Coronavirus: in gesprek met de burgemeester #5 (16-07-2020)

Burgemeester Peter Oskam vertelt hoe hij terug kijkt op de afgelopen maanden, de actuele situatie en de versoepelde maatregelen vanaf 1 juli en geeft advies over de vakantieperiode.

Het interview in tekst:

Interviewer: Burgemeester Oskam hoe kijkt u terug op de afgelopen maanden?

Burgemeester: Ja, het is voor iedereen een hele moeilijke tijd geweest. Er zijn veel mensen ziek geworden, veel mensen overleden. Je ziet enorme eenzaamheid. We hebben veel verzorgingstehuizen waarin mensen geen bezoek konden ontvangen. Dat was lastig om de familie banden aan te halen. Ik denk ook aan de ondernemers die het slecht hebben gehad, met name in de horeca en in de theaterwereld. Maar ook andere ondernemers hebben het heel zwaar gehad. Ik zie ook wel dat Capelle en heel veerkrachtig is geweest. Dat mensen samen nieuwe initiatieven hebben ontwikkeld voor de ondernemers. Vrijwilligers die ouderen hielpen met boodschappen. Dat soort zaken. Dus er ontstonden ook hele mooie initiatieven en ik ben over de grote lijnen heel tevreden. Mensen hebben zich goed aan de aanwijzingen gehouden. Dus daar kan ik alleen maar blij mee zijn. 

Interviewer: Sinds het kabinet de maatregelen heeft versoepeld per 1 juli, mag er weer een heleboel maar dat brengt ook verantwoordelijkheid van Capellenaren met zich mee. 

Burgemeester: Je ziet een zucht van verlichting. Mensen zijn blij dat er weer meer mogelijk is. Dat ze naar theater kunnen, dat ze uit eten kunnen of op een terrasje zitten, weer naar de markt toe. Dat is ook heel belangrijk in Capelle. Dus daar ben ik heel blij om. Maar goed het feit blijft dat wij klaar zijn met corona, maar dat corona nog niet klaar is met ons. Dat betekent gewoon dat we ons wel aan de maatregelen moeten houden en zeker voor de mensen vanaf 18 jaar: houd anderhalve meter afstand. Dat blijft belangrijk. Ik zie het langzamerhand weer versloffen. Ik schrik ook wel weer een beetje van de cijfers, want in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn afgelopen week veel besmettingsgevallen geweest en er is ook weer iemand overleden. Dus dat blijft een zorg en mensen moeten wel echt goed in de in de gaten houden om die afstand te bewaren.

Interviewer: De zomervakantie begint veel mensen blijven thuis of in de buurt. Welk advies geeft u de Capellenaren?

Burgemeester: Ik merk dat heel veel mensen aan vakantie toe zijn, dat ze vrij willen zijn, leuke dingen willen doen. De scholen gaan natuurlijk dicht, de schoolvakanties beginnen en mijn grootste zorg is de bij de jeugd dat ze zich toch op een leuke manier kunnen vermaken, kunnen ontspannen en toewerken naar het nieuwe schooljaar. En ik ben ook heel blij dat een aantal evenementen gewoon weer door kunnen. We hadden gezegd het Huttendorp kan niet doorgaan. Dat kan nu toch doorgaan. Sportief Capelle is bezig met de ontwikkeling van allerlei speelactiviteiten, sportactiviteiten voor de jeugd. En ik zie zo her en der allerlei de nieuwe initiatieven ontstaan waar we op een positieve manier naar kijken. Dus dat is leuk als de jeugd dat goed kan doorbrengen. Voor de mensen die op vakantie gaan geldt nog steeds: vermijd drukte. Veel mensen gaan in Nederland op vakantie, maar in Nederland wordt het heel druk. Dat betekent toch dat we die awareness moeten hebben om die afstand te houden. Nou ja, sommige mensen gaan niet op vakantie. Mensen die naar het buitenland, er is een hele goede site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar staat alles op voor ieder land. Wat kan, wat niet kan wat je nodig hebt, aan papieren. Maar ook daar geldt: wees voorzichtig, want het virus ligt altijd op de loer.