Coronavirus: in gesprek met de burgemeester #9 (10-11-2020)

Burgemeester Peter Oskam geeft een update over de huidige situatie in Capelle aan den IJssel: de cijfers, de druk op de zorg en het dragen van mondkapjes.

Het interview in tekst:

Interviewer: Burgemeester Oskam, hoe ontwikkelen de corona cijfers zich in Capelle?

Burgemeester: Niet goed. In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn we op dit moment koploper voor wat betreft het  aantal besmettingen in Nederland. En ook in Capelle kan ik onmogelijk tevreden zijn over het aantal besmettingen. Het zijn er meer dan 300. Het goede nieuws is dat er langzamerhand een kentering komt en dat het weer aan het afnemen is. Maar we zijn er nog lang niet.

Interviewer: Hoe gaat het in Capelle met het dragen van de mondkapjes en het samenscholen van mensen?

Burgemeester: Ja, ik ben niet tevreden over het dragen van mondkapjes. Vanaf 23 november is het landelijk verplicht en ik had de hoop dat mensen het nu al zouden gaan uitproberen. Als ik in het winkelcentrum kom of bij scholen of bij sportverenigingen dan zie ik toch heel vaak nog mensen zonder mondkapje lopen en het lijkt wel of de ernst nog niet is doorgedrongen. Maar goed, vanaf 23 november zullen we dat gaan handhaven. Voor wat betreft de samenscholing zie je toch dat veel jongeren nog steeds samen komen, nog steeds niet het besef hebben dat ze afstand moeten houden. De manier waarop we daarmee omgaan is dat we toch steeds nog waarschuwen, proberen uit te leggen wat het gevaar is. Maar goed, als mensen niet willen horen dan moet ze voelen en dan zullen er ook bonnen worden geschreven.

Interviewer: De maatregelen van het kabinet zijn er op gericht om de zorg te ontlasten. Wat kunt u zeggen over de situatie in Capelle op dat vlak?

Burgemeester: Ja, die is zorgelijk. Zowel voor de verpleeghuizen als voor het ziekenhuis. Het ziekteverzuim bij personeel neemt toe. Het aantal opnames neemt ook toe. Dat betekent dat de werkdruk enorm toeneemt en dat eigenlijk bijna de grens bereikt is. Nou je ziet dat ook, dat het ziekenhuis af en toe de EHBO-post moet dicht doen. Dat mensen naar een ander ziekenhuis moeten als ze een ongeval hebben gehad. Dat wil ik ten koste van alles voorkomen. Ja, het valt of staat nog steeds met het gedrag van mensen. Mensen moeten zich aan de regels houden, zorgen dat ze niet besmet raken zodat het aantal opnames ook weer terug loopt. En daarmee alleen helpen wij het zorgpersoneel en het ziekenhuispersoneel.