Coronavirus: in gesprek met de burgemeester #10 (23-12-2020)

Burgemeester Peter Oskam geeft een update over de huidige situatie in Capelle aan den IJssel: de maatregelen met kerst, het vaccin en de jaarwisseling.

Het interview in tekst:

Interviewer: Burgemeester Oskam, het laatste interview van dit jaar. Hoe zien uw feestdagen eruit?

Burgemeester Oskam: Onze kerstdagen zien er jammer genoeg ook anders uit. Mijn oudste kinderen komen uit het buitenland en mijn moeder komt op visite. Maar het lukt niet om met zijn allen aan één tafel te zitten. Het betekent dat ik kerst over meerdere dagen moet spreiden helaas, maar ook ik moet me aan de regels houden. En we hopen natuurlijk dat het volgend jaar beter wordt. 

Interviewer: De cijfers van de besmettingen zijn niet goed, zien er slecht uit. Wat moeten we doen om die cijfers weer te kunnen verbeteren?

Burgemeester Oskam: Ik denk dat de mensen de drukte moeten vermijden. Blijf zoveel mogelijk thuis, vier kerst in huiselijke kring. Dit jaar met minder mensen dan dat we eigenlijk gewend zijn, maar het is maar één keer dus houd je er vooral aan. Het is ook belangrijk om om te kijken naar de mensen die alleen zijn. Dus geef eens een belletje, pak de webcam en maak contact met je opa en oma. Het is erg belangrijk om toch verbinding met elkaar te houden. Maar blijf thuis, vermijd echt de drukte.

Interviewer: We kijken allemaal reikhalzend uit naar het vaccin. Hoe staat het met de plannen om ook in Capelle te kunnen starten met vaccineren?

Burgemeester Oskam: Het goede nieuws is dat het vaccin inmiddels is goedgekeurd. De regio Rotterdam-Rijnmond is een van de eerste drie regio's waar het vaccineren gaat gebeuren. Gisteren hebben we in de veiligheidsregio daarover gesproken en het goede nieuws is dat we 11 januari daadwerkelijk kunnen beginnen en Capelle valt onder die regio dus wij zijn vrij snel aan de beurt. 

Interviewer: Oud en nieuw komt eraan. Wat verwacht u van de jaarwisseling?

Burgemeester Oskam: De vooruitzichten zijn goed. We hebben geen historie met vervelende incidenten. De hulpdiensten, politie, brandweer en handhaving monitoren de ontwikkelingen in de stad op dit moment en daar zijn geen zorgen. Dus als iedereen thuisblijft en het vuurwerkverbod in acht neemt en oud en nieuw in kleine kring viert, dan zal het allemaal goedkomen. Wat betreft de jeugd kan ik zeggen dat we activiteiten organiseren. Die zullen natuurlijk online zijn. Op de site van Sportief Capelle en de gemeente kunt u terugvinden wat er mogelijk is voor de jeugd.

Interviewer: Heeft u nog een afsluiter voor dit laatste interview?

Burgemeester Oskam: We hebben met elkaar een zwaar jaar achter de rug maar er gloort licht aan het einde van de tunnel, dus ik wens iedereen een prachtig 2021 met veel gezondheid, veel geluk en coronavrij.