Coronavirus: in gesprek met de burgemeester (19-03-2020)

In gesprek met burgemeester Peter Oskam over het coronavirus en wat dit betekent voor Capelle aan den IJssel.

De uitgeschreven tekst van het interview:

Burgemeester: Het coronavirus heeft wild om zich heen geslagen. Het heeft grote gevolgen voor jong tot oud van winkeliers en zzp'ers tot scholieren en leraren en personeel van de zorg. Ik heb diep en diep respect voor de mensen die nu heel hard werken om het virus in toom te houden om te zorgen dat we hier goed doorheen komen.

Interviewer: U wilt ook een oproep doen aan iedereen in Capelle?

Burgemeester: Ja ik wil graag een oproep doen om de richtlijnen te volgen. De landelijke richtlijnen van het RIVM die gelden hier ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. Het is belangrijk dat we daar niet over gaan discussiëren. Dat we niet zeggen ‘ja kan dit wel kan dit niet’. Nee, die richtlijnen daar is goed over nagedacht en daar moeten we ons aan houden. Dat is niet zomaar. Dat is er voor dat het virus zich niet verder uitbreidt en dat we ook kunnen zorgen dat de zorg verleend kan worden, dat ziekenhuizen niet overbelast raken, dat artsen niet overbelast raken. Daarom is het wel belangrijk dat we ons aan die richtlijnen houden.

We hebben in Capelle veel senioren en die worden extra getroffen. Ook omdat kleinkinderen niet meer op bezoek kunnen komen. Er is een oproep geweest van minister-president Rutte om dat niet te doen maar er is natuurlijk geen enkele reden om geen contact te zoeken. Je kunt bellen, je kunt appen, je kunt een briefje sturen. Dus dat contact moet wel blijven.

Ik maak me wel zorgen over die groep, omdat ze natuurlijk eenzaam zijn. Dat ze zich zorgen maken over hun eigen gezondheid maar misschien ook wel over die van hun kinderen en kleinkinderen. Ik zou zeggen: wees waakzaam. Doe een beroep op de gemeente als dat nodig is. Luister ook goed naar de instellingen die voor u zorgen. En wij zullen proberen met extra hulp van de stichting Welzijn Capelle iedereen zo veel mogelijk door deze moeilijke fase heen te loodsen.

Interviewer: We hadden het net over de ouderen die zich zorgen maken. Inmiddels zien we ook dat ouders zich zorgen maken over jongeren die zich op straat begeven en de kinderen die buiten spelen. Die vragen zich af: kan dat wel?

Burgemeester: Buitenspelen mag. Het RIVM heeft gezegd er is geen bezwaar dat kinderen buiten spelen. Kinderen moeten ook hun energie kwijt. Dat is belangrijk. Ik zie dat ook bij mijn eigen kinderen die nu bijna een week thuis zijn. Dus buiten spelen mag. Wat je wel ziet is dat er grote groepen samen komen en dat is niet goed. Het is belangrijk dat we afstand houden. Ook voor kinderen gelden dezelfde regels als voor volwassenen: houd afstand en kom niet in grote groepen samen. Wat we gaan proberen samen met Sportief Capelle is om te kijken of we dat in goede banen kunnen leiden. Dat kinderen kunnen voetballen in kleine groepjes en dat er dan een volgende groep gaat. Er een soort bloksysteem ontstaat, zodat kinderen wel lekker kunnen bewegen en lekker kunnen sporten. Dat is ook belangrijk. En dat het wel op een veilige manier kan plaatsvinden.

Interviewer: Tot slot burgemeester, wat wilt u nog tegen Capellenaren zeggen?

Burgemeester: Het zijn moeilijke, onzekere tijden. We weten niet wat er nog op ons afkomt. We weten ook niet hoe lang het precies gaat duren. wat ik wel weet is dat we met elkaar een front moeten vormen. Wat ik zie hier in Capelle is dat heel veel mensen zich aanbieden om vrijwilligerswerk te doen, anderen te helpen. Dat vind ik hartverwarmend. Daar moeten we vooral mee door gaan. En ik wil graag de Capelse bevolking oproepen om op elkaar te letten, voor elkaar te zorgen en elkaar te helpen. Soms een boodschapje te doen voor de buren of even te informeren hoe het gaat. Daar zou ik heel blij mee zijn.