Kom uit je schuld.nl (17-10-2019)

Veel Nederlanders hebben geldproblemen. 1 op de 10 huishoudens heeft schulden die ze niet kunnen betalen. Die problemen worden steeds erger omdat mensen gemiddeld 5 jaar wachten met hulp zoeken. In die 5 jaar wordt het bedrag van de schuld ruim 10x zo hoog. Cora heeft 5.387 euro schuld.

Cora heeft 5.387 euro schuld.

Cora Faber (58) is gescheiden en heeft 5.387 euro schuld. “We waren twintig jaar samen. Maar de laatste jaren maakten we alleen nog maar ruzie. Ik kon er niet meer tegen.Op een dag ben ik weggegaan. Ik heb twee jaar op straat geleefd. Ik was inmiddels ook mijn baan kwijtgeraakt.

Uiteindelijk kreeg ik weer een woninkje. Toen wisten ook de schuldeisers me weer te vinden. Mijn schuld was inmiddels meer dan dubbel zo groot. Ik had weer een dak boven mijn hoofd, maar ik leefde in angst. Ik maakte mijn brievenbus niet meer open. Uit angst voor deurwaarders zette ik de bel uit. Ik liet mijn kleinkinderen niet meer langskomen. Toen kwam het moment dat ik moest toegeven: ik red het niet alleen.

Ik vond een bewindvoerder, iemand die je geld beheert en uitgaven regelt. Ik leef nu van 50 euro in de week. Daar hou je niks van over.  

Uiteindelijk kon ik ook Wsnp aanvragen (Wettelijke schuldsanering). Dan kom je voor de rechter. Die kijkt naar je hele pakket van schulden. Daarna doet de rechter uitspraak over hoe je in drie jaar van je schulden afkomt. De rechter bepaalt het bedrag dat je moet aflossen. Dat geld wordt na drie jaar verdeeld onder je schuldeisers.

Zo kon ik weer opnieuw beginnen. Het is hard, je zit nog drie jaar moeilijk. Maar daarna ben je blij. De bel staat weer aan, de kleinkinderen komen weer. Ik kan weer ademen. Ik heb weer rust. Ik ben weer mezelf.

Ik zeg het tegen iedereen: vraag hulp, doe het snel. Want je wilt niet in zo’n situatie terecht komen. “

Kom jij eruit?

Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk hulp krijgen bij hun geldzorgen. De eerste stap voor hen? Eerlijk zijn en er met iemand over praten. Iemand die zij vertrouwen. Want zo kan iemand met geldproblemen de juiste hulp krijgen. Dat vraagt om moed en lef. U kunt daarbij helpen. Kent u mensen die mogelijk geldzorgen hebben? Praat erover. ‘Kom jij eruit?’ is een makkelijke vraag waarmee u het gesprek kunt beginnen. Kijk op www.komuitjeschuld.nl voor verhalen van mensen als Cora en tips voor het voeren van een gesprek.

Welzijn Capelle helpt bij schulden

Herkent u iets in het verhaal van Cora Faber? Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen. Geen zicht op inkomen en uitgaven? Of staan schuldeisers al aan de deur?

Welzijn Capelle staat klaar om u te helpen. Met begrip en een luisterend oor. Samen gaat u op weg naar een oplossing. Het doel is evenwicht in uw uitgaven én inkomsten. Welzijn Capelle kijkt wat haalbaar is voor u.

Wat kunt u doen?

Welzijn Capelle biedt hulp. Bel 010 - 707 49 00 (dagelijks tussen 9.00 en 16.00 uur). Of ga naar de wijkwinkel of administratiecafé in uw wijk. Vrijwilligers helpen u bij uw administratie en brengen u verder. Op www.welzijncapelle.nu staan de adressen en tijden. U bent ook welkom bij de trainingen 'Omgaan met geld' en 'Budgetkring'.