Japanse Duizendknoop: een mooie, maar gevaarlijke plant (25-03-2019)

De Japanse duizendknoop is een van de meest invasieve exoten (planten). Ook in Capelle rukt de plant op en daar merkt u de gevolgen van. Deze hardnekkige plant kan veel schade aan uw tuin en huis aanrichten en ook aan de openbare ruimte.

Japanse duizendknoop in openbare ruimte

Meld een Japanse duizendknoop via het contactformulier

Geef bij uw melding door:

 • dat het om Japanse duizendknoop gaat
 • een duidelijke locatie
 • liefst ook een foto

U kunt een Japanse Duizendknoop ook telefonisch doorgeven. Bel ons Klantcontactcentrum via 14010.

Dan kunnen we de planten verwijderen of de eigenaren te informeren.

Beginnende knoppen van een Japanse Duizendknoop Japanse Duizendknoop in bloei

Foto 1: Beginnende knoppen van een Japanse Duizendknoop, foto 2: Japanse Duizendknoop in bloei, beiden van Stichting Probos.

Wat u moet weten

 1. De Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot.
 2. Een invasieve exoot is een plant, dier of ander organisme dat oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt, maar hier toch, onder andere door het veranderende klimaat, vaste voet aan de grond heeft gekregen.
 3. De Japanse Duizendknoop sterft in de winter boven de grond af, maar staat van maart/april tot november boven de grond in bloei.
 4. Zijn wortels gaan diep (soms wel tot drie meter). Stengels; groen met rode vlekken, van binnen hol. Ze lijken op bamboe.
 5. Hij groeit razendsnel. Eerst zie je kleine rode knoppen en blaadjes en kort daarna schieten de stengels uit de grond. In de zomer worden de bladeren frisgroen en zo groot als uw hand. Witte bloemen aan de uiteinden van de stengels. De plant kan tot twee meter hoog worden.
 6. De Japanse Duizendknoop is mooi, maar gevaarlijk. Hij verdringt andere planten en veroorzaakt door zijn enorme groeikracht schade aan fietspaden, asfaltwegen en de funderingen van gebouwen en woningen. Om uw huis binnen te dringen, heeft hij aan een klein scheurtje of gaatje genoeg.
 7. Vroegtijdig verwijderen is dan ook van het grootste belang. Voor uw eigen tuin en huis, maar ook voor het openbaar groen en de buitenruimte.

Wat u kunt doen

 1. Uitgraven
  Belangrijk hierbij: alle wortels verwijderen. Zelfs uit het kleinste stukje Japanse Duizendknoop kan weer een nieuwe plant groeien.
 2. Maaien en blijven maaien
  Lukt uitgraven onvoldoende omdat de wortels al te diep zitten? Stengels uittrekken en vervolgens zo dicht mogelijk bij de grond maaien. Herhaal dit om de 2 tot 4 weken. Doe dit enkele maanden! Doorgaan, vooral doorgaan. Door het maaien raakt de plant uitgeput en is de kans groot dat hij uiteindelijk verdwijnt.
 3. Maaiafval = Restafval!
  Belangrijk is dat u het maaiafval (niet alleen wortels en vrijkomende plantenresten, maar ook de grond waar de Japanse Duizendknoop in stond) verwijdert en weggooit als restafval. Dus niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT), maar in de restafval container. Dit vanwege het gevaar dat de plant zich via het GFT verder verspreid.