Coronavirus: in gesprek met de burgemeester #8 (14-10-2020)

Na de persconferentie van 13 oktober vertelt burgemeester Oskam over de Capelse situatie en de nieuwe coronamaatregelen.

Het interview in tekst:

Interviewer: Burgemeester Oskam, gisteravond weer een nieuwe persconferentie van de minister-president. Wat vond u ervan?

Burgemeester: Ik vond het een goede conferentie. De situatie in Nederland maar ook in Capelle is alarmerend. De cijfers, het aantal besmettingen, gaan enorm omhoog en zijn sinds vorige week verdubbeld. We moeten nu iets doen. Het is heel belangrijk dat we ons aan de maatregelen gaan houden, het is heel belangrijk dat we het samen doen, het is ook heel belangrijk dat we elkaar erop aanspreken.

Interviewer: Wat is de betekenis hiervan voor Capelle? 

Burgemeester: De maatregelen zijn ook in Capelle van kracht betekent dat het gevolgen heeft voor de horeca, voor de winkeliers voor de consumenten. Er gaan geen evenementen meer door. Ik ben wel blij dat de scholen open blijven, dat de markten open blijven. Belangrijkste is nu echt de gezondheidszorg. Die staat onder enorme druk. Door met elkaar die maatregelen op te volgen, hopen we dat gezondheidszorg door kan gaan. Maar als we dat niet doen, dan komt die gezondheidszorg steeds meer onder druk.

Interviewer: Rutte heeft aangekondigd dat er misschien een mondkapjes plicht komt. Wat vindt u ervan, een mondkapje voor de Capellenaar?

Burgemeester: Ja, ik vind dat heel goed. En we moeten eigenlijk van het woord verplicht af. Mensen moeten niet zo denken. Mensen moeten gewoon denken, het is in het belang van de gezondheidszorg om het wel te doen. Dus ik doe echt een klemmend beroep aan iedereen om een mondkapje te dragen. Als je in het winkelcentrum bent, in winkels, in de bibliotheek, in het gemeentehuis, dat je gewoon je kapje draagt. Of het nou wel of niet verplicht is, doe het gewoon.

Interviewer: Gaat u de maatregelen ook handhaven? 

Burgemeester: Ja, dat gaan we zeker doen. We hebben aan Handhaving en de politie de opdracht gegeven om streng te handhaven. Natuurlijk zullen we mensen informeren en zoveel mogelijk proberen te helpen, maar denk dat de maatregelen heel duidelijk zijn. En voor zo ver dat nog niet zo is, kunnen mensen op rijksoverheid.nl kijken. Daar kun je alle maatregelen nog een keer zien. Dus tuurlijk zullen we zoveel mogelijk helpen, maar daar waar mensen de maatregelen niet in acht nemen, daar wordt opgetreden. Ik doe eigenlijk een klemmend beroep iedereen om samen die maatregelen na te leven en elkaar te helpen, er op aan te spreken. Maar ook oog en oor te hebben voor de mensen die alleen zijn en die nu in deze periode het veel moeilijker gaan krijgen. Nu ze niet naar een restaurant kunnen, nu ze niet naar het theater kunnen en eigenlijk ook zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Dus nogmaals, help elkaar, laten we het samen doen en laten we samen zorgen dat Capelle weer een stuk gezonder wordt.