afval te scheiden.

Wethouder Marc Wilson hielp maandag mee de biobakjes rondbrengen:

‘Ik ben blij dat de bewoners van de Hoeken nu ook hun afval kunnen scheiden. Iedere kilo restafval die verbrand wordt, kost geld en belast het milieu. Als alle herbruikbare grondstoffen, zoals gft apart worden ingezameld, scheelt dat kilo’s restafval en dus geld. En is beter voor het milieu’.

Wethouder Marc Wilson deelt in de Hoeken verzamelbakjes uit aan bewoners. Foto: Jan Kok

Wethouder Marc Wilson deelt in de Hoeken verzamelbakjes uit aan bewoners. Foto: Jan Kok

Minder afval: De Capellenaar krijgt het voor elkaar

We willen de hoeveelheid restafval in de gemeente verminderen van 226 kilo per persoon per jaar in 2019 naar 160 kilo in 2022. Dat is een flinke uitdaging. Daarom is er een Afvalactieplan opgesteld waarin verschillende maatregelen zijn opgenomen. Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden. Dit is beter voor het milieu, doordat er zo minder grondstoffen verloren gaan. Én het is beter voor onze portemonnee. Afval verbranden kost namelijk veel geld. Daarom streven we samen met de Capellenaren naar minder afval en proberen we nog meer waardevolle grondstoffen uit ons afval te halen.

Een van de maatregelen is het gemakkelijk maken gft te scheiden van het restafval door bovengrondse gft-containers bij bijvoorbeeld flats te plaatsen.