Coronavirus: in gesprek met de burgemeester #6 (31-07-2020)

In een nieuw interview spreekt burgemeester Peter Oskam zijn zorgen uit over de stijging van het aantal coronabesmettingen en de verslapping van de maatregelen. Ook bespreekt hij de nieuwe mondkapjesplicht in Rotterdam en doet een beroep op de horeca en zijn bezoekers.

Het interview in tekst:

Interviewer: Burgemeester Oskam, volgens de GGD neemt het aantal coronabesmettingen in de regio Rijnmond toe. Maakt u zich daar zorgen over?  


Burgemeester: Ja ik maak me daar zeker zorgen over. Aan de ene kant laten die cijfers zich verklaren door het aantal testmomenten wat is toegenomen. Straten zijn langer open en er zijn ook meer teststraten gekomen. Ook zijn er meer contactonderzoeken geweest. En dan verklaart dat het wel dat het cijfer toeneemt. Maar waar ik me meer zorgen over maak is de verslapping die optreedt. We hebben het met elkaar heel goed gedaan. Daarmee hebben we ook verdiend dat de maatregelen versoepeld zijn. Dat we weer meer kunnen doen, maar je ziet nu echt een verslapping optreden. Met name bij jongeren, bij studenten maar ook wel families die ik zie lopen in de Koperwiek.  Of bij de terrassen die geen afstand houden. Eigenlijk niet meer het besef hebben dat het ze kan overkomen en dat dat is heel gevaarlijk.  


Interviewer: Er is wat discussie geweest over de mondkapjes in de openbare ruimte. Nu gaat Rotterdam daar mee experimenteren. Wat betekent dit voor Capelle?  

Burgemeester: Ik denk dat het heel goed is dat  Rotterdam dat gaat uitproberen. Burgemeester Aboutaleb heeft steeds gezegd dat hij dat belangrijk vindt.  
Dat hij daarmee hoopt een bijdrage te leveren aan het voorkomen van besmettingen.  Maar Capelle heeft een hele andere situatie. We hebben natuurlijk ook een aantal besmettingen in Capelle. Maar die heb ik laten analyseren en die komen vooral voor in de verzorgingstehuizen. We hebben goed gekeken naar de markt. Ik maak me wel zorgen over de winkelcentra, daar wordt te weinig afstand gehouden en ook op de terrassen bij de horeca.  
Dus er is nu geen aanleiding in Capelle voor mondkapjes.Het is wel zo dat we de situatie in Rotterdam maar ook in Capelle blijven monitoren. En als er aanleiding toe is dan zullen we andere maatregelen nemen.  

Interviewer: We zien hier met het mooie weer dat het druk is op de horecaplekken, op de terrassen... Wat vraagt u eigenlijk van de horeca?  Burgemeester: Nou ik vraag het van de horeca maar ook van de klanten: Dat ze alert blijven. En wat je ziet is dat er vaak harde muziek is. Waardoor mensen elkaar niet meer kunnen verstaan en dichter op elkaar kruipen dan die anderhalve meter. Dus daar is de horeca-exploitant verantwoordelijk voor. Die moet echt  zorgen dat de muziek op een dusdanig niveau is dat mensen wel met elkaar kunnen blijven praten. En wat je ook ziet en dat is ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid is dat er toch teveel alcohol wordt genuttigd, waardoor mensen toch het gevoel krijgen dat alles weer kan en ook geen afstand houden.  
Dus daarom doe ik echt een beroep op de horeca om daar ook aan mee te werken.  


Interviewer: De gemeente wil de bevolking blijven informeren en waarschuwen. Wat doet de gemeente nu precies om dat te doen?  

Burgemeester: Ik denk dat we op de eerste plaats natuurlijk zelf het goede voorbeeld moeten geven. En het is toch belangrijk om constant de boodschap te herhalen. De kracht zit in de herhaling. Alles is belangrijk. Was je handen, houd  afstand en vermijd drukke plekken. En als je gezondheidsklachten hebt blijf dan vooral thuis. Je kan ook op je balkon of in je tuin gaan zitten. Dus er is voldoende gelegenheid om deze zomerperiode op een leuke manier door te komen. Maar laten we vooral voorzichtig zijn voor onszelf en ook voor anderen. En ik zal daar waar ik kan, daar zoveel mogelijk aandacht voor vragen.  
Onze handhavers die zijn met name ook gastheren dus die zullen mensen aanspreken op een vriendelijke manier en daar waar het echt nodig is daar zullen we hard optreden.