Kom uit je schuld.nl (09-01-2020)

Dayenne Tempo (35) is een alleenstaande moeder en heeft 57.826 euro schuld. ‘Ik was een alleenstaande moeder met een geschiedenis van misbruik en schulden. Ik ben nu een vrouw die haar verleden heeft verwerkt. Ik heb de relatie met de kinderen hersteld. Ik heb zelf mijn schulden aangepakt. En nu kan ik een voorbeeld zijn voor vrouwen zoals ik.’

Dayenne Tempo (35) is een alleenstaande moeder en heeft 57.826 euro schuld

‘Begin 2013 belden er plotseling twee heren van de Belastingdienst aan. Voor ik het wist, stonden ze binnen. Ik had een torenhoge belastingschuld - ze kwamen eens kijken wat ik zoal in huis had. Dat was erg intimiderend. Toen ze weg waren, zei ik tegen mezelf: ik moet hulp zoeken, want dit trek ik gewoon niet.’

Haar jeugd brengt ze door in Suriname. Ze wordt vanaf haar vierde tot haar zeventiende seksueel misbruikt. De familie komt naar Nederland. Dayenne vindt het moeilijk om te aarden, ze is opstandig. Als ze in verwachting raakt en het kind wil houden, verlaat ze het ouderlijk huis. Ze ontmoet een nieuwe man. Maar het wordt een nachtmerrie. Dayenne wordt geestelijk en lichamelijk mishandeld. Na 8 maanden vlucht ze, met de kinderen.

 ‘Ik had serieuze schulden. Teveel zorgtoeslag ontvangen en huurschulden. Leningen kon ik niet aflossen. ‘Toch, hoe diep ik ook in de shit zat, ik bleef zoeken naar oplossingen. En mijn kinderen hadden slechte dingen meegemaakt. Wat ik nu kon doen, was zorgen dat zoiets ze nooit meer zou overkomen. Ik zei tegen mezelf: Day, dit zijn je schulden. Accepteer ze en neem verantwoordelijkheid voor je situatie.

‘Zo ging ik, een paar maanden na dat bezoek van de Belastingdienst, aankloppen voor hulp. Ik had ruimte gemaakt in mezelf. Maar ik had geen verwachtingen. Sindsdien is mijn leven echt veranderd. Ik heb voor het eerst gepraat over mijn seksueel misbruik. Met een wildvreemde, witte man, haha! Maar ik wist ook: hij zal gewoon luisteren, hij zal niet oordelen, hij zal niet zeggen dat ik hier veel eerder mee had moeten komen.

Nee, het ging niet direct over mijn schulden. Maar je moet het zo zien: de geldzorgen die iemand heeft, daar zit altijd een levensverhaal achter. Ze staan niet op zichzelf. Ik weet nu: als je iemand met financiële problemen wilt helpen, dan moet je daar ook oog en oor voor hebben. Zo zette dat gesprek mij op het pad in de goede richting.

Ik help nu zelf mensen met financiële problemen in Amsterdam. Ik zoek dingen voor ze uit, maak afspraken, tref regelingen. Mensen zijn op hun gemak bij mij, nemen me in vertrouwen. Ze weten: Dayenne is een van ons. Ik zeg vaak tegen mijn cliënten: als ik eruit kan komen, dan kun jij het ook. Ik ben het goede voorbeeld.

Ik denk altijd terug aan toen ik zelf in zo’n situatie zat. Niet veroordelen. Ik zie elke dag weer dat het werkt.’  

Kom uit je schuld.nl

Veel Nederlanders hebben geldproblemen. 1 op de 10 huishoudens heeft schulden die ze niet kunnen betalen. Die problemen worden steeds erger omdat mensen gemiddeld 5 jaar wachten met hulp zoeken. In die 5 jaar wordt het bedrag van de schuld ruim 10x zo hoog.

Kom jij eruit?

Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk hulp krijgen bij hun geldzorgen. De eerste stap voor hen? Eerlijk zijn en er met iemand over praten. Iemand die zij vertrouwen. Want zo kan iemand met geldproblemen de juiste hulp krijgen. Dat vraagt om moed en lef. U kunt daarbij helpen. Kent u mensen die mogelijk geldzorgen hebben? Praat erover. ‘Kom jij eruit?’ is een makkelijke vraag waarmee u het gesprek kunt beginnen. Kijk op www.komuitjeschuld.nl voor verhalen van mensen als Dayenne en tips voor het voeren van een gesprek.

Welzijn Capelle helpt bij schulden

Herkent u iets in het verhaal van Dayenne Tempo? Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen. Geen zicht op inkomen en uitgaven? Of staan schuldeisers al aan de deur?

Welzijn Capelle staat klaar om u te helpen. Met begrip en een luisterend oor. Samen gaat u op weg naar een oplossing. Het doel is evenwicht in uw uitgaven én inkomsten. Welzijn Capelle kijkt wat haalbaar is voor u.

Wat kunt u doen?

Welzijn Capelle biedt hulp. Bel 010 - 707 49 00 (dagelijks tussen 9.00 en 16.00 uur). Of ga naar de wijkwinkel of administratiecafé in uw wijk. Vrijwilligers helpen u bij uw administratie en brengen u verder. Op www.welzijncapelle.nu staan de adressen en tijden. U bent ook welkom bij de trainingen 'Omgaan met geld' en 'Budgetkring'.