Gooi geen vet in de wc of door de gootsteen (21-12-2020)

Bakt u ook lekker oliebollen of andere hapjes met de feestdagen? Vang het vet of de olie hiervan dan na het bakken op in een lege fles of pak en lever het in bij een inzamelpunt voor vet of breng het naar de milieustraat.

Spoel het vet in ieder geval niet door de gootsteen of toilet. Want vet verstopt het riool. Vet en olie mogen wel in de gewone afvalbak. Maar wist u dat van vet heel makkelijk biobrandstof kan worden gemaakt? Dat is een goed en duurzaam alternatief voor de fossiele brandstoffen waarvan de voorraad eindig is. Gooi vet en olie daarom niet in de afvalbak, maar lever het apart in bij de milieustraat of een inzamelpunt voor vet bij u in de buurt.

Vet verstopt het riool

Vet en olie vormen een groot probleem in Capelle aan den IJssel. Het riool heeft regelmatig last van vastlopende pompen omdat er spullen door de wc en gootsteen gaan die niet in het riool thuishoren. Dit is bijvoorbeeld frituurvet, luiers, maandverband, tampons, mondkapjes en schoonmaakdoekjes. Als vet of olie in contact komen met koud water stolt het en dan plakt het aan de rioolbuizen. Door de steeds dikker wordende laag raakt het riool verstopt en lopen de pompen vast.

Vooral schoonmaakdoekjes en (frituur-)vet zorgen voor problemen in het riool van Capelle aan den IJssel. De doekjes lossen (vaak) niet op en vormen samen met vet een bal in de pomp van het gemaal. De pomp loopt vervolgens vast. Vet verstopt de rioolbuizen en de pompen. Mondkapjes, schoonmaakdoekjes, luiers, maandverband en tampons kunt u weggooien bij het restafval. Uw (frituur)vet en olie kunt u gratis inleveren bij de milieustraat of een inzamelpunt voor vet.