Drie Capelse vrijwilligersorganisaties maken kans op landelijke prijs (09-03-2020)

De Nationale Vrijwilligersprijzen staan voor de deur. Op zondag 29 maart worden prijzen uitgereikt voor de beste, mooiste en meest gewaardeerde vrijwilligersorganisaties van Nederland. De gemeente Capelle meldde drie lokale stichtingen aan voor de landelijke prijzen. Nog tot 22 maart kan er gestemd worden op Stichting Romidoki, Stichting Sonrisa Rijnmond, en Stichting Leergeld Hollandsche IJssel.

Vrijwilliger Miranda de Jongh van stichting Romidoki (links), vrijwilliger Dolores Jenkins van stichting Sonrisa Rijnmond (midden), en vrijwilliger Yolande Holleboom van stichting Leergeld Hollandsche IJssel (rechts). Foto door Frank de Roo

Vrijwilliger Miranda de Jongh van stichting Romidoki (links), vrijwilliger Dolores Jenkins van stichting Sonrisa Rijnmond (midden), en vrijwilliger Yolande Holleboom van stichting Leergeld Hollandsche IJssel (rechts). (Foto: Frank de Roo)

Stichting Romidoki

Kleding kopen voor een kleine prijs, en nog voor een goed doel ook. Wie bij stichting Romidoki een truitje of paar schoenen koopt, zorgt er tegelijkertijd voor dat huishoudens met een smalle beurs een vers brood kunnen krijgen via de stichting. Zo is de cirkel rond. “We zijn meer een buurthuis die ook kleding verkoopt”, vindt Miranda de Jongh, die de stichting elf jaar geleden opzette. “En je weet dus als je hier met kleding naar buiten loopt, je iemand anders hebt geholpen.”

Romidoki is inmiddels een begrip in Capelle en omstreken. En het idee is simpel en doeltreffend: wie tweedehands kleding – mits de kwaliteit goed is – inlevert, ontvangt 35 procent van de verkoopprijs. “En van de rest houden we de boel draaiende en gaat een deel weer in het potje”, vertelt De Jongh. “Maar we doen meer, we helpen ook mensen om een baan te vinden en op ideeën te brengen. En men komt hier graag voor een babbeltje.”

Stem op stichting Romidoki bij de Nationale Vrijwilligersprijzen.

Stichting Sonrisa Rijnmond

Dat laatste is ook een van de doelen van Sonrisa Rijnmond: door een babbeltje, muziek en lekkernijen oudere Capellenaren een onvergetelijke middag bezorgen. Het is elke maand onder andere feest in De Vijverhof tijdens Goud voor Oud, waar meer dan honderd man op afkomt. Ontmoeting, gezelligheid en ontspanning: dat is het doel.

Dolores Jenkins (70) is als vrijwilliger niet meer weg te denken op elke derde vrijdag van de maand. Dat had ze zelf nooit zo gepland. “Ik werd jaren geleden eens gevraagd of ik kon komen helpen. Ik had er eigenlijk niet zoveel zin in, maar ging toch. Sindsdien heb ik nooit meer een Goud voor Oud overgeslagen.” De Capelse is inmiddels met pensioen, maar maakt zich dolgraag nuttig in De Vijverhof. “Ik vind het contact met de mensen heel leuk. En vooral omdat ze blij zijn. Na zo’n middag ben ik altijd moe, maar heel erg voldaan. Het is fantastisch om te doen.”

Stem op stichting Sonrisa Rijnmond bij de Nationale Vrijwilligersprijzen.

Stichting Leergeld Hollandsche IJssel

Een eindje verderop, in het hoofdkantoor van Stichting Leergeld Hollandsche IJssel, zetten tientallen vrijwilligers zich dag in dag uit in voor Capelse schoolkinderen. Niet voor ieder gezin is het vanzelfsprekend dat kinderen volop overal aan kunnen meedoen. Een op de acht gezinnen leeft in armoede, maar daar mogen kinderen wat betreft sociale contacten en ontwikkeling niet de dupe van worden. Stichting Leergeld is dagelijks bezig om voor deze kinderen iets te betekenen. Zo krijgen kinderen die naar de middelbare school gaan een fiets en wordt er voor een laptop of grafische rekenmachine gezorgd als de financiële middelen daarvoor ontbreken. En als een kind dolgraag op tennis, voetbal of paardrijden wil – inclusief bijbehorende kleding – kijkt Leergeld of zij daaraan bij kan dragen.

Jaarlijks helpt de stichting ruim duizend gezinnen in Capelle, Zuidplas en Krimpen aan den IJssel. ”We doen heel veel mooie dingen en daar ben ik super trots op”, vertelt coördinator en vrijwilliger Yolande Holleboom. “Dit werk geeft veel voldoening. En we willen eigenlijk niet dat kinderen door hebben dat wij bij een fiets of laptop hebben geholpen. We willen dat ze trots zijn op, dat is prachtig om te zien.”

Stem op stichting Leergeld Hollandsche IJssel bij de Nationale Vrijwilligersprijzen.