Hulp bij geldzorgen (22-07-2020)

In de IJssel- en Lekstreek van vandaag hebben we een pagina geplaatst over hulp bij geldzorgen. Hieronder leest u de artikelen. 

Karin (57) ‘Schuldsanering? Maar dan kan ik niets meer!’

Karin vrrag zich af: schoolgeld betalen of doorgaan met roken? Ze heeft 27.580 euro schuld. Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen. telefoon: 010 7074900 of website www.welzijncapelle.nu. Karin: “Toen ik opgroeide was er altijd geld. Maar toen ik uit huis ging, had ik geen enkel benul van geld. Ik wist gewoon niet hoe ik ermee om moest gaan.”

Steun en toeverlaat

‘’Mijn broer zei: als je op jezelf woont, dan help ik je. Toen ben ik een opleiding tot bloembinder gaan volgen. Hij schoot het voor, maar ik heb hem nooit hoeven terugbetalen. In 2000 begon ik mijn eigen bloemenzaak. Maar in datzelfde jaar verongelukte mijn broer. Hij was mijn houvast geweest om er qua geld geen puinhoop van te maken. De zaak liep eerst goed. Maar uiteindelijk lagen we te veel uit de route en was de concurrentie te sterk.’’

Wegduiken

‘’Je komt niet meer aan de bak als vrouw van bijna vijftig. Ik ging van de WW naar de bijstand. En ik zat daar maar op die bank. Televisie aan. Roken. Niet meer in staat om die steeds verder oplopende bankschuld te betalen. Wegduiken als er weer een deurwaarder het pad op kwam. God, de dilemma’s die je hebt als je in de schulden zit. Je kind heeft kleren nodig. Er moet eten op tafel komen, maar je moet ook geld overhouden voor je sigaretten. Dus het wordt weer macaroni.’’

Hulp geaccepteerd

‘’In 2011 kwam mijn neef bij me langs en zei: Karin, je moet hulp zoeken. Ik raakte totaal in paniek. Schuldsanering? Maar dan kan ik helemaal niets meer! Hij ging met me mee. Natuurlijk was ik zenuwachtig. Ik kreeg hulp en zo kwam ik eruit.’’

Komjijeruit.nl

Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Die problemen worden steeds groter omdat mensen lang wachten met hulp zoeken. In die tijd wordt de schuld vaak nog veel groter. Daarom is het belangrijk dat mensen zo snel mogelijk hulp krijgen bij hun geldzorgen. De eerste stap? Eerlijk zijn en er met iemand over praten. U kunt daarbij helpen. Kent u mensen die geldzorgen hebben? Praat erover. ‘Kom jij eruit?’ is een makkelijke vraag waarmee u het gesprek kunt beginnen. Kijk op www.komjijeruit.nl voor het hele verhaal van Karin en tips voor het voeren van een gesprek.

Welzijn Capelle helpt bij geldzorgen

Iemand krijgt advies bij wijkwinkel Schenkel Foto: Frank de RooHerkent u iets in het verhaal van Karin? Heeft u zelf moeite om de rekeningen op tijd te betalen? Geen zicht op inkomen en uitgaven? Of staan schuldeisers al aan de deur? Welzijn Capelle helpt al veel mensen en staat klaar om ook u te helpen. Met begrip en een luisterend oor. Samen gaat u op weg naar een oplossing. Het doel is evenwicht in uw uitgaven én inkomsten.

Welzijn Capelle helpt bij uw administratie of het invullen van een geldplan. Ze kijken hoe u uw geldzorgen het beste kunt aanpakken en helpen u erbij. Bel 010 - 707 49 00 voor een afspraak. Vrijwilligers helpen u bij uw administratie en brengen u verder. Op www.welzijncapelle.nu staat meer informatie. U bent ook welkom bij de trainingen 'Omgaan met geld' en 'Budgetkring'.

Maak uw eigen geldplan

Heeft u vaak geld tekort? Geen goed overzicht over uw geldzaken? Of geldzorgen? Een Geldplan geeft inzicht. Op www.capelleaandenijssel.nl/geldplannen kunt u zelf een geldplan maken. Er zijn geldplannen voor beter rondkomen, sparen, pensioen, zzp, ouders met kinderen en jongeren die 18 jaar worden. De geldplannen zijn anoniem en gratis.

Sam en Lotte: “Samen maakten we met een geldplan keuzes over onze uitgaven. Gewoon doen!”

Extra geld bij een laag inkomen

Bent u tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd? En heeft u al 5 jaar of langer een laag inkomen? Bijvoorbeeld bijstand of een klein loon. Denkt u niet dat u binnenkort meer gaat krijgen? Dan kunt u misschien extra geld krijgen met de individuele inkomenstoeslag.

U vindt meer informatie en het aanvraagformulier op www.ijsselgemeenten.nl/iit. U kunt het formulier ook opvragen bij de informatielijn van IJsselgemeenten via socialezaken@ijsselgemeenten.nl of 010 – 284 84 57 (van 8.00 tot 12.00 uur).

Corona geldkrant

Op 22 april maakten we de corona geldkrant. Heeft u die gemist? U kunt hem nog lezen.

Meer mogelijkheden voor extra geld en tips vind u op onze pagina geldtips.