Dodenherdenking 4 mei (04-05-2021)

Dit item is verlopen op 06-05-2021.

Dit jaar kan er nog geen traditionele dodenherdenking plaatsvinden. Er is geen bijeenkomst in de Nieuwe Westerkerk en ook de kransleggingen met 2 minuten stilte bij het oorlogsmonument gaat niet door. Om toch stil te staan bij de dodenherdenking, heeft de burgemeester zijn toespraak opgenomen. 

Twee minuten stilte

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. We vragen u om klokslag 20.00 uur 2 minuten stil te zijn.

Vlaggen halfstok

Op de avond van 4 mei hangt in Nederland de vlag halfstok. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Dit doen we als blijk van eerbied en respect voor de gevallenen in oorlogstijd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om -net als vorig jaar op 4 mei- de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Bloemen leggen

Het is mogelijk om op de oude begraafplaats aan de Nijverheidsstraat bloemen te leggen bij het oorlogsmonument. Dit kan tussen 10.00 en 18.00 uur. Via de website www.4en5mei.nl kunt u ook digitaal bloemen leggen.

Nationale herdenking op de Dam in Amsterdam

De Nationale herdenking op de Dam gaat door. De koning en koningin leggen een krans namens de hele Nederlandse bevolking. Wel is er een aangepast programma. U kunt deze herdenking volgen op de televisie. Meer informatie over de Nationale herdenking vindt u op www.4en5mei.nl.

Uitgeschreven toespraak burgemeester Oskam

Jongens en meisjes, dames en heren,

Voor het tweede jaar op rij ziet de dodenherdenking er heel anders uit dan we gewend zijn. Geen stille tocht, geen lezing in de Nieuwe Westerkerk en geen kransleging bij het monument op de begraafplaats. En dat is jammer, vooral omdat traditiegetrouw vele honderden Capellenaren vanaf de Dijk hier getuigen van zijn.

Dodenherdenking in corona-tijd geeft mij een onwerkelijk gevoel. De dodenherdenking op 4 mei creëert saamhorigheid. En juist nu hebben we daar ongelooflijk veel behoefte aan. Herdenken en vieren, dat doe je niet alleen, dat doe je samen. In voor- en tegenspoed.

Als gemeentebestuur hebben we nagedacht over een dodenherdenking in kleine kring. Toch hebben we besloten dat niet te doen. We zouden onbewust mensen uitsluiten. Dat is wat we niet willen. Ik doe er daarom alles aan om volgend jaar op de vertrouwde wijze de oorlogsslachtoffers te herdenken, hier op de begraafplaats in Capelle. Om de dag erna de bevrijding met u allen te vieren zoals we dat zo graag doen. Samen, met elkaar, in Capelle.

Op 4 mei herdenken we jaarlijks de slachtoffers die zijn omgekomen in oorlogen en tijdens  vredesoperaties. Ik vroeg het onlangs nog aan mijn moeder. Royaal in de negentig is zij een nog levende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. “Hoe kwam jij die zware jaren door? Ging je naar school? Was er genoeg eten thuis? Was je bang?”

Het levert boeiende gesprekken op die me dierbaar zijn. Inmiddels leven we 76 jaar later in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De corona-pandemie stelt ons zwaar op de proef. Natuurlijk zijn er grote verschillen. Maar ook overeenkomsten. Net als tijdens de Tweede Wereldoorlog is ‘vluchten’ geen optie. Waar je ook bent, de hele wereld wordt geconfronteerd met deze crisis. Waar bijna 80 jaar geleden geweld de wereld in zijn greep hield, doet nu een virus hetzelfde. Daarmee neemt het virus de voor ons zo vanzelfsprekende vrijheid van ons af.

Een jaar geleden deed ik een beroep op u. Om vol te houden om het corona-virus te verslaan. Ook nu doe ik dat weer. Toch is er een groot verschil. Het einde is in zicht. Er wordt volop gevaccineerd. Steeds meer mensen krijgen met één en twee prikken beetje bij beetje hun zo gewenste vrijheid terug.

Precies zoals 76 jaar geleden. Na vijf lange oorlogsjaren, met groot leed voor veel mensen, kreeg de bevolking op 5 mei weer haar vrijheid terug.  

Ook Capelle had het zwaar in de oorlogsjaren. In 1940 en 1941 worden Capelle en Kralingse Veer getroffen door bommen die slachtoffers en levens eisen.

Deze slachtoffers, maar ook vele anderen die zwaar hebben geleden in de oorlogsjaren en conflicten herdenken we vandaag. Zij die het leven lieten voor onze vrijheid.

Ook al herdenken we anders, de gedachte erachter is precies hetzelfde. Stilstaan bij het verleden, symbolisch dicht bij elkaar.

Laten we net als altijd de Nederlandse vlag halfstok hangen en om acht uur 2 minuten stil zijn. Samen herdenken we allen die gevallen zijn voor onze vrijheid. Met het besef dat de solidariteit ons weer uit de crisis zal trekken. Toen en ook nu weer.

Peter Oskam

Burgemeester Capelle aan den IJssel